Met 118 meter boven zeespiegel is Borgloon de hoogstgelegen historische stad van Vlaanderen en dat zorgt voor een behoorlijk uitzicht.
Borgloon is al jaren een stad, met haar eigen deelgemeenten en iets meer dan 8.000 inwoners (nvdr: 11 000 inwoners).
Het habitatrichtlijngebied Bossen en kalkgraslanden van Haspengouw ligt in het zuiden van de provincies Limburg en deels Vlaams-Brabant. De totale oppervlakte bedraagt 2604 ha, maar het is in feite een verzameling van 24 kleinere gebiedjes verspreid over een grote oppervlakte.
Kortessem is een gemeente in de provincie Limburg en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Borgloon, Diepenbeek, Hasselt, Hoeselt, Tongeren en Wellen. Kortessem heeft een oppervlakte van 33,9 km2 en telt 8.322 ∗ inwoners, goed voor een bevolkingsdichtheid van 245,5 inwoners per km2.
Waar kan je het best bloesems vinden in ons land? Er zijn een paar bekende bloesemsstreken in ons land, denk maar aan: Haspengouw, Hageland en de Vlaamse Ardennen.
De Limburgse regio Haspengouw staat vooral bekend om de fruitboomgaarden. Aan het begin van de zomer kan je er de kersen, appels en peren zien hangen, maar Haspengouw wordt vooral vaak bezocht in het voorjaar wanneer de kersen-, appel- en perenbomen hun witte bloesems laten zien.
Mogelijk werd het reeds in 938 voor het eerst vermeld, en wel als Lone. Het verschijnt voor het eerst in 1078 in teksten als Lon. Vanaf de 12e eeuw is ook de Romaanse vorm Looz bekend. Borgloon betekent dus burcht op een beboste heuvel en de plaats lag binnen het woongebied van de Eburonen.
Tongeren heeft een oppervlakte van 87,56 km² en een inwonersaantal van 30.692 en is daarmee de negende gemeente van Limburg. De stadskern telt 17.000 inwoners, de overige bevolking is verspreid over 16 deelgemeenten.
Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari 2022 in het bevolkingsregister vastgelegd. De gemeente Maastricht heeft met 121.151 het hoogste aantal inwoners van alle gemeenten in de provincie Limburg.
Haspengouw (Frans: Hesbaye) is een landstreek die zich uitstrekt over de Belgische provincies Limburg, Luik, Namen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en eerder de Nederlandse provincie Limburg. Deze regio wordt gekenmerkt door een glooiend landschap met zeer vruchtbare gronden die gebruikt worden voor landbouw en veeteelt.
Haspengouw staat bekend als dé fruitstreek van België. Het glooiende landschap en de vruchtbare grond zorgen voor intensieve fruitteelt en zelfs wijnbouw.
Meestal duur de bloei periode ongeveer 6 weken, waarbij de eerste weken het mooiste zijn. Maar een beetje minder bloesem en prachtig weer is wellicht aantrekkelijker dan veel bloesem tijdens een regenbui.
April is de bloesemmaand bij uitstek. Bij een vroege lente, kunnen de bloemetjes er al snel zijn. Wanneer de nachttemperatuur langer laag blijft, wachten de bloesems liever met bloeien. Daarnaast verschijnen niet alle bloesems tegelijk.
Hoe lang de bomen hun witje of roze kleedje dragen is ook opnieuw afhankelijk van het weer. Vriestemperaturen, hagel maar ook extreem hoge temperaturen voor de tijd van het jaar beïnvloeden sterk de bloesems. Gemiddeld kan de bloeitijd gerekend worden op 10 tot 12 dagen.
Ook in maart is vaak al fraaie bloesem te zien. Onder andere de abrikoos, het amandelboompje en de Japanse sierkers (Prunus) komen al vroeg in het jaar tot bloei. Ook de magnolia bloeit al vroeg in het voorjaar. De soorten die hun blad verliezen zullen eerst bloeien en daarna pas blad vormen.
Bomen met rode of roze bloesems
Prunus serrulata 'Kiku-shidare' draagt warmroze bloemen. Rijkelijke bloei. De'Amanogawa' is een slanke zuilvorm met lichtroze bloesems. De roodbladige judasboom (Cercis canadensis 'Forest Pansy') draagt roze eetbare bloemen.
Prunus met roze bloesem. De fruitbomen staan bekend om hun veelvuldig voorkomende roze bloesems. Die kunnen variëren van witroze tot diep donkerroze. Het bekendst is de prunus, de kersenbomen.
Geboren Limburgers vinden zichzelf ook (zeer) gastvrij (83 procent), en zeggen in meerderheid (67 procent) dat iedereen hier welkom is. Gesloten gemeenschapNieuwkomers zien dat minder rooskleurig. Slechts 35 procent heeft het gevoel dat iedereen hier welkom is. Liefst 63 procent spreekt van een 'gesloten' gemeenschap.
De hoofdstad van deze provincie is Hasselt. De grootste stad (in opp.) is Sint-Truiden. Volgens inwonersaantal staat Hasselt bovenaan. Sedert de fusie van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek op 1 januari 2019 is Oudsbergen de grootste gemeente van Limburg.