Beleg de boeren boterhammen royaal met Goudse boerenkaas en bak deze in een tosti apparaat, contactgrill of bak ze ca. 5 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 200 ºC.
Leg de andere boterham er bovenop. Verwarm de contactgrill op 250 graden en grill de tosti mooi bruin en krokant.
Een tosti-ijzer (of, in België croque-monsieurijzer of -pan) is een huishoudelijk apparaat dat gebruikt wordt om een tosti (croque-monsieur) te bereiden. Twee plakken brood met meestal kaas ertussen dienen verhit te worden tot een temperatuur waarbij de kaas smelt en het brood licht wordt geroosterd.
Als je een laagje boter op de buitenkant van de boterhammen smeert, wordt je tosti lekker knapperig. Je hoeft dan (bijna) geen boter of olie meer te gebruiken. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Je kunt de boterhammen ook insmeren met mayonaise.
Beleg 2 plakken brood met de plakken kaas en ham en dek af met de overige 2 sneden brood. Doe de ham kaas tosti tussen het tosti ijzer of contactgrill en grill een paar minuutjes tot de kaas mooi gesmolten is.
Verwarm het apparaat
Zet het apparaat zo'n 5 minuten van tevoren aan om voor te verwarmen. Alleen goed hete ijzers roosteren het brood van buiten en maken tegelijkertijd de vulling lekker zacht en warm.
ongeveer 175 graden of hoger.
Zo ga je te werk. Om een tosti te maken met een broodrooster is deze handeling dé gouden truc: de broodrooster op zijn kant zetten. Leg vervolgens in het ene rooster een plak brood besmeerd met boter (of mayonaise), kaas en ham en in de ander een snee brood met kaas voor extra cheesyness.
Currysaus, ketchup, mayonaise of misschien eet jij je tosti het liefst met whisky cocktailsaus. Welke saus je ook gebruikt, het maak de tosti vaak extra lekker.
Twee plakken brood met meestal kaas ertussen dienen verhit te worden tot een temperatuur waarbij de kaas smelt en het brood licht wordt geroosterd. Dit verhitten gebeurt tussen twee metalen platen. De techniek komt grotendeels overeen met die van wafelijzers waarmee wafels of knieperties bereid worden.
Een broodrooster met tostiklem is een uitkomst wanneer je graag toast eet, maar geen zin hebt in een groot en dik apparaat. Een simpel broodrooster met tostiklem is snel aangesloten en doet precies wat je ervan verwacht: het roostert de boterhammen en geeft ze een lekkere krokante bite.
Roosteren in contactgrill of tosti-ijzer ca. 4 minuten.
Als je de binnenste kolen in een kolenvuur heldergeel ziet opgloeien, dan weet je dat ze ongeveer 2700°C zijn. Iets wat witheet is, is 4000°C of warmer.
- Stop niet te grote stukken brood, aluminiumfolie verpakkingen of voorwerpen in de broodrooster want deze kunnen brand of elektrische schokken veroorzaken. - Stukjes brood kunnen op de verwarmingselementen vallen en vlam vatten. De broodrooster is speciaal ontworpen om tegen dit soort voorvallen bestand te zijn.
Een goed verwarmd ijzer roostert het brood namelijk goed van buiten en zorgt ervoor dat de vulling lekker zacht en warm wordt. Leg de sandwich in het tosti-ijzer, knijp goed dicht en bak in 4-6 minuten goudbruin.
De tosti (Nederland) of croque-monsieur (België/Frankrijk) is een sandwich-gerecht dat bereid wordt door twee dungesneden sneetjes brood samen met het tussenliggende beleg te roosteren. Het beleg kan sterk variëren, maar bestaat meestal uit kaas en ham.
Een bagelfunctie: om en sneetje brood of bagel aan één kant te roosteren, terwijl de andere kant warm blijft. Een broodjesverwarmer: voor overheerlijke croissants, pistolets en chocoladekoeken!
Het broodrooster is geschikt voor het roosteren van twee sneetjes brood tegelijk. Steek de stekker in het stopcontact. Stel met de draaiknop de gewenste bruiningsgraad in. Laat het brood in de broodsleuf zakken (aandrukken is niet nodig).