Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon.Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon. Vis is lichter verteerbaar dan vlees, daarom mag je er wat meer van serveren.
Hoeveel beleg mag ik gebruiken? Voor voedingsmiddelen die courant worden gebruikt als beleg gelden de volgende aanbevelingen per dag: 1 tot 2 (20-40 g) sneetjes kaas, 100 g vlees en vleeswaren (voor vis, eieren en vegetarische vervangproducten geldt dezelfde 100 g), 300 g groenten en 2 tot 3 stuks fruit.
■ Kies je beleg.
Kies je voor zoet: gebruik één portieverpakking (15 gram = 1 eetlepel) per broodje/dubbele boterham. Groente en fruit kun je onbeperkt toevoegen!
Het uitgangspunt voor de volledige maaltijd is gemiddeld 500 gram per persoon. Houd voor een koud of warm voorgerecht een hoeveelheid van 100 tot 125 gram per persoon aan. Reken voor het hoofdgerecht ongeveer 75 gram vlees, vis of vega product, 150 tot 200 gram groente en 150 gram aardappelen, rijst of pasta.
Rundvlees: Reken op ongeveer 175-200 gram per persoon voor biefstukken en 200-250 gram voor gehakt. Varkensvlees: Voor varkensvlees kun je uitgaan van 175-200 gram per persoon voor karbonades en 200-250 gram voor varkenshaas.
Je mag gerust tussen de 100 en 120 gram p.p. rekenen. Hebben we het over gevulde pasta, zoals ravioli, tortelloni etc., dan is 150 gram p.p. voldoende.
Zet in 1 stappen deze heerlijke Volkorenbrood met pindakaas op tafel. Besmeer het brood met de pindakaas, ongeveer 15 gram per boterham.
Beleg een gezonde sandwich zoveel mogelijk met ingrediënten uit de schijf van vijf, zoals verse groenten en fruit. En houd beleg in de vorm van vis, vlees of eieren beperkt tot 100 gram. Gebruik maximaal 40 gram kaas en 25 gram noten of notenpasta. Sauzen kun je beter zo min mogelijk gebruiken en wil je dat toch?
Een andere makkelijke manier om porties te bepalen is om je hand als leidraad te gebruiken: Een gebalde vuist is ongeveer 1 kopje — en dat is de hoeveelheid die experts aanbevelen voor een portie pasta, rijst, ontbijtgranen, groenten en fruit. Een vleesportie moet ongeveer zo groot zijn als je handpalm .
Een voorgesneden plak kaas weegt al gauw 25 tot 30 gram. Best lekker, maar misschien wat veel. Zelf plakjes kaas schaven met de typisch Nederlandse kaasschaaf (“ons bin zuunig”) betekent al gauw de helft minder aan gewicht. De voedingswaarde van een boterham met kaas hangt hier dus al vanaf.
Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5. Verrassend genoeg bij zo'n broodliefhebbend volk, ligt de daadwerkelijke consumptie dus lager dan geadviseerd. Het aanbevolen aantal sneetjes brood per dag volgens de Schijf van Vijf.
Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon.Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon.
De grootte van een portie kan verschillen van persoon tot persoon. De ene verstaat onder een portie groenten bijvoorbeeld twee schijfjes tomaat en een blaadje sla, terwijl een ander een rijkelijk gevuld bord voor ogen heeft. Een stukje vlees is voor de een minstens 200 g en voor de ander misschien slechts 50 g.
Voorzie zo'n 125 tot 150 gram charcuterie per persoon.
De hoeveelheid is voor 1 snee brood (15-20 gram). Gezonde opties voor broodbeleg zijn bijvoorbeeld 100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd zout of suiker, 30+ kaas en groente en fruit.
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
Doe de gewenste hoeveelheid pindakaas op het mes (voor de juiste portiegrootte ongeveer 2 eetlepels ) en smeer het gelijkmatig uit over één snee brood.
Er zitten 28 kilocalorieën in 1 voor snee (22 gram) kipfilet, vleeswaar. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kipfilet, vleeswaar'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
1 boterham + beleg kan vervangen worden door:
1 croissant zonder boter. 1 krentenbol dun besmeerd met halvarine. 1 mueslibol zonder boter en beleg. 1 snee suikerbrood dun besmeerd met halvarine.
Vleeswaren voor 1 boterham wegen ongeveer 15 gram. Als je wil lijnen, kun je vlees blijven eten. Je kan dan extra letten op de bereiding door vlees te grillen of in de grillpan te bakken.
Inderdaad, 200 gram gekookte pasta is te veel. Pasta weegt na het koken namelijk 2,5 keer zoveel als ongekookt.
Hoeveel gram rundergehakt per persoon? Een gemiddelde portie bij een rundergehakt recept is 100-150 gram, maar hangt af van het gerecht en de gewenste portiegrootte. Gebruik per persoon 125-150 gram rundergehakt voor hamburgers of pasta's. Bij gehaktballen pak je 100-125 gram.
Gemiddeld is een standaard portie spaghetti ongeveer 56 tot 60 strengen . Om deze methode te gebruiken, telt u eenvoudigweg het gewenste aantal strengen op basis van het aantal porties dat u nodig hebt. Deze techniek is vooral handig voor degenen die strikte dieetrichtlijnen volgen of recepten die nauwkeurige metingen vereisen.