de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Zo dient een kat normaal gesproken minimaal 1 keer per dag te ontlasten. Is dit een dag niet het geval, dan hoeft u zich niet direct zorgen te maken. Maar als uw dier 3 dagen geen ontlasting heeft gehad, of moeite heeft met ontlasten, dan kan er sprake zijn van obstipatie (het niet kunnen kwijtraken van ontlasting).
Als de kat naar verhouding met lichaamsgrootte veel ontlasting heeft, kan dit wijzen op een grote onverteerbaarheid van het voer. Een andere mogelijkheid is dat uw kat te veel eten krijgt. Normale ontlasting is rond en 1,5 tot 2 cm van doorsnede. Kleur: De kleur van de kattenontlasting kan u veel vertellen.
Obstipatie kat verhelpen
De dierenarts zal meestal een pijnstiller in combinatie met laxeermiddelen voorschrijven zodat de ontlasting zacht wordt en makkelijke zijn weg naar buiten kan vinden. Daarnaast kan hij ervoor kiezen de dikke darm te spoelen (onder narcose uiteraard).
Een gezonde kattendrol is chocoladebruin, maar kan wat donkerder of lichter zijn, afhankelijk van wat de kat precies gegeten heeft. Een bleke of gele ontlasting kan duiden op verteringsproblemen. Een goede reden om contact op te nemen met je dierenarts.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
Symptomen van constipatie
Minder vaak ontlasten of de productie van kleine, harde, droge ontlasting zijn de meest voorkomende symptomen van een verstopping. Veelvuldig naar de kattenbak gaan, waarbij de kat vruchteloos zit te persen, is een ander veelvoorkomend symptoom.
Een zieke kat verstopt zich, zwiept met de staart en trekt de oren naar achteren. Dit kunnen tekenen van stress zijn. Stress kan veroorzaakt worden door diverse ongemakken. Veranderingen van toonhoogte, volume en hoeveelheid van het miauwen kan ook wijzen op een bepaald ongemak bij de kat.
De meeste katten poepen 1 of 2 keer per dag. Maar wat belangrijker is dan een richtlijn als 1 of 2 keer per dag, is dat er regelmaat in zit. Dus niet de ene dag helemaal niet, de volgende dag 3 keer en weer een dag later 1 keer.
Een paar theorieën van experts zijn: je kat voelt zich opgelucht na het poepen en wil daarom blij rondrennen, hij is trots op zichzelf dat hij dit heeft gedaan, hij wil jouw aandacht trekken om zijn 'kunstje' te laten zien of ze willen gewoon wegrennen van de stank.
Katten kunnen ook langdurig de ontlasting ophouden als ze pijn hebben, dit kan het geval zijn bij oudere katten die last hebben van gewrichten en/of rug. Wanneer naar de dierenarts? Als je kat last heeft van obstipatieklachten of perst terwijl er helemaal geen ontlasting meer komt, neem dan altijd contact met ons op.
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
Hoeveel kattenbakken heb je nodig? De stelregel is aantal katten plus één. Voor één kat twee bakken, voor twee katten drie bakken, enzovoort.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Een kat die languit op zijn rug ligt, is natuurlijk volkomen ontspannen. Er zijn zelfs katten die, al dan niet wijdpoots, op hun rug slapen, een teken dat ze zich heel veilig voelen. Ook kunnen katten ontspannen rollen, al dan niet in het zand.
Kat verstopt/slaapt op de kattenbak
Sommige katten beschouwen de bak als veilige plek en trekken zich hier terug bij ziekte, angst of stress. Probeer de oorzaak van het gedrag te achterhalen. Is de kat ziek of vermoedt u dat, ga dan naar de dierenarts. Probeer de oorzaak van de stress of de angst weg te nemen.
Katten hebben in hun dieet vetten nodig om hun vacht zacht, glanzend en ongerept te houden. Olijfolie is rijk aan verschillende meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals linolzuur. Deze zijn essentieel voor de gezondheid van de kat.
De meest voorkomende symptomen die katten hebben met nierfalen zijn: slecht eten, misselijk zijn en braken. veel drinken en veel plassen (vnl. bij chronisch nierfalen)
Probeer dan eens klontvormende kattenbakvulling. Bij deze vulling worden vieze geuren in de klonten opgesloten. Daarnaast is klontvormende vulling ook een stuk zuiniger in gebruik. Hoe fijner de korrels zijn, hoe minder de bak stinkt.
Als je ongeveer 3 á 4 maaltijden per dag aanbiedt zit je altijd goed. Het verdelen van de maaltijden over de dag zorgt ervoor dat je kat niet te snel vol raakt en dat hij niet alles in één keer naar binnen schrokt. Als je vaak weg bent kun je er ook voor kiezen om één of twee keer per dag te voeren.
De meeste mensen vervangen hun kattenbakvulling iedere week, sommige om de paar weken. U kunt dit vaker doen als dat nodig is. Onthou dat zwangere vrouwen de kattenbakken nooit mogen vervangen vanwege het risico op toxoplasmose. Houd er ook rekening mee dat kattenbakvulling nooit door het toilet mag worden gespoeld.
Wanneer de ontlasting een slappe brij vormt, is dat niet meteen diarree. Slappere ontlasting komt in veel gevallen door een verkeerd voedingspatroon. Het eten van te weinig vezels speelt een belangrijke rol. Vezels worden niet verteerd in de dunne darm maar komen in z'n geheel in de dikke darm terecht.
Grijze ontlasting duidt meestal op problemen met de alvleesklier. Dit zorgt ervoor dat je stoelgang heel vet wordt wat zorgt voor een grijze massa, ook wel stopverf ontlasting genoemd.
Gemiddeld poepen we zo'n 128 gram per dag. Met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar pers je dus gedurende je leven 3.787 kilo stront naar buiten.