De formule is als volgt: Deel het wekelijkse arbeidsstelsel door 38 (uur) en vermenigvuldig dat getal met het aantal dagen waarop de medewerker recht heeft volgens zijn anciënniteit. Bijvoorbeeld: 18 uur/38 uur = 0,47 x 3 dagen = 1,41 dagen.
Onder anciënniteit verstaat de wetgever de periode gedurende dewelke de werknemer ononderbroken in dienst is geweest bij dezelfde onderneming. De hogere rechtspraak heeft daar in de loop der jaren aan toegevoegd dat je 'onderneming' breed moet zien. Dat wil zeggen: je moet het op groepsniveau bekijken.
Om het aantal dagen ambtsanciënniteit te berekenen, moet je het aantal kalenderdagen dat je in dienst was, optellen. De periode van 1 september tot en met 30 juni omvat maximaal 303 dagen, of 304 dagen in een schrikkeljaar.
Anciënniteitsvoorwaarde. Om recht te hebben op een landingsbaan moet de werknemer een anciënniteit hebben van 24 maanden in de onderneming. Dit betekent dat de werknemer verbonden moet zijn geweest met zijn werkgever door een arbeidsovereenkomst gedurende de 24 maanden die de kennisgeving voorafgaan.
De werkgever betaalt voor de dagen anciënniteitsverlof het normale loon, berekend op dezelfde manier als het loon voor een feestdag. De werkgever moet de dag enkel betalen als het anciënniteitsverlof effectief wordt opgenomen.
De opzeggingstermijn wordt uitsluitend of in belangrijke mate bepaald door de anciënniteit van de werknemer op het tijdstip van het ontslag. Anciënniteit is de werkelijke en ononderbroken dienst bij dezelfde werkgever. Als je, na 10 jaar bij dezelfde werkgever, van werk verandert, geef je wat zekerheid op.
Om het lerarentekort voor een aantal vakken aan te pakken, komt er vanaf volgend schooljaar een nieuwe ancienniteitsregeling: wie uit de privé de overstap maakt naar het onderwijs, zal tot acht jaar anciënniteit kunnen meenemen.
Ze speelt onder andere een rol wat betreft de opzegtermijn die je werkgever moet naleven als hij je ontslaat. De anciënniteit kan daarnaast ook bijvoorbeeld belangrijk zijn voor de bepaling van je loon, voor allerhande extralegale voordelen enz.
Er is geen wettelijk voorschrift dat bepaalt dat werknemers recht hebben op een feestje of een extra uitkering bij het bereiken van een bepaald aantal dienstjaren. Kort door de bocht genomen bent u dus vrij om daarvoor zelf een beleid te bepalen.
Geldelijke anciënniteit
Dit is het aantal jaren dat je hebt gewerkt vanaf de eerste werkdag. Dit is dus je beroepservaring. Opgelet: Heb je beroepservaring elders in de openbare sector opgebouwd?
Via het toekennen van een anciënniteitspremie kan u werknemers die al lang bij u in dienst zijn belonen. Dit kan op een gunstige manier, zowel fiscaal als sociaalrechtelijk.
Oefen vooraf in wat je gaat antwoorden als de werkgever vraagt hoeveel je wil verdienen. Je geeft best geen concreet bedrag, maar een onder- en bovengrens waartussen je wil verdienen. Op die manier laat je meer ruimte open om te onderhandelen. Kies een onder- en bovengrens die niet te veel afwijkt van je marktwaarde.
En goed om te weten: de transitievergoeding bedraagt in 2021 maximaal € 84.000 of een jaarsalaris, wanneer jouw jaarsalaris hoger is dan € 84.000. Op deze pagina vind je alle regels achter de transitievergoeding.
Per volledig gewerkt dienstjaar krijg je 1/3 van je bruto maandsalaris. Kortere dienstverbanden worden naar rato berekend voor het aantal gewerkte dagen.
Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.
Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De geldigheid van het ontslag hangt dan ook niet af van het akkoord van je werkgever.
In de wet zijn extra vrije dagen voor oudere werknemers niet geregeld. Ook is in de wet niet bepaald dat je vanaf een bepaalde leeftijd geen overwerk, nachtdienst of consignatie meer hoeft te doen.
Onderbroken dienstbetrekking
Als een werknemer bijvoorbeeld 20 jaar in dienst is geweest en vervolgens zes jaar bij een andere werkgever heeft gewerkt, dan mag de onbelaste jubileumuitkering, op het moment dat de werknemer terug in dienst komt, na vijf extra jaren dienstverband worden verstrekt.
De werkgever kan de werknemers die een welbepaalde anciënniteit bereiken belonen door hen extra verlofdagen toe te kennen. Er bestaat hiervoor geen algemene wettelijke regeling.
Als een werknemer 25 of 40 jaar in dienst is, mag u als werkgever onbelast een jubileumgratificatie geven. De onbelaste jubileumuitkering bedraagt maximaal de hoogte gelijk aan een bruto maandloon inclusief 1/12de vakantietoeslag.
Er wordt slechts voor maximaal 45 loopbaanjaren een pensioen toegekend. Voorbeeld Heb je 35 jaar gewerkt, dan bedraagt je minimumpensioenbedrag: 35/45 X 1.532,82 euro (tarief alleenstaande) of 1.915,42 euro (tarief gezin).
Je hebt recht op een minimumpensioen als je kan bewijzen dat je een loopbaan van minstens 30 jaar hebt (2/3 van een volledige loopbaan van 45 jaar).