Tip. Neem voor een portie sperziebonen van 250 gram op je bord, 250-300 verse bonen.
Een normale portie bedraagt ongeveer 250 gram sperziebonen per persoon.
Informatie over serveren
Een portie ongekookte bonen verdubbelt doorgaans na het koken (bijv. 2 kopjes ongekookte bonen staan gelijk aan 4-5 kopjes gekookte bonen). De gemiddelde portiegrootte wordt geschat op 1/4 kopje ongekookte bonen ( 56,70 gram) per persoon (ongeveer 1/2 kopje of 113,40 gram gekookte bonen).
Hoeveel is een portie bonen? Een portie bonen, gekookt komt overeen met ca 150 gram, dit is ongveer 75 gram gedroogde bonen.
2. Peulvruchten portioneren. Reken op minstens 60 g droge of 200 g gekookte peulvruchten per persoon. 100 g droge peulvruchten worden 250 tot 300 g gekookte peulvruchten.
Tip. Neem voor een portie sperziebonen van 250 gram op je bord, 250-300 verse bonen.
Gemiddeld weegt een koffieboon 0,11 gram, dus voor 7 tot 9 gram koffie per kopje heb je ongeveer 60 tot 80 koffiebonen nodig. Deze tip is handig als je de perfecte kop koffie wilt zetten zonder precieze afmetingen.
Groene groenten
Een portie bestaat uit 2 broccolisperen, 2 volle eetlepels gekookte spinazie of 4 volle eetlepels gekookte boerenkool, bladgroenten of sperziebonen.
Er zitten 588 kilocalorieën in 1 portie (400 gram) bruine bonen met rijst, surinaams. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bruine bonen met rijst, surinaams'?
Toch eten veel Nederlanders er nog te weinig van. De gemiddelde Nederlander eet slechts 7 gram peulvruchten per dag. Het voedingscentrum raad minimaal 100 gram peulvruchten per week aan. De richtlijn voor een optimale gezondheid is eerder 100 tot 150 gram peulvruchten per dag (voor niet vegans).
Hoewel er geen vaste regel is om precies te voorspellen hoe hongerig uw gasten zullen zijn, zou u met deze formule de markt of supermarkt met vertrouwen moeten kunnen doorlopen: Ga ervan uit dat één portie sperziebonen ongeveer één kopje is, of 140 gram , met ongeveer 12 tot 13 sperziebonen per kopje, ...
De 2020-2025 Dietary Guidelines for Americans beveelt aan om 1-3 kopjes bonen, erwten en linzen per week te eten. Dat is gelijk aan ongeveer ½ kopje per dag . Referenties: https://diabetes.org/food-nutrition/food-and-blood-sugar/diabetes-superstar-foods.
Volwassenen hebben tussen de 250 en 300 gram groenten per dag nodig. Aangezien je overdag hoogst waarschijnlijk nog wat aan groente binnen krijgt is deze zak van 500 gram sperziebonen perfect voor twee maaltijden.
Een pint is voldoende voor 3-4 personen, en een quart is voldoende voor 6-8 personen .
Hoeveel heb je nodig? Reken per persoon op ca.200 gram snijbonen.
Een portie sperziebonen, vers komt overeen met 200 gram.
Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig. Peulvruchten bevatten namelijk net als vlees eiwit, ijzer en vitamine B1. Bepaalde essentiële aminozuren komen in plantaardige producten minder of in een andere verhouding voor dan in dierlijke producten.
Een portie bruine bonen, gekookt komt overeen met 150 gram.
Wat is een portie groenten? Een standaard portie is ongeveer 75g (100–350kJ) of: ½ kopje gekookte groene of oranje groenten (bijvoorbeeld broccoli, spinazie, wortels of pompoen) ½ kopje gekookte gedroogde of ingeblikte bonen, erwten of linzen (bij voorkeur zonder toegevoegd zout)
Andere eetbare peulvruchten zijn volgens de plantkunde bijvoorbeeld: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, borlotti, limabonen, kidneybonen, sojabonen, snijbonen, peultjes, tuinbonen, sperziebonen en sugarsnaps. Het Voedingscentrum raadt ,in de Nieuwe Schijf van Vijf, aan deze iedere week te eten.
100 gram zwarte bonen, gekookt, is iets minder dan een half kopje . Een half kopje, wat de aanbevolen portiegrootte is, weegt ongeveer 120-130 gram. Het gewicht varieert op basis van de dichtheid en wateropname van de bonen die u bij de hand hebt.
Een portie is ongeveer 75 droge bonen per persoon. Uiteraard afhankelijk van wat je ermee gaat doen. Als de bonen slechts een onderdeel van een gerecht zijn, is 80 g misschien al voldoende voor twee personen.
Eén kopje droge bonen = drie kopjes gekookte bonen , uitgelekt. Eén pond droge bonen = zes kopjes gekookte bonen, uitgelekt Eén pond droge bonen is goed voor ongeveer 9 porties gebakken bonen of 12 porties bonensoep.