"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
Om mee te beginnen, er bestaat geen wettelijke definitie van de term 'frequent ziekteverzuim'. In veel organisaties geldt echter de gouden regel dat 3 of meer ziekmeldingen per jaar als frequent worden beschouwd. Het gemiddelde ziekteverzuim per werknemer ligt in Nederland namelijk op één ziekmelding van 2 dagen.
Regelmatig onevenredig hoog ziekteverzuim
Wanneer een werknemer regelmatig ziek is bestaat de mogelijkheid dat een werkgever deze werknemer wil ontslaan. Hiervoor is meer vereist dan dat de werknemer zich vaak ziek meldt. De mate van het ziekteverzuim moet regelmatig en onevenredig hoog te zijn.
Heeft u zich beter gemeld, maar wordt u binnen 4 weken weer ziek? Dan worden de beide ziekteperiodes bij elkaar opgeteld. De totale termijn van verplichte loondoorbetaling van uw werkgever blijft dan maximaal 6 weken.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Een zieke werknemer ontslaan is mogelijk op voorwaarde dat er voldoende argumenten en een goed onderbouwd dossier voorhanden zijn, zo niet kan de werknemer een schadevergoeding eisen wegens discriminatie of kennelijk onredelijk ontslag.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.
Vorige week keurde het parlement de wet goed die werknemers toelaat om drie keer per jaar één dag ziek te zijn zonder medisch attest voor te leggen. Die werknemers moeten hun werkgever wel nog steeds onmiddellijk informeren over hun ziekte.
Een werkgever kan een ziekmelding niet zomaar weigeren. Je werkgever mag niet beoordelen of je ziek bent of niet. Bij ziekmelden gaat het om de mate waarin je in staat bent je werk uit te voeren. De enige die dat mag beoordelen, is de arboarts of bedrijfsarts.
mag je werkgever je elke dag bellen als je ziek bent. er zijn geen vaste regels. over hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. mag ik dan iedere dag gebeld worden.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Je hoeft niet tegen je leidinggevende of verzuimmanager te zeggen wat voor ziekte je hebt of wat er aan de hand is. Ze mogen er niet eens naar vragen. Doen ze dat wel, dan hoef je geen antwoord te geven.
Wanneer is er sprake van frequent verzuim? Iedereen is wel eens niet in staat om zijn werkzaamheden te verrichten, maar wanneer dit vaker dan twee keer per jaar is, is er sprake van frequent ziekteverzuim. Dat lijkt misschien niet veel. Toch ligt dit aantal ruim boven het landelijk gemiddelde van één keer per jaar.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor uw bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Cijfers van TNO geven aan dat de gemiddelde Nederlandse werknemer zich 1,2 keer per jaar ziek meldt.Gemiddeld duurt zo'n ziekte periode 6,8 dagen. Die gemiddelde duur van bijna 7 dagen kent echter een forse spreiding. Het overgrote deel, zo'n 80%, van de verzuimgevallen, is kort verzuim.
Bij arbeiders zijn enkel de eerste zeven dagen volledig ten laste van jou als werkgever. Bij bedienden met een contract voor onbepaalde duur komt het gewaarborgd loon de volledige 30 dagen ten laste van de werkgever.
Uw werkgever kan en mag niet bepalen dat u niet ziek bent en (weer) moet komen werken. Zolang u niet bij de bedrijfsarts bent geweest en/of de bedrijfsarts niet heeft geconcludeerd dat u weer in staat bent om (eigen of passende) werkzaamheden te verrichten hoeft u dus ook niet te werken.
Sinds kort is het niet meer nodig om een medisch attest (het zogenaamde 'doktersbriefje') binnen te brengen als je één dag ziek bent. Dit geldt voor maximaal drie keer per jaar.
Hoeveel dagen mag een werknemer per jaar ziek zijn? In Nederland is er binnen de eerste twee jaar van ziekte of arbeidsongeschiktheid geen wettelijk maximum aantal ziektedagen per jaar bepaald. Wel is het onder voorwaarden toegestaan dat de werkgever één of twee onbetaalde wachtdagen instelt per ziekmelding.
Duizenden patiënten die met een al dan niet bevestigde covid-19-infectie thuiszitten, blijven weken ziek. Hun klachten worden vaak als "mild" betiteld, maar zijn dat in veel gevallen niet. Sommige mensen zijn al zeker twee maanden ziek.
Je bent minstens 9 maanden ononderbroken afwezig wegens ziekte of ongeval.
Er bestaat geen specifiek cijfer voor het aantal officiële waarschuwingen die je moet geven voordat je een werknemer mag ontslaan. In de praktijk zien we dat veel werkgevers denken dat ze na 3 officiële waarschuwingen een medewerker direct mogen ontslaan. Echter zijn hier geen wettelijke regels voor opgesteld.
Verwijtbaar handelen of nalatigheid is een reden om uw werknemer te ontslaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om een werknemer die diefstal pleegt. Of een redelijke opdracht tot overwerk weigert. De situatie moet zo ernstig zijn dat niet van u verlangd kan worden dat u de werknemer in dienst houdt.
Langer dan 2 jaar ziek
Dan mag je werkgever je wel ontslaan. Er zijn ook dan nog een aantal regels: Je kunt het werk waarvoor je bent aangenomen niet meer doen. Jij en je werkgever hebben geprobeerd je weer te laten werken, maar dat is niet gelukt.