Hierdoor ontstond er ook de kersttijd, namelijk de periode tussen 25 december en 6 januari. In deze tijd werden er vier kerstdagen gevierd. De Tweede Kerstdag, namelijk 26 december, stond hierbij in het teken van Sint Stefanus. Deze vier Kerstdagen werden in de loop van de tijd teruggebracht naar twee Kerstdagen.
Tweede kerstdag is een officiële feestdag in in ieder geval de volgende landen: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland (traditioneel niet Noordrijn-Westfalen en Saarland maar steeds vaker wel), Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, ...
Het is één van onze elf officiële feestdagen en we schrijven het zelfs met hoofdletters: Tweede Kerstdag. Maar waarom eigenlijk? We vieren officieel niets, want zelfs Jezus Christus viert zijn verjaardag geen twee dagen achter elkaar.
Voortaan moest het kerstfeest maar liefst vier dagen duren. Op al deze dagen was het bovendien verboden om te werken, want dat zou ongeluk brengen. In plaats daarvan kregen de vier kerstdagen daarom ieder een eigen focus. Zo was Vierde Kerstdag een kinderfeest en stond Tweede Kerstdag geheel in het teken van de dieren.
In Nederland mogen we onszelf gelukkig prijzen dat we na kerstavond en Eerste Kerstdag nog een feestdag mogen vieren. Dit is ook het geval in onder andere België, Oostenrijk, Duitsland en Italië. Toch zijn er ook landen waar Tweede Kerstdag geen feestdag in en dus niet wordt gevierd.
Christenen in Mauritanië hebben eind december ook geen reden voor een feest. In het land zijn weliswaar enkele kerken te vinden, maar deze zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders. Mauritaniërs zelf mogen zich niet bekeren tot een ander geloof dan de islam, anders wacht hen de doodstraf.
In de multiculturele Verenigde Staten verschilt het per etnische groep hoe kerstmis gevierd wordt. Veel christenen bezoeken de kerk op Kerstavond of op kerstdag. Tweede kerstdag kent men niet: men viert alleen 25 december.
Christenen herdenken dat Jezus, de zoon van God, op de wereld kwam. Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest. Orthodoxe christenen vieren de geboorte van Jezus op 7 januari.
De twee dagen na 'Heiligabend', 25 en 26 december, zijn officiële feestdagen. Veel Duitsers nemen de week tussen kerst en Oud en Nieuw vrij.
De naam Boxing Day is afkomstig van de zogenaamde Christmas Box. Mensen stopten allerlei spullen in een doos, die zij de dag na Kerstmis aan de armen gaven. Sporten en voetbal op Boxing Day is een traditie die al eeuwen teruggaat.
Sindsdien gelden in heel Nederland dezelfde regels rondom feestdagen op zondag. Hierdoor hebben we maar liefst twee eeuwen later nog steeds een Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag. Ook in België, Oostenrijk, Duitsland en Italië viert men ook een Tweede Kerstdag.
In de christelijke kerk wordt deze tijd de Adventstijd genoemd; in de vier weken voor Kerst bereidt men zich voor op de geboorte van Jezus.
“We vieren kerst op Christmas Eve (24ste), Christmas Day (25ste) en Boxing Day (26ste),” vertelt Steph.
2e Kerstdag. Van oorsprong de eerste doordeweekse dag na Christmas Day.
Christendom en de kerstboom
De katholieken vonden dat de kerstboom niet bij het kerstfeest hoorde. Het kerstfeest diende sober te zijn en een frivool versierde boom leidt alleen maar af van waar het kerstfeest over gaat: de geboorte van Jezus.
De bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
Jezus is geboren ca 4 v. Chr., rond de tijd dat Herodes de Grote stierf. Hij bracht zijn kinder- en jeugdjaren door in Nazareth in Galilea. Hij werd gedoopt door Johannes de Doper.
Kerstavond (Julafton) Kerst wordt in Zweden op kerstavond, 24 december, gevierd. Bij kerst (Jul — uitgesproken als 'juul') draait het eigenlijk maar om één ding: het beroemde Zweedse 'smörgåsbord', dat met kerstmis 'Julbord' genoemd wordt. Daarbij heb je 101 gerechten die elkaar bijna staan te verdringen op tafel.
Tijdens de kerst in Noorwegen worden de straten van steden als Oslo sfeervol verlicht met duizenden lampjes en vrolijke feestverlichting. Kerstavond is het belangrijkste moment van de kerst, wat graag gevierd wordt met familie, samen eten en cadeautjes onder de kerstboom.
Wanneer wordt Kerst gevierd in Denemarken? Op 24 december (kerstavond) wordt in Denemarken kerstmis gevierd met vaak een kerstdiner en cadeautjes. Het openen van de cadeautjes gaat vaak door tot in de late uurtjes.
Nederland telt zo'n 30.000 Jehovah's Getuigen die geloven dat alleen zij het ware geloof verkondigen. Ze stemmen niet, vieren geen Kerstmis of verjaardagen, weigeren dienstplicht en bloedtransfusies.
Turken kopen niet alleen kerstbomen, maar eten ook kalkoen. Het verschil met het Westen is dat dit allemaal niet met kerst gebeurt, maar met oud en nieuw. Veel Turken weten niet dat de dag waarop kerst wordt gevierd een andere is dan de laatste dag van het jaar.
Het kerstfeest wordt in de westers-christelijke wereld en in sommige Kerken van het oosters christendom gevierd op 25 december. In die oosterse kerken die de juliaanse kalender gebruiken voor de liturgische kalender (zoals de Russisch-Orthodoxe Kerk en de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk), wordt het 13 dagen later gevierd.