Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert om één keer per week vis te eten. Mosselen bevatten belangrijke voedingsstoffen en passen dan ook in een gezond voedingspatroon [3].
Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen. Regelmatig mosselen eten is dus gezond!
Sommige mensen vermijden het eten van schelpdieren omdat ze bang zijn voor kwik. Hoewel het waar is dat de meeste vis en schelpdieren kwik bevatten, zou het eten van maximaal 12 ounces per week niet schadelijk moeten zijn voor uw gezondheid.
De gemiddelde dagelijkse behoefte aan omega-3 vetzuren ligt voor Nederland en België op 200 mg per dag. In totaal levert 100 gram gekookte mosselen dus 3,5 keer die dagbehoefte. Het is dus niet vreemd dat (gekookte) mosselen passen in zowel de Nederlandse Schijf van Vijf als in de Belgische Voedingsdriehoek.
"Matiging is een lange weg", zegt Dong, eraan toevoegend dat je waarschijnlijk veilig bent als je een of twee keer per week een schelpdier eet . "Zelfs als je iets eet dat besmet is, kan je lichaam dat opruimen", zegt ze.
Schaal- en schelpdieren zijn geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als (magere) vis. In rauwe schaal- en schelpdieren kan het norovirus voorkomen. Je kunt dan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen, kun je mosselen en oesters beter niet rauw eten.
Sommige schelpdieren, zoals kokkels, mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen en kokkels, bevatten weinig cholesterol en verzadigd vet. U kunt ze zo vaak eten als u wilt.
Mosselen zijn niet alleen lekker, maar zijn een hele goede vervanger voor vlees! Ze zitten bomvol eiwitten, de bouwstenen van het lichaam. En vergeet ook de vele mineralen en vitamines niet. Daarnaast is de hoeveelheid vet te verwaarlozen.
Melk tegen mosselallergie
Ze worden misselijk en kunnen last krijgen van huiduitslag. Vroeger werd gezegd dat het drinken van een glas melk na de mosselmaaltijd kon helpen deze symptomen te voorkomen.
Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren. En zelfs een kreeft die schreeuwt als hij in kokend water wordt gegooid, voelt geen zier. Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel.
De schelpdieren kunnen besmet raken door het water of door iemand die ze met onreine handen aanraakt. Het koken van het voedsel doodt schadelijke organismen en maakt het voedsel veiliger om te eten .
Als je kunt wachten, zet ze dan minstens 24 uur in de koelkast voordat je ze eet! Houd ze goed gekoeld en ze blijven minstens een week goed in de koelkast. Tenzij je ze allemaal opeet voordat dat gebeurt.
Geschatte inname van methylkwik via de consumptie van garnalen en mosselen geven aan dat de bestudeerde zeevruchten een lage bijdrage leveren aan de blootstelling aan methylkwik .
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Kook de mosselen in 5 tot 8 minuten gaar. De mosselen zijn gaar als opengesprongen zijn. Controleer dit dus regelmatig.
Het zachte vlees van de mosselen met zijn zoute, minerale smaak wordt beschouwd als een uiterst gezonde delicatesse. Mosselen zijn erg mager, ze zijn zeer rijk aan eiwitten en bevatten de gezonde meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren.Vitamine B12, ijzer, zink, selenium en jodium zijn ook in overvloed aanwezig.
Bij een uitbraak van shellfish poisoning in 2007 in Antwerpen werden 400 personen ziek na het eten van mosselen (1). De verschijnselen van shellfish poisoning zijn diarree, misselijkheid, braken met soms neurogene symptomen zoals paresthesie.
De kleur zegt helemaal niks over de smaak. Het is ook niet zo dat oranje mosselen vrouwtjes zijn en witte mosselen mannetjes. Die kleur heeft gewoon te maken met het pigment van de mossel, net zoals bij mensen. Witte en oranje mosselen smaken overigens hetzelfde.
Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een 'r' in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar.
Dichte mosselen gewoon eetbaar
Het is een misvatting dat je gesloten mosselen niet kunt eten. Sommige mosselen hebben gewoon een sterkere sluitspier, waardoor de mossel gesloten blijft. Af en toe betreft het een slikmossel. Dat is een mossel die zich heeft volgezogen met zand.
Andere weekdieren, zoals de mossel en de slak, hebben een heel klein brein. 'Als je al van een brein kan spreken.
Positief is dat gepekelde mosselen rijk zijn aan vitaminen, met name B12 . Om precies te zijn, 100 gram bevat 7,7 microgram (µg). Ze leveren ook een lange lijst met voedingsstoffen zoals ijzer, jodium, kalium, zink, magnesium en calcium; vitaminen uit de groepen B, C, D, E en K.
Schelpdieren en cholesterol
Over het algemeen zijn schelpdieren rijk aan voedingsstoffen zoals zink, ijzer en vitamine B12, volgens de Universiteit van Washington. Ze bevatten ook weinig verzadigd vet, waardoor ze een goed alternatief zijn voor vlees. Maar schelpdieren staan erom bekend dat ze het hoogste cholesterolgehalte onder de zee hebben .
Specifieke gerechten zoals hamburgers, spareribs en varkenskoteletten behoren tot de grootste veroorzakers van cholesterol . Dit betekent niet dat u rood vlees helemaal moet vermijden. In plaats daarvan is het tijd om te leren het met mate te eten.
Hoewel schelpdieren relatief veel cholesterol bevatten, zijn ze veilig om te eten omdat ze ook weinig verzadigd vet bevatten . "Het is niet bewezen dat het eten van veel cholesterolrijke voeding met weinig verzadigd vet ervoor kan zorgen dat het cholesterolgehalte in het bloed stijgt", zegt Zumpano.