Hoewel iedere student drie kansen krijgt om de rekentoets te behalen, merken we dat veel eerstejaarsstudenten op dit onderdeel uitvallen.
De Taaltoets-pabo haal je zo begint met een diagnostische toets waarmee studenten direct het niveau van hun taalvaardigheid op de verschillende domeinen kunnen bepalen. Vervolgens wordt de belangrijkste theorie in schema's gegeven en direct toegepast in de uitwerking van de diagnostische toets.
Als je de pabo rekentoets dan wederom niet haalt, zul je moeten stoppen met de opleiding. Dit heeft ermee te maken dat de pabo rekentoets is gekoppeld aan een bindend studieadvies.
De wiscat toets is een verplichte toets. Je hebt drie kansen voor de toets. Wanneer je de toets niet haalt moet je de pabo verlaten.
Elke toets bestaat uit 60 meerkeuzevragen waar je minimaal 40 vragen goed moet hebben. Je hebt 90 minuten per toets, je mag 1 herkansing doen per jaar en een gehaalde toets is een half jaar geldig.
In het eerste jaar van de pabo moeten alle studenten een rekentoets doen: de WisCAT. Om de WisCAT te halen, is het belangrijk dat je de inhoud van het referentieniveau 3F goed beheerst. Dit is het niveau rekenen waar je op het mbo of havo examen in hebt gedaan.
Als je de Wiscat niet gehaald hebt, betekent dit dat je minder dan 103 punten hebt gehaald. Bij 103 punten haal je een 5,5 en dit is de landelijke is die aan de pabo rekentoets wordt gesteld. Dit staat gelijk aan het referentieniveau 3F, wat gelijk is aan MBO/HAVO-niveau.
Met een Wiscat score van 103 punten of hoger, ben je geslaagd voor de Wiscat-Pabo rekentoets. De Wiscat score geeft aan of jij de rekenvaardigheden als Pabo-student beheerst op het referentieniveau 3F.
De Wiscat toets is een adaptieve toets die je op de computer maakt. Dit betekent dat de moeilijkheidsgraad van de toets varieert tijdens het maken van de toets. In welke mate de moeilijkheidsgraad varieert is afhankelijk van hoe goed jij de toets maakt. Hoe beter je de toets maakt, hoe hoger het niveau wordt.
Wijziging inzet toelatingstoetsen
Je hebt twee toetskansen per vak voor de start van de pabo, waarvan er ten minste één ingezet moet worden. Wanneer je de beide toetsen voor een of meerdere vakken voor de start van de pabo niet haalt, mag je wel aan de pabo beginnen.
Hoe vaak mag ik de wiscat-rekentoets doen? Je krijgt twee mogelijkheden om te toets te halen. Haal je de eerste keer de toets niet, dan mag je alleen ee twee mogelijkheid doen wanneer je meer dan 70 punten hebt behaald bij de eerste mogelijkheid.
De beperkte geldigheidsduur van de certificaten van de behaalde toelatingstoetsen wordt aangepast naar vijf jaar. Hierbij is het aan de Pabo's om met terugwerkende kracht na te gaan of in het verleden behaalde certificaten met de beperkte geldigheidsduur ook binnen de voorgestelde duur van 5 jaar vallen.
De landelijke kennistoets is gebaseerd op de Kennisbasis Nederlands (ingangsdatum studiejaar 2018-2019) van de lerarenopleiding basisonderwijs en is te vinden op www.10voordeleraar.nl. De toets bevat in totaal 80 vragen en bestaat uit meerkeuzevragen met drie of vier antwoordalternatieven. Een antwoord is goed of fout.
Waarom is de taaltoets verplicht voor alle studenten? Het is lastiger om goede studieresultaten te behalen, wanneer je de instructietaal van je opleiding niet voldoende beheerst. Daarom heeft de Vrije Universiteit de taaltoets verplicht gesteld voor alle eerstejaars bachelorstudenten.
Bij een positief resultaat ontvang je een certificaat dat landelijk 5 jaar geldig is bij alle pabo's. De toelatingstoetsen voor de pabo zijn uitdrukkelijk geen examens.
Voor rekenen 3F bestaat deze set uit 80 opgaven. Een kandidaat moet minstens 48 van deze 80 opgaven goed beantwoorden om aan de eisen van het referentieniveau 3F te voldoen. Het is echter niet mogelijk om alle kandidaten jarenlang dezelfde set van 80 opgaven voor te leggen om te zien of ze er minstens 48 goed maken.
Er zijn veel manieren om je goed voor te bereiden op de Wiscat rekentoets. Één van die manieren is het maken van oefentoetsen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van studieboeken, digitale leermiddelen en samenvattingen die jou kunnen helpen bij jouw voorbereiding om te slagen voor de rekentoets.
Inhoud Toets
De toets bestaat uit 55 vragen die onderverdeeld zijn in twee categorieën, namelijk 17 hoofdrekenopgaven en 38 opgaven waarbij je kladpapier mag gebruiken. Deze vragen zijn tevens weer onder te verdelen naar domeinen: Basisbewerkingen (30%) Breuken, procenten, verhoudingen & decimale getallen (30%)
Je moet de drie toelatingstoetsen halen (aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek). Je bent direct toelaatbaar als je je bekwaamheid voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek kunt aantonen.
Speciaal voor iedereen die meer en gericht wil oefenen, is het Werkboek Wiscat Pabo ontwikkeld. In het boek vind je ruim 300 opgaven, zodat je goed aan de slag kan.
De WisCAT, die je in het eerste studiejaar van de pabo maakt, is een digitale rekentoets met een adaptief karakter. Dit wil zeggen dat de toets zich tijdens het maken aanpast aan jouw vaardigheden. Wanneer jij een vraag goed beantwoordt, krijg jij een nieuwe vraag van een hoger niveau.
Rekenen is een verplicht onderdeel van elke opleiding in het mbo en dus om je mbo-diploma te halen. Alle studenten moeten het rekenexamen maken. Het resultaat van het rekenexamen telt nog niet mee voor het diploma. Maar het resultaat komt wel op je resultatenlijst.