Big Green Egg Houtskool 9kg.
Als de kolen gloeien, ongeveer 10 tot 15 minuten na het aansteken van je Big Green Egg, sluit de deksel en laat de Big Green Egg op temperatuur komen. Houd de deksel zoveel mogelijk gesloten en regel de temperatuur met de rEGGulator en de luchtregelaar onderin de basis.
Doordat de kooltjes zo rap op gang komen, zijn ze wel vroeg opgebrand. Ze doen het goed voor om en nabij de twee uur. Hierdoor is houtskool de perfecte brandstof als je meerdere dunne stukken vlees wilt grillen, zoals varkenshaasjes, hamburgers of een stokje saté. Die hoeven door de hitte maar kort op de barbecue.
Een klein laagje is voldoende om de barbecue op de juiste temperatuur te krijgen. Weet je niet hoeveel houtskool of briketten je moet halen? Onthoud dan deze regel: Met 3 kilo kan je ongeveer anderhalf uur tot 2 uur barbecueën.
Houtskool 20 liter Premium - 2,6 kg.
Waarom kan ik beter geen briketten in mijn Big Green Egg gebruiken? Briketten worden vaak geprezen omdat deze, als ze eenmaal gloeien ook goed blijven gloeien. Dit voordeel is in het geval van een kamado als de Big Green Egg juist een nadeel.
Voor een kleine hoeveelheid zullen 3-4 blokjes volstaan, heb je een grotere barbecue dan zijn er al snel 8-10 blokjes nodig. Indien je zowel houtskool als briketten kunt gebruiken is het handig om een mix te maken van beiden. Houtskool is sneller op temperatuur, waardoor de barbecue sneller aan zal staan.
Het Big Green Egg houtskool is afkomstig van de beuk en haagbeuk en heeft een extreem lange brandduur. Voor een extra smokey touch voeg je naar eigen smaak Big Green Egg Wood Chips of Chunks toe aan je houtskool. Big Green Egg houtskool is beschikbaar in zakken van 9 en 4,5 kilo.
Voor beste houtskool kies je het liefste stukken houtskool die ongeveer vuistgroot zijn. De reden is simpel. Om een goede controle over de temperatuur te houden moet de zuurstof gedoseerd kunnen worden. De beste houtskool bestaande uit de grotere stukken branden egaler.
Op de Big Green Egg worden gerechten sneller bereid, drogen ze niet uit en behouden ze hun voedings- en smaakstoffen. Het hoogwaardige keramiek in combinatie met goede houtskool zorgt voor een unieke smaakbeleving en een zeer lange brandduur.
De Big green Egg kan het hele jaar gebruikt worden en buiten blijven staan.
Zit er een houtskool mandje in jouw kamado? Vul deze dan tot boven de rand. Lange of korte bereiding, hoge of lage temperatuur, we vullen de kamado altijd met dezelfde hoeveelheid houtskool.
Deze kolen, die het label "restaurantkwaliteit" dragen, zijn in grote blokken gesneden om lang te kunnen koken. De zak is 40 liter.
Het verhaal van Big Green Egg begon bijna 50 jaar geleden. Het is de allereerste kamado. Met recht noemen zij zichzelf The Original.
We komen weer terug bij het inbranden: voordat je naar een hogere temperatuur gaat brand je de kamado eerst een aantal keren tot een temperatuur van maximaal 200-250 °C. Tijdens dit inbranden oefen je ook gelijk met het regelen van de temperatuur. Stook de kamado rustig op.
Een Kamado barbecue is zo goed geïsoleerd dat ze erg zuinig zijn met hun brandstof en de temperatuur perfect is in te regelen waardoor je fluitend een hele avond kan barbecueën. Briketten zijn niet geschikt omdat ze veel as achterlaten en daarmee de luchtinlaat snel verstoppen.
De discussie dat je houtskool in je kamado MOET stoken blijf ik uit maar als je briketten gebruikt is 40 minuten wel lang. Bij mij duurt het ongeveer een kwartier (op 1 plek aangestoken met de looftlighter ) voordat de boel op 110 graden is .
2 – Houtskool hergebruiken
Houtskool gebruik je iedere keer opnieuw.
Per persoon moet je zo'n 250 tot 300 gram of ongeveer 3 stukken vlees rekenen.
Jouw kamado plaats je nooit direct op het hout.
Plaats je kamado nooit rechtstreeks op het houten plateau in de buitenkeuken. De ondergrond en de onderkant van de barbecue zou dan te heet kunnen worden. Er moet een luchtlaag tussen de bbq en het oppervlak waar hij op staat zitten.
Houtskool is de beste brandstof voor goed geïsoleerde barbecues, zoals kamado's / keramieken barbecues. Deze modellen blijven makkelijk stabiel qua temperatuur, waardoor houtskool beter werkt dan briketten.
In principe mag volgens de Europese normen enkel gezuiverde houtskool verkocht worden voor het roosteren van voedingsmiddelen. Kokosbriketten zijn een nog gezonder (en duurzamer) alternatief. Ze roken minder, gloeien sneller en worden warmer dan houtskool(briketten). Zorg ervoor dat je vlees niet verbrandt.
Lidl biedt naast de Houtskool of briketten 3kg een ruime collectie producten aan.