Hangt er een beetje vanaf waar je het koopt en welke kwaliteit, maar het wordt geregeld voor tussen de € 10,- en de € 20,- p/kg. aangeboden.
Snoekbaars brengt op de zwarte markt tien, twaalf euro per kilo op. "In de winter vangen stropers soms negenhonderd kilo per week", weet De Bruin. "Tel uit je winst. Het gaat om jongens die beroepsmatig bezig zijn. 's Winters vissen ze illegaal op snoekbaars, 's zomers zitten ze lekker in Spanje."
De ogen zijn groot en glazig. De snoekbaars kan 120 centimeter lang en 10 tot 12 jaar oud worden. De mannetjes kunnen worden onderscheiden aan hun donkere buik.
De snoek is makkelijk herkenbaar door zijn langgerekte vorm en zijn indrukwekkende bek vol tanden. De snoekbaars is een mooie, hardvechtende vis die je op veel verschillende manieren kunt vangen. Ze kunnen bovendien behoorlijk groot worden, tot wel 120 centimeter bij een gewicht van 15 kilogram.
Tip 1: Vis op de juiste plek
Je vindt snoekbaarzen niet zo maar in ieder water. In sommige wateren zit helemaal niets terwijl er in ander water juist een goede populatie te vinden is. Snoekbaarzen houden niet van licht dus ga niet vissen in helder water, want daar zal maar weinig snoekbaars zitten.
Roofvis maximaal 2 snoekbaarzen en 1 snoek per persoon per visdag. Op, aan of nabij het viswater mag een visser niet meer dan 10 dode zoetwatervissen groter dan 15cm in zijn bezit hebben.
De filets van de snoekbaars zijn stevig en daardoor lenen ze zich goed voor verschillende soorten bereidingen zoals bakken, grillen of stomen. Daarnaast bevat snoekbaarsfilet ook nauwelijks graten. Hierdoor kun je meteen ermee aan de slag in de keuken zonder eerste te lopen pielen.
Hoe smaakt snoekbaars? Snoekbaars is een witvis met stevig vlees, weinig graten en een verfijnde smaak. Kenmerkend is de zoetige neutrale smaak. Hij staat ook wel bekend als Nederlandse delicatesse vanwege zijn unieke smaak.
Reeds behandeld, snoekbaars is lichtschuw en dus hoe dieper, hoe minder licht er door dringt. Daarbij mogen ze met koudere omstandigheden maar wat graag dieptes op zoeken, tot wel 25 meter, puur om de elementen te vermijden.
Palingshop.nl verkoopt het hele jaar door verse snoekbaars.
Indien er geen wilde snoekbaars voorradig is, leveren we heerlijke zuivere kweeksnoekbaars van Nederlandse origine. Snoekbaars kan even worden gebakken in de pan, maar smaakt ook heerlijk uit de oven! Meer snoekbaarsrecepten vindt u hier.
Zoutwatervissen: ansjovis, bot, griet, heilbot, makreel, kabeljauw, koolvis, rode poon, sardien, schar, schelvis, schol, tarbot, tong, tonijn, wijting, zeepaling en zeeduivel. Zoetwatervissen: baars, forel, karper, meerval, paling, snoek en steur.
De snoekbaars is een roofvis en heeft voorkeur voor vooral kleinere vis, maar kan tevens ook dood aas eten. Volwassen snoekbaarzen kunnen prooivissen eten welke tot ongeveer 45% van zijn eigen lengte bedragen.
De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
Geen alledaags koken en bijzonder om te doen! Zo kunt u traditionele paling roken in uw eigen tuin. Maar ook vissoorten als forel, zalm, platvis, makreel, baars, snoekbaars, brasem en snoek zijn een delicatesse als zij gerookt worden.
In maart wordt snoekbaars bij een zachte winter en dito voorjaar zeer actief in voorbereiding op de paai. Shads doen het nu zeker, met wat wind, driftend en heffend. Na de gesloten tijd wordt het eind mei en kunnen we terug aan de slag. De maand die nu volgt is dikwijls de beste vang maand.
Ja, snoeken kunnen mensen bijten. Maar op enkele incidenten na komt dit over het algemeen nooit voor in Nederland. Een snoek is dan wel een roofvis maar de snoek eet geen mensen vlees. En gelukkig maar want snoeken hebben wel 700 vlijmscherpe tanden.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
De snoek en winter
Wanneer de watertemperaturen dalen, wordt onze mooie Esox Lucius weer kieskeuriger in wat zij wilt bijten. Door studies over het gedrag van de snoek is gebleken dat de watertemperatuur vrij weinig te maken heeft met het passieve gedrag van de meeste snoeken.
Snoekbaars fileren
Schraap met een mes voorzichtig de organen eruit, en verwijder het laatste restjes met je vingers. Dan komt het eigenlijke fileren: snijd langs de rugvin de vis langs de ruggengraat helemaal in, en snijd het laatste stuk van de filet los van de staartvin.
Snoekbaars in de keuken.
In tegenstelling tot snoek, heeft de snoekbaars geen grote hoeveelheden graten, waardoor het ook met hele vissen fijn werken is. In Frankrijk zie je de snoekbaars vaker op de kaart dan bij ons, onder de naam 'filet de sandre'.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Baars wordt zeer op prijs gesteld vanwege zijn stevige, fijne, witte vlees en is volgens velen de lekkerste zoetwatervis.
Zoutwatervissen: ansjovis, bot, griet, heilbot, makreel, kabeljauw, koolvis, rode poon, sardien, schar, schelvis, schol, tarbot, tong, tonijn, wijting, zeepaling en zeeduivel. Zoetwatervissen: baars, forel, karper, meerval, paling, snoek en steur.