Stap 3: de ideale kaasplank rekent zo'n 100 à 150 gram kaas per persoon. Haal de kazen zo'n 30 minuten voordat je begint aan de borrelplank uit de koelkast zodat ze op temperatuur komen en de smaken goed tot hun recht komen.
Hoeveel kaas per persoon voor een geslaagde kaasplank? Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
Op hoeveel kaas je per persoon moet rekenen, verschilt per gelegenheid: Als tussengerecht: 75 tot 100 gram per persoon. Als snack tijdens het natafelen: 125 tot 150 gram per persoon. Als (enige) borrelhapje tijdens een feest: 150 (normale eter) tot 200 gram (zeer grote eter) per persoon.
Serveer je een kaasschotel als voor- of nagerecht, voorzie dan 75 à 100 gram per persoon.Als volledige maaltijd serveer je 200 tot 250 gram kaas per persoon. Let goed op dat je kazen niet te koud zijn.
Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen. Het is leuk om af te wisselen van vorm kaasjes. Denk aan een stuk kaas, blokjes, een half rondje enzovoorts.
Denk aan olijven of zongedroogde tomaten, of een bakje mosterd om oudere kazen in te dippen. Ook vlees kan erbij op de plank. Heerlijk is natuurlijk een beetje Prosciutto of Serranoham, maar dunne plakjes truffelsalami of een gedroogde worst doen het ook altijd goed.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
3-4 verschillende soorten kaas (of meer voor een uitbreide(re) kaasplank) Toastjes, stokbrood, Spaanse zoete crackers en vijgenbrood. Vers fruit zoals druiven, vijgen en zomerfruit. Olijven, noten en gedroogde worst.
hapje bij het aperitief: 50 tot 100 g per persoon. broodbeleg: 20 g per snee brood. maaltijd: 200 g per persoon. dessert: 100 g per persoon.
Bestaande uit 3 broodjes per persoon (wit, bruin, rozijnen, noten). Per max. 4 personen raden wij aan 1 extra brood naar keuze (zie hieronder) bij te bestellen.
Zowel zachtere als een heleboel harde kazen passen heel goed samen met bijvoorbeeld een sauvignon blanc, chardonnay of riesling. Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert.
Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je de kaas ergens op kunt leggen, dus vergeet zeker je toastjes niet! Melba toast, watercrackers, luxere toastjes met een smaakje, plakjes stokbrood. Je kunt kiezen voor één type toast, of wissel lekker af.
Snijd elke kaas met een apart mes; zo komen de smaken niet met elkaar in aanraking. Serveer bij een kaasplankje een stukje vijgenbrood of toastjes. Tip: eet tussendoor rode of witte druiven, die neutraliseren de smaak!
Stap 3: de ideale kaasplank rekent zo'n 100 à 150 gram kaas per persoon. Haal de kazen zo'n 30 minuten voordat je begint aan de borrelplank uit de koelkast zodat ze op temperatuur komen en de smaken goed tot hun recht komen.
Hoeveel kaas is er nodig? Over het algemeen geldt altijd: beter te veel dan te weinig. Bovendien hangt het er natuurlijk vanaf hoeveel je erbij serveert. Als je een kaasplankje aan het eind van de maaltijd opdient, ga dan uit van ongeveer 100 gram kaas per persoon.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
250 gram kaas per persoon.
Rozijnenbrood: zoet en zout zijn uitstekende partners. Een getoast sneetje rozijnenbrood smaakt top bij kazen met een sterke smaak. Probeer zeker bij Reblochon of Stilton. Notenbrood: past uitstekend bij harde, sterke kazen.
Maak je borrelplank af met:
Italiaanse kazen zoals Parmezaan, mozzarella, taleggio en gorgonzola.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Het ideale kaasplankje bevat ten minste één van elke kaassoort: half-harde, harde en blauwader kaas, gewassen korst kaas, witte korst kaas en een geitenkaas.Neem kazen die qua smaak oplopen van zacht naar pittig en presenteer ze dan ook in deze volgorde. Ga uit van zo'n 100 gram kaas per persoon per kaassoort.
Hoe lang van tevoren kun je een borrelplank maken? Het is het beste om je borrelplank ongeveer 1-2 uur voor de gasten arriveren te maken. Kaas smaakt het beste als het op kamertemperatuur wordt geserveerd. Als je de plank eerder wil voorbereiden, dek deze dan af met folie en bewaar in de koelkast.
Met een kaasschaaf kunt u flinterdunne schijfjes schaven. Het wordt daarom aanbevolen voor harde kazen zoals bijvoorbeeld Parmezaanse kaas. Op een kaasschotel kunt u best bij elke kaassoort een mes leggen dat ervoor geschikt is. Op deze manier worden de smaken niet van de ene op de andere kaas overgebracht.