De Big Green Egg is uitstekend geschikt voor pizza. De temperatuur moet wel >250 graden zijn.
De meeste pizza's op de kamado BBQ worden gedurende 3 tot 5 minuten gebakken op een temperatuur van 300 graden. De temperatuur hangt af van de dikte van je pizza. Wanneer je een dunne bodem hebt met daarbij ingrediënten die voorgegaard zijn, is een temperatuur tussen de 250 en 300 graden geschikt.
De temperatuur in de Big Green Egg regelen is eigenlijk een samenspel tussen de luchtregelaar in de keramische basis en de rEGGulator op de keramische deksel. Met de luchtregelaar bepaal je grofweg het temperatuurbereik in de Big Green Egg, met name de bovengrens (de maximale temperatuur).
Omdat er niet of nauwelijks warmte verloren gaat kun je zelfs bij extreme temperaturen onder nul de Big Green Egg gebruiken. Ook bijzonder: de Big Green Egg kun je op de graad nauwkeurig instellen. Het temperatuurbereik is tussen de 70 en maar liefst 350 graden Celsius.
Draai de margrietschijf in gesloten stand of neem deze af en plaats de keramische afdekdop op de opening. Nu er geen nieuwe zuurstof meer bij de kolen komt, dooft de Big Green Egg in ongeveer twintig minuten. Let op, je Big Green Egg blijft nog lang warm!
De temperatuur regel je door meer of minder zuurstof toe te laten in de kamado, dit regelen doe je door middel van de luchtschuiven onderin en bovenop. De uitleg hierachter is eigenlijk simpel: met meer zuurstof gaan de kolen harder branden en gaat de temperatuur omhoog. Dus schuifjes open, temperatuur omhoog.
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
Stap 1: Vul de EGG met houtskool en aanmaakblokjes en steek deze aan. Stap 2: Plaats de convEGGtor in de EGG (met de pootjes omhoog) als de aanmaakblokjes zijn opgebrand en leg daarboven het Stainless Steel Grid. Stap 3: Breng de EGG naar een temperatuur van ongeveer 250°C.
Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen.
Een Big Green Egg kan minstens honderdduizend keer worden verhit zonder aan kwaliteit in te boeten. Een Egg gaat dus minstens een leven lang mee. Hierdoor kun je eindeloos op een gezonde manier ingrediënten en gerechten garen met een bijzonder smaakvol resultaat.
Water in de druipbakken zorgt voor stoom waardoor het eten minder snel uitdroogt en helpt om de temperatuur rond of even boven de 100ºC te houden. Leg vervolgens het grill rooster op de heat deflector houder. Je kan nu het deksel van de kamado grill sluiten.
Het inbranden van de Kamado; - 1e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen. - 2e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen.
De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken.
Welke stand moet de oven bij pizza? Het is dus een combinatie van hete lucht en onderwarmte. Een verse pizza bak je altijd op de laagste hoogte, dus onderin de oven. De temperatuur kan het beste op 180-200 graden C.
Bak de pizza ongeveer 10 minuten in de hete oven, tot de korst goudbruin ziet en de kaas begint te bubbelen.
Steek de kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees. Houd hierbij voldoende afstand tot het bot. Het bot wordt sneller warm, waardoor de thermometer een te hoge kerntemperatuur aangeeft. Zorg dat de kernthermometer de kerntemperatuur in het vlees meet, niet in het vet.
Hoeveelheid houtskool
Wanneer je de grote BGE gebruikt, moet je de vuurpot tot circa 2,5 à 5 cm boven de luchtgaten vullen. In geval van de middelgrote of kleine BGE vult u deze tot aan de luchtgaten. Houtskool heeft diverse lengtes; het gaat dus niet om het aantal kolen.
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
De juiste hoeveelheid houtskool
Het antwoord is eigenlijk heel simpel: een kamado barbecue vul je met houtskool tot aan de vuurring. Het is belangrijk dat je een goede verdeling maakt tussen grove en minder grove stukken houtskool. Dat moet omdat het vuur ander stikt.
Een Kamado Joe is bijvoorbeeld een stuk dikker dan een Big Green Egg, dus is hij constanter en zuiniger, maar misschien net iets minder eenvoudig omlaag te krijgen (Het verschil is triviaal). Een ander nadeel van keramische barbecues is dat ze zwaar zijn en moeilijk te verplaatsen.
Na 18 verschillende Kamado Barbecue's getest te hebben konden we niet anders dan concluderen dat de Big Green Egg Large momenteel de beste keuze is van 2022. Met deze big boy grill je direct voor 8 personen. Verder is de kuip bestand tegen temperaturen tot 350 graden.