Hoeveel huurachterstand mag ik hebben? U mag geen huurachterstand hebben. U moet uw huur op tijd betalen. In uw huurcontract staat wanneer u uw huur moet betalen.
2 maanden huurachterstand wet. In de wet staat dat bij 2 maanden huurachterstand het verzuim van rechtswege in gaat. Een ingebrekestelling is niet nodig en de woningbouwvereniging mag bij een huurschuld van 2 maanden incassomaatregelen treffen.
Wanneer u in de procedure de huurachterstand van 3 maanden erkent, zal de rechter de eis van de verhuurder tot ontbinding van de huurovereenkomst en de ontruiming van uw woning toewijzen. De gerechtsdeurwaarder mag u vervolgens, binnen drie dagen na de betekening van het ontruimingsvonnis, uit huis zetten.
Heeft u 1 maand huurachterstand, dan mag de verhuurder u niet met uithuiszetting dreigen. U moet contact opnemen met uw verhuurder en afspreken dat u de 1 maand huurachterstand in termijnen gaat betalen. Spreek bijvoorbeeld af dat u elke maand 100 of 200 euro naast de lopende huur zult afbetalen.
De rechter stopt uw huurcontract vaak bij een huurachterstand van 3 maanden of meer. Of als u regelmatig te laat betaalt. Als de rechter uw huurcontract stopt, moet u uw huis uit.
Betaal je de huur niet of vaak te laat, dan kan je uit je huis gezet worden. Kan je een keer de huur niet betalen, neem dan direct contact op met de verhuurder. Heb je grotere betalingsproblemen, vraag dan schuldhulpverlening aan bij de gemeente.
Wanneer een huurder niet betaalt, heeft u als verhuurder in beginsel twee mogelijkheden: u verlangt van de huurder dat hij alsnog betaalt (en laat hem verder rustig wonen), u gaat voor ontbinding van de huurovereenkomst of u vraagt schadevergoeding. Een combinatie van mogelijkheden is over het algemeen ook mogelijk.
Deze procedure bij de rechtbank vergt gemiddeld minimaal een maand, maar de duur van de procedure tot uithuiszetting loopt soms op tot wel zes maanden. De verhuurder mag uw woning gedurende deze uithuiszettingsprocedure bij de rechter niet ontruimen.
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning.Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
Stap 5: Deurwaarder inschakelen
De deurwaarder komt pas aan bod bij de laatste fase van huurachterstand. De deurwaarder komt de uitspraak van de rechter overhandigen, en biedt de huurder nog een laatste mogelijkheid om te woning zelf te ontruimen en te verlaten.
Steeds meer mensen hebben moeite om hun huur te kunnen betalen. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vrijdag. De huurders willen vaak wel betalen maar kunnen het niet omdat ze te weinig inkomsten hebben.
uit het jaarverslag van deurwaarderskoepel KBvG dat het aantal huisuitzettingen in dat jaar gelijk bleef aan 2020. Zowel in 2020 als 2021 werden er zo'n 3000 woningen ontruimd. Volgens Aedes nam het aantal ontruimingen van corporatiewoningen af van 1700 in 2020 naar 1400 in 2021.
Ontbinding bij huurachterstand
Volgens vaste jurisprudentie kan de huurovereenkomst worden ontbonden bij een huurachterstand van 3 maanden of meer. Als uw huurder eerder is veroordeeld tot betaling van huurachterstand, kan de tweede keer zelfs worden ontbonden bij een huurachterstand van 2 maanden.
Een betalingsregeling mag niet langer duren dan 12 maanden. In bijzondere gevallen krijgt u langer uitstel.
Uit huis zetten kan niet zomaar
En wil uw verhuurder u uit huis zetten? Dan moet dit via de rechter. De rechter beslist of uw huis ontruimd mag worden. Moet u voor de rechter verschijnen, schakel dan juridische hulp in.
De verhuurder mag geen bewijs vragen van andere inkomsten, zoals werkloosheidsuitkering, ziekte- of invaliditeitsuitkering of pensioen.
Tot 1 juli 2022 mag uw verhuurder de (kale) huur met 2,3% verhogen. Vanaf 1 juli 2023 mag uw verhuurder de huur voor uw kamer, woonwagen of standplaats verhogen met maximaal 3,1%. De hoogte van uw inkomen is hier niet belangrijk. De verhuurder mag ook niet vragen naar uw inkomen bij de Belastingdienst.
Recht op privacy en ongestoord gebruik
Als huurder heb je recht op privacy. De verhuurder mag dus niet zomaar onaangekondigd je woning binnenvallen. De verhuurder heeft wel het recht om één keer per jaar de woning te bezoeken om na te gaan of de woning in orde is en je er goed voor zorgt.
Hoe kan je een huurder uitzetten? Wanneer je beslist om een huurder uit te zetten, kan je dat niet zomaar op eigen houtje doen. Enkel de Vrederechter kan een huurcontract ontbinden met een vonnis. Er zijn een aantal redenen waardoor de rechter tot deze beslissing kan komen.
Ja, in het huurcontract mag staan wanneer jij de huur betaalt. Het Burgerlijk Wetboek noemt geen vast moment waarop de huurprijs moet worden betaald, maar de wet verplicht je wel om op de overeengekomen wijze en data de huur te voldoen.
Vraag de Huurcommissie om huurverlaging
En woont u in een sociale huurwoning? Dan krijgt u misschien huurverlaging via de Huurcommissie. U betaalt dan een lagere huur tot uw verhuurder het gebrek oplost. De Huurcommissie kan maximaal 80% huurverlaging geven.
De verhuurder mag huurders niet eenzijdig uit de woning zetten wanneer ze de huurprijs of kosten niet betalen, zelfs niet als de uithuiszetting uitdrukkelijk als sanctie in de huurovereenkomst wordt vermeld. Enkel een bevoegde rechter mag een uithuiszetting bevelen.
Het voorkomen van huisuitzettingen wegens huurschuld is inmiddels de norm. Toch zijn we er nog niet. De gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) per 1 januari 2021, die vroegsignalering van schulden tot wettelijke taak voor gemeenten heeft gemaakt, vormt een impuls tot een verdere daling.