Hoeveel vissen kunnen er in de vijver? De vuistregel voor het aantal vijvervissen is maximaal 40 cm aan vislengte per kubieke meter (=1000 liter) inhoud vijverwater. Dit is de gemiddelde maximale hoeveelheid vissen die een gemiddeld biologisch filter aankan.
Vuistregel voor het aantal vijvervissen is maximaal 50 cm vislengte per 1.000 liter vijverwater.
Wij raden aan om 20 cm vis per 1000 liter (1 m3) water aan te houden. Heb je een niet al te grote vijver (lees: geen natuurvijver), zet dan soorten uit die niet al te groot worden.
Voor koi komt deze privacy uit op ongeveer 70 cm vis op 1000 liter (1 KUB ) vijverwater. Bij een koivijver van 10 kubieke meter is het maximale aantal koi dat er gezond en met een optimale ontwikkeling in kan rondzwemmen 7 meter. Het is even wennen om niet in aantal koi te spreken maar in meters.
Wel in de siervijver kunnen: goudwinde, goudelrits, sarasa en shubunkin. De maximale norm voor het aantal vissen is: eerste 5m2 : 2 vissen per m2, iedere volgende 5m2: 2 vissen per 5m2. In een vijver met een oppervlakte van 20 m2 mogen dus maximaal (10+3x2)= 16 vissen. Natuurlijk zijn dit maar enkele adviezen.
Is een vijverpomp nodig? Nee, het is onnodig om in een natuurlijke, kleine of andere soort vijver een pomp of filter te plaatsen. Zolang je voldoende zuurstofplanten plaatst, een bodem vol vijversubstraat hebt en in het voorjaar en in het najaar vijverbacteriën toevoegt, redt jouw vijver zichzelf uitstekend.
Veel goed doorvoede vissen kunnen op zich 2 weken zonder voeding.
Voor deze drijfplant is de geadviseerde hoeveelheid 5 stuks per 2000 liter. Met deze hoeveelheid wordt de kans op helder water gemaximaliseerd en de kans op overmatige algengroei geminimaliseerd.
Hoeveel van het vijverwater verversen? De algemene vuistregel voor het verversen van het water in de koivijver, is dat er iedere week 10% van het vijverwater ververst moet worden. Dit is een algemene vuistregel en betekent dat je er ook voor kunt kiezen om 15% te verversen.
Het stroomverbruik is afhankelijk van de grootte van de vijver maar het kan oplopen tot wel 3.734 kWh per jaar, bij een vijver van 10.000 liter en een pomp die altijd aan staat. Dat kost bijna €750*!
Het is gebruikelijk om bij een watertemperatuur vanaf 8 graden maximaal 1 keer per 3 a 5 dagen te voeren. Daarnaast is het aan te raden om de vissen iedere dag 3 tot 5 keer te voeren als de watertemperatuur 25 graden of hoger is.
Kois hebben een grote vijver nodig: een vuistregel is één koi per 1000 liter water. Een vijver van ongeveer 5000 liter is voldoende om vijf kois van gemiddeld 40 cm te houden. Deze vissen worden uiteindelijk wel 50 tot 80 cm lang, en daarom wordt een vijver met een minimaal volume van 10.000 liter aangeraden.
Veel zoetwater vissen leven gemiddeld 1 tot 3 jaar. Enkele van de meest populaire met een korte levensduur zijn guppies en regenboogvissen. Andere vissen kunnen 3 tot 5 jaar leven met de juiste zorg en voeding.
Hoeveelheid vijvervissen
De norm is dat er in een vijver met goede omstandigheden per 10 liter water 1 cm vis aanwezig mag zijn. De staart van de vis wordt daarbij niet meegerekend. Zo mogen er in een vijver die 80 cm diep is en een inhoud van 4000 liter water heeft 20 vissen van 20 cm lengte zwemmen.
De ancistrus, ook wel bekend als de algeneter, is een vis die speciaal geschikt is voor allerlei soorten vijvers. Als bodembewoner voedt deze vis zich met plankton en verschillende soorten algen zoals zweefalgen en draadalgen. Daarom wordt de vijvervis ook wel algivoor genoemd.
Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil.Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd.
Vijverpomp: onderhoud
Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet.
Maart of april is een goed moment om je vijver schoon te maken. Wij raden aan om maximaal twee keer per jaar je vijver een grote(re) schoonmaakbeurt te geven, omdat je anders het onderwaterleven en biologische evenwicht teveel verstoort. Een tweede keer schoonmaken kun je in het najaar doen, bijvoorbeeld in oktober.
Een gezonde vijver floreert tijdens de zomer.De waterplanten groeien en bloeien uitbundig en eventuele vissen zijn lekker actief. Helaas kunnen er dan ook problemen ontstaan, in de vorm van explosieve algengroei of bijvoorbeeld te weinig zuurstof in het water.
Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver
Het plaatsen van een luchtpomp of waterval is een optie. Daarnaast kun je ook meer waterplanten in de vijver plaatsen. Waterplanten absorberen de voedingsstoffen in de vijver en vangen het zonlicht op. Breng drijf- en zuurstofplanten aan, zodat algen geen kans krijgen.
In principe is het beter om iets te weinig dan te veel te voeren. Een overdaad aan voedsel in het aquarium, zal gaan rotten.Tropische vissen kunnen hierdoor ziek worden en het water word erg belast.
Van nature eet de karper regenwormen, muggenlarven, kleine schelpjes en andere kleine waterdiertjes. De karpers die op de visvijvers te vinden zijn, zijn bijna allemaal opgekweekt door middel van pellets. Dit is daardoor ook goed aas om mee te voeren en te vissen op de vijvers.
Zoals eerder genoemd in dit artikel heeft teveel voeren ernstige gevolgen voor je aquarium. De waterwaardes verslechteren drastisch, waardoor het nitrietgehalte stijgt. Dit kan leiden tot een ammoniumpiek. Dit is extreem giftig voor je vissen en daarom dient er direct actie ondernomen te worden.