Walvissen rusten, maar vallen niet volledig in slaap zoals mensen en andere dieren, omdat ze zich bewust moeten blijven van hun behoefte aan zuurstof terwijl ze in de oceaan leven. Wanneer ze rusten blijven gedeeltelijk wakker, zodat ze kunnen reageren op gevaar en om lucht te verkrijgen wanneer dit nodig is.
Ze slapen met EEN oog dicht en EEN oog open. Zo kunnen ze dus wel uitrusten, maar tegelijk erover nadenken om zuurstof te halen. En ze blijven alert. Want dolfijnen staan wel eens op het menu van haaien.
Dolfijnen slapen met één oog open
Een dolfijn slaapt eigenlijk nooit helemaal, maar altijd met één oog open. Dit omdat dolfijnen ook tijdens de slaap goed moeten opletten voor roofdieren en ander gevaar. Ook moet een dolfijn nog naar de oppervlakte kunnen zwemmen voor adem.
Wanneer ze zoals mensen in slaap zouden vallen gaan ze dood. Dolfijnen slapen daarom maar half. Ze kunnen de ene hersenhelft laten slapen, terwijl de andere helft het belangrijke werk van de slapende helft overneemt. Op deze manier kan de dolfijn toch veilig een dutje doen.
Mensen slapen een derde van hun leven. Walvissen slapen maar zeven op de honderd dagen. Ze doen dat wel op het grootste waterbed ter wereld: de oceaan!
Lang wakker
Wel zijn er dieren die langere tijd niet slapen. Meerlo: “Mannetjes strandlopers slapen tijdens de voortplantingstijd wekenlang nauwelijks. Ze zijn te druk met het verdedigen van hun territorium. Dit is een van de weinige studies waarbij de hersenactiviteit in het wild is gemeten.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
Het korte antwoord is ja, vissen slapen. De manier waarop ze slapen is echter totaal anders dan bij mensen, zoogdieren en de meeste andere dieren. Tijdens het slapen komen de meeste vissen in een rusttoestand waarin ze stil blijven, een lagere stofwisseling hebben, minder ademhalen en minder hersenactiviteit hebben.
Gedrag. Orka's slapen niet volledig, ze moeten immers naar het oppervlak komen om adem te halen en ze moeten opletten voor bedreigingen. Ze rusten uit door de twee hersenhelften om de beurt te laten slapen. Orka's leven in groepsverband, in zogenoemde troepen.
Als een giraffe namelijk gaat slapen, ligt hij op de grond met gebogen poten en zijn kop op zijn rug. Een giraffe kan op deze manier niet snel opstaan, waardoor hij erg vatbaar is voor roofdieren. Giraffen houden daarentegen wel erg van dutjes doen. Dit doen ze staand en steeds maar heel eventjes.
Ook om elkaar niet kwijt te raken tijdens het slapen, hebben zeeotters nog een oplossing bedacht: ze slapen gewoon hand in hand. Vooral handig als je een jong in de buurt wilt houden. Drijvende zeeotters in Monterey Bay aan de Westkust van de VS.
Mensen gaan er vaak vanuit dat luiaards de meest slaperige dieren zijn, toch betekent hun langzame manier van bewegen niet dat ze ook meer slapen. Gemiddeld slapen luiaards pakweg veertien uur per dag, dat komt overeen met hoeveel honden gemiddeld slapen.
Bij een bodemhaai, zoals een epaulethaai of luipaardhaai, is het wel duidelijk: die liggen 23 uur per dag op de bodem te slapen. Maar voor veel andere haaien wordt het wat vager. Vrij zwemmende haaien, zoals de zwartpunthaai, moeten wel degelijk zwemmen om te kunnen ademhalen.
Maar deze dieren eten ook elkaar op en hoe hoger in de voedselketen, des te hoger het kwikgehalte. Het niveau kan per trapje zelfs tien keer hoger liggen. Dolfijnen zijn dus uiterst giftig voor de mens en in Japan zijn burgers al vaker ziek geworden door het voedsel dat ze te eten krijgen.
Maar dolfijnen zijn en blijven wilde dieren, die regelmatig mensen verwonden met beten, snijwonden en gebroken botten. Dat doen ze niet expres, het zijn gewoon grote en sterke wilde dieren die niet geschikt zijn voor de omgang met mensen.
Walvissen kunnen onder water niet ademhalen
Terwijl mensen door de neus en de mond ademen, hebben walvissen boven op hun kop een spuitgat – of zelfs twee, zoals bij baleinwalvissen.
Fysiek is de orka superieur aan de haai. Bovendien jagen walvissen in een school. In tegenstelling tot andere vissen hebben haaien – en andere kraakbeenvissen als roggen – geen zwemblaas vol met lucht om ervoor te zorgen dat ze boven kunnen komen.
De enige vijand van de orka is de mens. Er werd lange tijd op orka's gejaagd omdat ze de vis van de visser opaten. Of omdat ze werden verkocht aan een dolfinarium. Tegenwoordig is het jagen op orka's verboden.
1. Blauwe Vinvis – 110.000 kilogram. Het grootste dier op aarde is de Blauwe Vinvis. Ze kunnen lengtes behalen van 33 meter en een gewicht halen van meer dan 170.000 kilogram.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen. De grote hersenen Het grootste deel van onze hersenen noemen we (niet verrassend) de grote hersenen.
Vliegen vs mensen
En, als je een fruitvliegje de ene dag wakker houdt, slaapt hij de volgende dag des te meer. Deze overeenkomsten suggereren dat de slaapgewoonten van vliegen licht kunnen werpen op de slaapgewoonten van mensen.
Vissen hebben zich aangepast aan die omstandigheden. Ze kunnen vooral de kleuren zien die in hun natuurlijke omgeving veel voorkomen. Sommige diepzeevissen zien alleen blauw licht, andere soorten ook groen, rood en ultraviolet. Op het eerste gezicht lijken vissenogen heel anders dan de onze.
Een luiaard heet niet voor niets een luiaard: is heel erg lui. Hij slaapt wel zo'n 8 tot 9 uur per dag. En hij kruipt heeeel traag van tak tot tak.
Een mens heeft gemiddeld zo'n 8 uur slaap nodig. Een spitsmuis komt toe met minder dan één uurtje. Een luiaard daarentegen slaapt ruim 20 uur per etmaal – hij heeft zijn naam dus niet gestolen.
Slapen doen slakken trouwens vaak in groep, hoewel ze niet in groep leven. Een winterslaap kan drie tot vier maanden duren. Op voorhand eten de slakken zich dik, zodat ze voldoende vetreserve hebben om die rustperiode te overleven. Als het tijdens de zomer lang droog is, doen slakken ook een zomerslaap.