Het is altijd lastig om te bedenken hoeveel eten je moet rekenen per persoon voor een buffet. Iedereen zal nét een ander advies geven. Om iets van houvast te hebben, kun je uitgaan van 450 tot 500 gram per persoon. Maar nogmaals: het is van verschillende factoren afhankelijk.
Gemiddeld rekenen mensen voor een maaltijd 450-500 gram per persoon. Welke hoeveelheid voor jou uiteindelijk precies goed is, hangt af van veel verschillende factoren. We helpen je graag door hieronder wat concrete voorbeelden en tips te geven.
De vuistregel voor buffetten is om te schatten dat elke gast 1-2 porties van elk item op tafel eet . Uw cateringbedrijf moet rekenen op grotere hoeveelheden eten.
Het uitgangspunt voor de volledige maaltijd is gemiddeld 500 gram per persoon. Houd voor een koud of warm voorgerecht een hoeveelheid van 100 tot 125 gram per persoon aan. Reken voor het hoofdgerecht ongeveer 75 gram vlees, vis of vega product, 150 tot 200 gram groente en 150 gram aardappelen, rijst of pasta.
Reken op zo'n 150 tot 200 gram koude schotel per persoon wanneer je het als bij- of voorgerecht serveert.
Richt je voor de hoeveelheden voor een volwassene op: 200 g vis/vlees, 200 g salades en bijgerechten, 100 g brood, 70 g kaas en 100 g dessert. Hou het haalbaar: er bestaat een lekker en ruim assortiment kant-en-klare producten die een mooie aanvulling zijn op je zelfgemaakte recepten.
Als voorgerecht reken je zo'n 100 tot 150 gram per persoon.Als hoofdgerecht reken je 200 tot 300 gram huzarensalade per persoon.
Brood en bijgerechten
Het is aangeraden om zo'n 300 g aan bijgerechten per persoon te voorzien. Daarbij is het een goed idee om die hoeveelheid onder te verdelen in 150 g aan groentenen aardappelen en 150 g pastasalade. Als je stokbroden aankoopt reken je best ongeveer 1/3 stokbrood per persoon.
De grootte van een portie kan verschillen van persoon tot persoon. De ene verstaat onder een portie groenten bijvoorbeeld twee schijfjes tomaat en een blaadje sla, terwijl een ander een rijkelijk gevuld bord voor ogen heeft. Een stukje vlees is voor de een minstens 200 g en voor de ander misschien slechts 50 g.
Voorzie 100 à 125 g ongekookte pasta per persoon. Op kamertemperatuur: Haal je pastasalade uit de koelkast en laat 'm eerst even op temperatuur komen. Dan is hij 't lekkerst! Een beetje meer smaak: Kruid een koude pasta meer af dan een warme.
Als er alleen fingerfood wordt geserveerd, wordt aanbevolen om ongeveer 5-8 voorgerechten per persoon per uur te hebben . Voor een gezelschap van 50 personen hebt u er dus 250-400 nodig. Als er een maaltijd moet worden geserveerd, kan dit aantal worden teruggebracht tot 3-4 per persoon per uur, wat neerkomt op 150-200 voorgerechten.
Wat kost een buffet voor 50 personen? De kosten van een buffet variëren tussen de €775 en €1100. Bekijk hier welk buffet je aanspreekt.
Groente- en aardappelbijgerechten: ongeveer 113 of 143 gram van elk zou voldoende moeten zijn. Pasta, bonen, rijst en granen: voor een bijgerecht, streef naar 63 gram per persoon (maar reken op 173 gram pasta en 85 gram bonen voor vegetariërs).
Echter, een after-dinner cocktailparty vereist veel minder eten dan een hele middag barbecue. Gemiddeld moet je er rekening mee houden dat elke volwassene ongeveer 1 pond aan eten in totaal consumeert (exclusief dessert) . Reken erop dat kinderen ongeveer ½ pond consumeren.
Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon.Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon. Vis is lichter verteerbaar dan vlees, daarom mag je er wat meer van serveren.
Een algemene schatting is om te plannen voor ongeveer 700-900g aan totaal voedsel per persoon . Dit omvat voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten en desserts. Pas de hoeveelheden aan op basis van het type evenement en bied een uitgebalanceerde variëteit aan gerechten om ervoor te zorgen dat alle gasten tevreden zijn.
Een portiegrootte is gebaseerd op de Reference Amount Customarily Consumed (RACC), een door de FDA gedefinieerd getal dat aangeeft hoeveel de gemiddelde persoon in één keer zou eten . Portiegroottes worden meestal op de volgende manieren op de verpakking weergegeven: Massa (kopjes, eetlepels of theelepels) Volume (Fluid ounces voor vloeistoffen)
Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon. Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden. Gebruik niet te grote lepels in de salade.
Hoeveel gram eet een volwassene? Voor een avondmaaltijd wordt vaak uitgegaan van 450 tot 500 gram per persoon.
Een handige richtlijn is om per persoon tussen de 4 tot 6 hapjes te rekenen. Bijvoorbeeld, als je verwacht dat er 20 personen zullen zijn, moet je ongeveer 80 tot 120 hapjes voorbereiden. Denk hierbij aan mini-sandwiches, gehaktballetjes en kaasblokjes.
Rundvlees: Reken op ongeveer 175-200 gram per persoon voor biefstukken en 200-250 gram voor gehakt. Varkensvlees: Voor varkensvlees kun je uitgaan van 175-200 gram per persoon voor karbonades en 200-250 gram voor varkenshaas.
Hoeveel bijgerechten zet je op tafel? Reken op zo'n 200 à 300 g per persoon.
Voor een maaltijdsalade reken je ongeveer tussen de 100 en 150 gram sla per persoon.
De AH Basic en de Plus komen als beste uit de test.