“Er is meer hout in de Europese bossen dan sinds de late middeleeuwen. Mede door Oost-Europese landen als Oekraïne en Wit-Rusland, bedraagt de Europese houtvoorraad bijna 35 miljard m3 hout. Ter vergelijking: het hele Nederlandse bos bevat ongeveer 80 miljoen m3.
Jaarlijks groeit er één miljard m3 hout bij en de oogst bedraagt slechts 600 miljoen m3/jaar. Er is dus geen tekort aan hout, het Europese bos groeit zelfs.” Meer houtbouw maakt volgens Nabuurs en Schelhaas weinig uit voor de houtvoorraad.
We zien nu, halverwege 2022, een daling in de houtprijsindex. Veel bedrijven hebben momenteel nog dure voorraden staan, waardoor de houtprijs niet direct zal zakken en de houtschaarste is ook niet per direct opgelost.
Het Russische voornemen om in 2022 de export van ruwe stammen te verbieden, heeft verstrekkende gevolgen voor de wereldwijde houtmarkten voor hout. Dit blijkt uit een nieuwe studie van Wood Resources International en O'Kelly Acumen. Rusland exporteerde vorig jaar zo'n 15 miljoen kubieke meter rondhout.
De belangrijkste oorzaak voor de sterk stijgende houtprijzen is de gestegen vraag naar houtproducten. De vraag naar biobased bouwmaterialen is de afgelopen tijd wereldwijd sterk toegenomen en dit zien wij dan ook terug in de vraag naar houtproducten.
In 2020 en 2021 zijn de prijzen van hout flink gestegen, inmiddels dalen ze weer. De prijsstijging was niet alleen het gevolg van de coronacrisis, maar juist een mix van verschillende oorzaken.
Hout kan op verschillende manieren gebruikt worden en is daarom vaak geschikt voor elke soort woning! Prijs: Hout is goedkoper dan staal en het kan gemakkelijk op maat worden gemaakt.
Ja, het is mogelijk om naar Rusland te vliegen. Echter geldt er momenteel een inreisverbod voor inwoners van meerdere landen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor verschillende landen waaronder Japan en Zwitserland. Alleen inwoners van deze landen hebben toegang tot Rusland.
Voor Rusland is de EU zelfs de grootste handelspartner. Daarnaast is de EU de grootste investeerder in Rusland. De belangrijkste Europese exportproducten naar Rusland zijn machines, transportmiddelen en chemicaliën. De EU importeert uit Rusland vooral olie en gas.
De houtprijs zal in 2022 doorstijgen. Hout is op dit moment extreem schaars. De achterstand in de beschikbaarheid van hout die in 2021 is ontstaan, de Russische exportbeperkingen en nu ook de ingrijpende oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de eerder genoemde EU sancties creëren een uitzonderlijke situatie.
Nog nooit was de prijs van hout wereldwijd zo hoog als op dit moment. De laatste maanden is de houtprijs in Europa meer dan verdubbeld en nog steeds stijgen de prijzen. De beschikbaarheid en levertijden staan onder druk.
Hout begon in 2020 al schaars te worden. In 2021 zet deze trend door. Het gevolg is prijsstijgingen voor diverse houtsoorten, maar niet voor alle houtjes.
Bouwen met hout krijgt daarnaast veel aandacht vanwege de gunstige CO₂-balans. Daarnaast is er een tekort aan verwerkingscapaciteit in de productenindustrie en werden veel zagerijen deels gesloten vanwege corona-beperkingen. Hierdoor werd de aanvoer van hout lager en liepen de leveringen vertraging op.
Bouwen met beton is milieuvriendelijker dan met hout. Hoe kan dat? Op het eerste gezicht lijkt bouwen met hout misschien minder CO2-uitstoot op te leveren, maar dat blijkt bij nadere bestudering niet zo te zijn. Overigens gaat het bij hout in de bouw vaak om CLT, oftewel cross-laminated timber.
De hoofdoorzaak van de stijgende prijzen is nog steeds de COVID-19 pandemie. Deze heeft er voor gezorgd dat de productiecapaciteit bij de zagerijen is teruggeschroefd, omdat er minder medewerkers tegelijkertijd konden werken. Daarnaast heeft de Verenigde Staten hoge importheffingen ingevoerd voor Canadees hout.
Ja. Nederland gebruikt nog Russisch gas. Op dit moment kan Nederland nog niet zonder gas uit Rusland.
Europese landen kunnen, hoe lastig en kostbaar vaak ook, gas importeren van elders. Maar Rusland kan het West-Siberische gas via de pijpleiding alleen kwijt aan Europa.
Het Russische leger bestaat uit 400.000 dienstplichtigen en 300.000 beroepsmilitairen. Dienstplichtigen worden officieel niet ingezet, omdat het volgens Moskou geen oorlog is maar een 'speciale militaire operatie'.
Is Rusland een duur land? De prijzen van basisproducten in Rusland zijn lager dan in Nederland. Je moet 2.58 keer minder betalen om te winkelen in Rusland dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Rusland bereik van: 13 EUR (716 RUB) in Hostel tot 35 EUR (1,900 RUB) in 3 sterren hotel.
Naast olie en aardgas importeren Nederlandse bedrijven ijzer, staal, steenkool, koper, kurk en houtwaren uit Rusland. De Nederlandse export bestaat vooral uit medicijnen, bloemen, kunststoffen, vervoermiddelen, computerapparatuur en medische instrumenten en apparaten.
Het afgelopen jaar zijn bouwkosten flink gestegen; Naast grondstoffen en energie is ook arbeid duurder geworden; Opbrengsten (huizenprijzen) blijven vermoedelijk niet meestijgen; In lopende projecten kunnen kostenstijgingen tot problemen leiden; Bij nieuwe projecten is de onzekerheid rondom de verdere ontwikkeling van ...
Voor zowel de gematigde – en tropische hardhoutsoorten zijn er daardoor prijsstijgingen van 10 tot 25 procent ten opzichte van vorig jaar. Hoewel er vele onzekerheden zijn worden er voor de komende periode prijsstijgingen van ca. 5 á 10 procent verwacht.
De lonen in de bouw stegen in 2020 en 2021 met 3,51%, blijkt uit een enquête van SD Worx. En in 2021 en 2022 zal de totale indexatie uitkomen op 7%. Merken we daarbij op dat de lonen in de bouw al 10% hoger zijn dan het gemiddelde voor de economie.