Mocht u toch denken dat uw hond purschuim heeft gegeten? Dan is het advies om zo snel als mogelijk een dierenarts in kennis te stellen en de hond daar te laten behandelen. Om vergiftiging van de hond te voorkomen, is het van groot belang dat dit zo snel als mogelijk gebeurt.''
Indien de lijm reeds uitgehard is en daarna wordt opgegeten is er geen enkel probleem. Het product is bij de EU gecatalogeerd als schadelijk bij inademing. Het is bovendien irriterend voor de huid, ogen en ademhalingswegen.
Producten met polyurethaan zijn bij normaal gebruik veilig voor baby's, kinderen en volwassenen. Als je wilt weten of polyurethaan voorkomt in een specifiek product, kijk dan op de verpakking of vraag het na bij de producent. In isolatie PUR-schuim zit het isocyanaat MDI.
In PUR-schuim zitten giftige stoffen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om je aan de veiligheidsvoorschriften te houden wanneer je spuitbussen met PUR-schuim gebruikt. Draag bij gebruik van PUR-schuim altijd beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril.
Het vrijkomen van de gevaarlijke stoffen duurt meestal maar kort: enkele uren (of enkele dagen bij zeer grote toepassingen). Na het uitharden en uitdampen van de gevaarlijke stoffen zijn producten met PUR niet meer schadelijk voor de gezondheid.
Vanaf 24 augustus 2023 is het verplicht dat iedere werknemer die met PUR werkt, hier een speciale opleiding voor heeft gevolgd. Wat betekent dit voor jou? In PUR-schuim zitten diisocyanaten; gevaarlijke stoffen die onder andere astma kunnen veroorzaken.
Bijvoorbeeld, bij 20 graden Celsius en 50% relatieve vochtigheid zullen de meeste schuimen binnen 24 uur droog zijn. Bij 5 graden Celsius en 80% relatieve luchtvochtigheid kan het tot 72 uur duren voordat het schuim volledig droog is.
Purschuim bestaat uit twee componenten namelijk polyol en isocyanaat. Deze twee onderdelen worden in een uiterst veilige en precieze mengmachine opgepompt, verwarmt en op druk gezet. In het mengpistool waarmee wij het purschuim tussen de binnen- en buitenmuur spuiten worden de vloeistoffen gemengd.
PUR die nat wordt door bijvoorbeeld lekkage of een regenbui is geen probleem, mits het water de kans krijgt om je purschuim weer te verlaten (waterbestendig).
Polyurethaan wordt afgekort tot PU of pur en is bij het grote publiek vooral bekend als purschuim.Toch is polyurethaan meer dan enkel het purschuim. Van polyurethaan kunnen ook andere producten gemaakt worden en dit zorgt voor een grote toepasbaarheid van polyurethaan. Purschuim is de bekendste toepassing.
Purschuim is in veel gevallen een goede keuze
Over het geheel genomen is polyurethaanschuim een goede keuze voor veel toepassingen vanwege zijn waterbestendige eigenschappen.
Purschuim is gemaakt van polyurethaan. Deze stof wordt geurloos na een paar uur en krimpt en verzakt het niet als het hard is geworden. Ook kan het niet gaan rotten en schimmelen.
Purschuim tegen muizen? Purschuim kan een goede afsluiting vormen om insecten buiten te houden. Helaas geldt dit niet voor ratten of muizen. Zeker niet indien het PU schuim de enige weg naar binnen belemmert.
Zodra purschuim in contact komt met de huid moet deze verwijderd worden met nagellak remover (aceton). Na uitharding is het haast onmogelijk om de purschuim te verwijderen van de huid.
Wat is de maximum temperatuurbestendigheid van Recticel PUR / PIR bouwisolatie? PUR - polyurethaan voor bouwtoepassingen weerstaat aan een maximum temperatuur van +100°C; PIR - polyisocyanuraatschuim isolatie daarentegen aan + 130 tot 150 °C.
Purschuim een veelzijdig gebruikt middel dat je in elke woning tegenkomt. Het wordt al vele jaren in de bouw gebruikt en wordt daarom ook wel bouwschuim genoemd. Purschuim komt in veel verschillende soorten en wordt gebruikt om naden te dichten, woningen te isoleren, als brandwerende afdichting en nog veel meer.
Waarom pur of purschuim? Ten eerste natuurlijk omdat het goede isolerende eigenschappen heeft en redelijk betaalbaar. Maar daarnaast is een belangrijke reden om voor purschuim te kiezen, het feit dat je vrij eenvoudig alle naden en kieren in een ruimte kunt vullen met het isolatiemateriaal.
Ook vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim zijn goede ondergronden voor purschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Waterdichte purschuimen
Schuimen zijn namelijk damp-open, waarbij het geabsorbeerde water later weer uit het pur schuim kan verdampen zonder dat er een verlies optreedt in de schuimeigenschappen. Dus bijvoorbeeld een regenbui of lekkage op purschuim is niet echt een probleem.
Niet uitgehard PU-schuim kan worden verwijderd met een plamuurmes of een soortgelijk gereedschap. Scoor eerst met het mes in het schuim om kleine gaatjes te maken. Gebruik vervolgens een stofzuiger om het schuim op te zuigen. Veeg ten slotte alle resten weg met een vochtige doek.
Over-isoleren heeft een nadelig effect op uw gezondheid. Onvoldoende ventilatie zorgt ervoor dat uw huis steeds warmer, stoffiger en vochtiger wordt. Hierdoor ontstaat er in uw woning een prima klimaat voor huisstofmijt, schimmels en bacteriën. Het stijgende aantal chronische luchtwegaandoeningen bevestigd dit.
Na uitharding kan men het schuim zagen, boren en schilderen en eventueel voorzien van een pleisterlaag.
PUR-schuim (Polyurethaanschuim)
Thermische isolatiewaarde: zeer goed vanwege de hoge isolatiewaarde van het materiaal. Levensduur: 20-30 jaar, maar kan langer meegaan als het goed is aangebracht en beschermd tegen vocht en beschadigingen.