Het sap van de granaatappel kan een duidelijk effect hebben op de gezondheid van de prostaat. Een onderzoek waarbij iemand iedere dag 237 milliliter granaatappelsap dronk, heeft dit aangetoond. Deze persoon bleek hierdoor een betere levensverwachting te hebben [2,5,6].
Granaatappelsap en ziekten als kanker, hartziekten en diabetes. Sommige mensen drinken granaatappelsap om te voorkomen dat ze ziek worden. Granaatappelsap zou -vooral vanwege de aanwezige antioxidanten- helpen tegen hartziekte, een hoog cholesterol, diabetes, alzheimer en bepaalde soorten kanker.
Zowel de granaatappel zelf, als olie van granaatappel hebben bewezen eigenschappen die helpen om vet te verbranden bij overgewicht en daarnaast reduceren ze het risico op kanker en aandoeningen van het hart. Recente onderzoeken tonen aan dat het eten van granaatappels overgewicht en diabetes kan helpen voorkomen.
Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van granaatappelsap helpt om tandplak te voorkomen. 1 a 2 glazen sap per dag helpen u om griep en verkoudheid te voorkomen of sneller te genezen.
Antwoord: Door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat dagelijks gebruik van granaatappel (Punica granatum) bloeddrukverlagend werkt: de bovendruk kan met 5 mm Hg afnemen en de onderdruk met 2 mm Hg. Er is alleen geen invloed gevonden van het gebruik van granaatappel op lipiden, zoals cholesterol en triglyceriden.
In de ayurvedische geneeskunst wordt de granaatappel vaak gebruikt voor constipatieproblemen, maar ook als je last hebt van diarree. Het werkt als laxeermiddel, maar ook helpt het om de peristaltische acties van de darmen te verhogen en darmproblemen te verminderen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Granaatappel bewaren
Je kunt granaatappels in de koelkast, maar ook op de fruitschaal bewaren. Door de dikke leerachtige schil blijven ze lang goed, wel een paar weken. Wanneer je granaatappelpitjes gaat invriezen stop je de losse pitjes in een afgesloten diepvrieszak of diepvriesbak.
Onderzoekers van de Universiteit van Louisiana hebben gevonden dat bepaalde darmbacteriën door de afbraak van granaatappels en bessen een bepaald afbraak product (metaboliet) produceren, Urolithine A genaamd, dat chronische darmontstekingen (IBD) kan verminderen en mogelijk zelfs kan voorkomen.
Handig en snel een granaatappel eten of klaar maken voor gebruik. Binnen de schil van de granaatappel verdelen witte vliezen de vrucht in compartimenten. Hierin zitten talloze geleiachtige kogeltjes met een klein pitje. Ze kunnen roze of dieprood van kleur zijn en zijn het eetbare deel van de granaatappel.
Ma's tip: granaatappelpitjes bevatten redelijk wat koolhydraten; zo'n 19 gram per 100 gram. Wie af willen vallen door een koolhydraatarm dieet te volgen, eet zo'n 15 gram koolhydraten per hoofdmaaltijd.
( AH) Een verse granaatappel kost in de supermarkt nog geen euro, en daar haal je ongeveer 200-250 gram pitten uit.
Wanneer is een granaatappel rijp? Een granaatappel is rijp als deze zwaar aanvoelt en een gladde schil heeft. Maar meestal zijn ze al eetrijp, als u ze in de winkel koopt. Handig om te weten: u kunt het beste een granaatappel bewaren in de koelkast (maximaal een week).
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Wanneer in het seizoen
De granaatappel is jaarrond beschikbaar. Van juli tot en met januari uit Spanje, Turkije, Israël en Iran. Van januari tot en met juni uit Peru.
Snijd de kontjes van de granaatappel met een scherp mes ervan af, en kerf aan zes kanten verticaal in. Vul een kom met warm water en trek de parten van elkaar los. Leg ze voorzichtig in het water en trek als het ware de pitjes los van het vruchtvlees.
De schil en de schillen zijn niet geschikt voor consumptie omdat ze veel bittere stoffen bevatten en daardoor een overeenkomstige smaak hebben. Er zijn verschillende manieren om een granaatappel klaar te maken om te eten. Men moet niet vergeten dat het sap van de granaatappel heel moeilijk uit te wassen is.
Gezonde bestanddelen van de granaatappel
In de besjes vind je een hoog gehalte aan vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vitamine E, zeer veel vezels, kalium, ijzer en calcium.
Het gaat om álle granaatappels ter wereld! Die hebben gemiddeld precies 613 pitjes.