In gedroogde macaroni bijvoorbeeld mogen honderden beestjes zitten voordat het wordt afgekeurd voor consumptie. Pindakaas wordt pas afgekeurd als er meer dan één rattenhaar per 100 gram in zit. Voor het geval je net te snel leest. Er mag dus één rattenhaar in 100 gram pindakaas zitten.
'In 100 gram pindakaas zitten gemiddeld 30 onderdelen van insecten, in chocolade 60.
Vogelbescherming Nederland adviseert echter vogels nooit pindakaas te geven die bestemd is voor menselijke consumptie maar speciale vogelpindakaas. Deze pindakaas met noten en insecten bevat namelijk ongebrande pinda's en er is geen zout aan toegevoegd.
Er mogen maximaal vijf hele insecten per honderd gram in appelstroop zitten. Mijten, bladluizen en schildluizen daarbij niet meegerekend. Ook in zuurkool worden bepaalde insecten gevonden, en dat is niet erg. Daar geldt een maximum van vijftig beestjes per honderd gram.
Insecten zijn rijk aan eiwitten en kunnen dienen als alternatieve eiwitbron. Qua voedingswaarde zijn insecten vergelijkbaar met vis, kip, rund en varkensvlees. De samenstelling van de eiwitten is vergelijkbaar die van eiwitten uit vlees. Daarnaast zijn insecten duurzamer om te kweken dan vlees.
Toch horen we steeds vaker dat insecten in ons brood verwerkt zouden zitten. Een cracker met krekelmeel, een brood met meelwormen of een stokbrood met sprinkhanen. Niets is minder waar! Bij Bakker Klink (en bij iedere andere ambachtelijke bakker in Nederland) is het brood gemaakt van graan.
We eten ook delen van insecten in de vorm van E-nummers (hulpstoffen). Voorbeelden zijn E120 (een natuurlijke rode kleurstof, gewonnen uit de schildluis Dactylopius coccus), E904 (schellak, een natuurlijk hars, een uitscheidingsproduct van diverse Indiase luizen) en E901 (bijenwas, uitgescheiden door bijen).
In je chocolade zitten gemalen larven
'Op cacao komt de cacaomot af, die legt er eitjes in', vertelt Meerburg. 'We hebben laatst nog advies gegeven aan een grote candybarproducent over het voorkomen van de mot.
De levensmiddelenindustrie moet voldoen aan de regelgeving inzake consumenteninformatie. Je wordt dus geïnformeerd als er insecten in je voedsel zitten, want dat moet bij de ingrediënten worden vermeld. In de Europese uitvoeringsverordening wordt de Latijnse naam voor huiskrekel, Acheta domesticus, gebruikt.
Insecten kunnen ook drager zijn van andere gevaarlijke parasieten zoals Entamoeba histolytica of Toxoplasmose. Het is daarom niet ongevaarlijk rauwe insecten te eten. Een ander gevaar bij het eten van insecten zijn de chemische verontreinigingen. Dit zijn in de eerste plaats pesticiden.
Ingrediënten: PINDA 85%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), zout.
De pure smaak van 100% pinda's, en dat proef je meteen! Al sinds 1948 maakt Calve de enige echte pindakaas waar jong en oud gek op is.
Calvé Pindakaas Light is de enige échte pindakaas, met 30% minder vet en vanaf nu ook zonder toegevoegde suikers. Calvé Pindakaas Light is de enige échte pindakaas, met 30% minder vet en vanaf nu ook zonder toegevoegde suikers. Dat is alles wat er nodig voor een gezond en lekker broodbeleg. Verder helemaal niets.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind.
Wereldwijd eten zo'n 2 miljard mensen in ruim 100 landen regelmatig insecten. Vooral in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Australië staan insecten op het menu. Insecten bevatten ongeveer net zoveel mineralen, vitaminen en onverzadigde vetten als ander dierlijk vlees.Ook zijn ze een uitstekende eiwitbron.
Aan potten pindakaas wordt vaak zout en soms suiker toegevoegd. Dat maakt deze varianten minder gezond. Ze staan dan ook niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, de naam zegt het al, bestaat alleen uit gemalen pinda's en staat wel in de Schijf van Vijf.
Vanaf januari 2015 liggen er bij alle Jumbo winkels in Nederland insectenproducten in het schap. Jumbo is de eerste supermarktketen in Nederland die in al haar winkels eetbare insecten gaat aanbieden. Met de nieuwe producten biedt Jumbo klanten een gezonde en duurzame optie naast het eten van vlees of vis.
De EU heeft formeel het eerste insect toegelaten als nieuw voedingsmiddel in de EU. Het gaat om meelwormen, om precies te zijn de gedroogde larven van Tenebrio molitor (de meeltor).
Maar wist je dat zelfs je geliefde chocoladereep er niet aan ontkomt? "Op cacao komt de cacaomot af, die legt er eitjes in", zo legt Meerburg uit. "Je moet als fabriek een grondige ingangscontrole doen als je een lading cacao binnenkrijgt, want daar zitten geregeld larven van de cacaomot in."
Snoep, pannenkoekenmix, koekjes
Krekels worden als ze dood zijn gevriesdroogd en daarna vermalen. Krekelmeel kan in veel producten worden toegepast, als vervanging van vlees of als smaakversterker. Dat kan in bijvoorbeeld in snoep, pannenkoekenmix of koekjesmix.
Het is rijk aan eiwitten. Sommige soorten bevatten relatief veel vet zoals de sprinkhaan (67%) en de meelworm (43%). Dat komt omdat insectenvlees lijkt op orgaanvlees, en dat is rijker aan vet en cholesterol dan de meeste gewone vleessoorten.
E450 en E500 zijn rijsmiddelen die bijvoorbeeld in donuts worden gebruikt. U hebt ze waarschijnlijk al gebruikt in uw zelfgemaakte recepten, want het zijn de twee ingrediënten van bakpoeder. Lecithine (E322) is een emulgator, wat het mogelijk maakt om water en olie te mengen tot een homogene emulsie.
Restaurant Kip & Ei Dubbel-Op
Er is geen restaurant in Nederland waar ze zo bevlogen zijn in het serveren van insecten. Op de menukaart tref je dan ook verschillende hapjes en gerechten aan waarin insecten zijn verwerkt.