Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Het is niet noodzakelijk om je kind elke dag te wassen. Water (en dan met name warm water) kan de huid namelijk uitdrogen en zelfs de huidbarrière beschadigen. De jeugdzorg, verloskundige en kraamzorg in Nederland adviseren ouders om hun kind maar 2 à 3 keer per week te wassen.
Het is dus niet nodig om je dreumes of peuter iedere dag te badderen. Om de dag douchen, of zelfs drie keer per week, is al genoeg. Houd wel je kindje schoon door hem dagelijks met een washandje het gezicht, handjes, billen en geslachtsdeel schoon te maken.
Je baby douchen of badderen, hoe vaak moet dat? Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt.
Wees daarom voorzichtig met het gebruik van babyverzorgingsproducten en doe je baby niet te vaak in bad. Twee à drie keer per week is echt genoeg. Maak het water niet te heet en gebruik geen zeep. Je kunt wel een paar druppels babyolie in het badje doen.
Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt. Behalve wanneer ze iets oprispen of een vieze luier hebben, worden pasgeborenen gewoon niet erg vies.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Doe wat leuke spelletjes als je je baby wast. Droog je kindje op de commode af van boven naar beneden (leg hem/haar op een voorverwarmde hydrofiele luier om afkoeling te voorkomen). Voor de rug, draai je je baby voorzichtig op de buik.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen. Maak hem 's ochtends niet wakker en wacht tot hij zelf wakker wordt.
Het gezichtje reinig je voorzichtig met een vochtig hydrofiel washandje. De rest van het lichaam was je met een milde, natuurlijke shampoo die niet prikt in de ogen. Vergeet hierbij de huidplooien niet. De billetjes kun je indien nodig extra schoonmaken met een olie.
Een baby hoeft zeker niet dagelijks in bad, het is zelfs beter om je baby niet iedere dag in bad te doen. De babyhuid is teer en water en zeker zeep drogen de huid uit. Als je je baby wel dagelijks in bad wilt doen, gebruik dan in ieder geval niet iedere dag zeep.
2 tot 3 keer per week in bad
Onthoud dat je baby echt niet iedere dag in bad hoeft: twee à drie keer per week is echt genoeg. Wees voorzichtig met de kwetsbare en gevoelige huid van je baby, en gebruik het liefst neutrale producten zonder parfum.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
"Een baby hoef je helemaal niet met zeep te wassen, die ruikt van nature al heel lekker", zegt Leenarts. Het belangrijkste advies: minder badderen, nog maar twee of drie keer per week en gebruik vaker een washandje, dat is al genoeg. Verder kun je als ouder kiezen voor een zeep zonder allerlei toevoegingen en parfum.
Er is geen wetenschappelijk antwoord op hoe vaak een kind in bad moet. Jonge kinderen hoeven echt niet elke dag in bad vanuit hygiënisch oogpunt. Een of twee keer per week is voldoende. Natuurlijk zorg je ervoor dat je kind elke avond met schone billen, handen en gezicht naar bed gaat.
Na een voeding is meestal het beste moment om naar buiten te gaan met je baby. Zo weet je dat hij niet gelijk weer honger krijgt, en is de kans groot dat hij lekker in slaap zal vallen. Zorg ook voor een schone luier vlak voordat jullie weggaan. Neem een complete luiertas mee waarin niks mist.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Je baby alleen laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting. Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind.
Wil je je baby met zeep wassen, doe dit dan enkel met een product dat geschikt en gemaakt is voor baby's. In de eerste paar maanden is het nog niet nodig om je baby met zeep te wassen. 5 tot 10 minuten in bad is meer dan genoeg voor je baby.
Tot welke leeftijd je een babybadje kan gebruiken is afhankelijk van de afmetingen van het badje en hoe groot en zwaar je kind is. Er zijn kinderen van 4 die nog met veel plezier in een babybadje zitten, hoewel dit zelfs in de grotere badjes behoorlijk krap is.
Bij borstvoeding kan een kind 9 keer per dag ontlasting hebben tot 1keer per 10 dagen. Dat is allemaal normaal zolang de ontlasting zacht is. Bij flesvoeding heeft een kind meestal 1 tot 3 keer per dag ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
Verschoon je baby voor en na een slaapje. Als je kind de hele nacht doorslaapt (7 tot 8 uur achter elkaar), verschoon hem of haar dan voor het naar bed gaan en bij het wakker worden. Zo heeft je baby een schone luier waarin hij of zij meerdere keren kan plassen.
Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Maak de billetjes schoon met water en een zeep of waslotion voor baby's bij zichtbaar vuil. Droog de billetjes goed af, maar wrijf niet te hard.
De eerste maanden verschoon je de baby het beste na elke voeding. Na een maand of drie is vier à vijf schone luiers per dag meestal voldoende voor je baby.