België bezit 227,4 ton goud, goed voor een waarde van iets minder dan 10 miljard euro. Ons land rangschikt daarmee op een 24ste plek in een ranglijst die wordt aangevoerd door de Verenigde Staten (8.133 ton), Duitsland (3.369 ton), Italië (2.451 ton) en Frankrijk (2.436 ton).
Tot het eind van de jaren 80 had België een goudvoorraad van 1303 ton. Tussen 1998 en 2000 werd 1000 ton verkocht en in 2005 werd de laatste 30 ton verkocht. Per eind 2014 had België nog 227 ton aan goud in de reserves. Het overgebleven Belgisch goud is verspreid geraakt in het buitenland.
De Verenigde Staten heeft officieel de grootste goudvoorraad, gevolgd door Duitsland en Italië.
Het goud van Nederland ligt op verschillende plekken opgeslagen. Een deel is te vinden in Nederland. Maar het meeste goud ligt in andere landen: de Verenigde Staten (VS), Canada en het Verenigd Koninkrijk (VK). In onze eigen goudkluis liggen 15.000 baren goud.
Wereldwijd is er volgens Thomson Reuters GFMS ongeveer 170.000 tot 180.000 ton goud opgegraven sinds het begin van de mensheid. Wanneer je al dat goud zou samensmelten tot één grote kubus zou die afmetingen hebben van minder dan 21 x 21 x 21 meter.
Bij goud kopen in Turkije, zoals met gouden sieraden, kan u een stuk voordeliger uitkomen. De arbeids-en vervoerskosten liggen immers een stuk lager dan in Nederland. Over het algemeen wordt er veel geelkoper met goud gemengd in plaats van met brons of koper, waardoor een gouden sieraad wat geler oogt.
Begin 2000 verhandelde de 1 kilogram goud onder de 10.000 euro, de prijs klom daarna naar zijn recordwaarde in september 2019 tot meer dan 45.000 euro.
Euro ontkoppeld van goud. Het feit dat de euro niet gekoppeld is aan goud betekent dat het vertrouwen in de euro niet gebroken kan worden door een run op de goudvoorraad, want de munt is simpelweg niet bij de centrale bank inwisselbaar voor goud.
Hoeveel goud zit er nog in de grond? Volgens schattingen van de US Geological Survey zit er wereldwijd nog iets meer dan 50.000 ton aan economisch winbaar goud in de grond.
Rusland heeft voor het eerst in de geschiedenis meer goud dan dollars in haar reserves, zo blijkt uit een nieuw rapport van de centrale bank. Eind juni 2020 was de goudvoorraad goed voor 23% van de totale reserves, terwijl dollars op dat moment een aandeel van 22% vertegenwoordigden.
Veel goud wordt gevonden in Noord-Amerika en in diverse Zuid-Amerikaanse landen, maar ook in Australië, Rusland, China, Indonesië en in diverse Zuid-Amerikaanse landen. Op het Afrikaanse continent heeft Zuid-Afrika met afstand het meeste goud geproduceerd.
Veel landen houden een goudvoorraad aan als een soort waardereserve waar ze op kunnen vertrouwen als men het vertrouwen in waardepapieren verliest. Zo kan een land in het slechtste geval haar goudreserve aanwenden om goederen te importeren of om de waarde van de munt te verdedigen.
De huidige goudprijs laat zien dat we nog ruim 11% onder deze goudprijs verwachting voor 2022 staan. Een troy ounce goud kan dus (volgens Goldman Sachs) nog 209 US dollar meer waard worden in de aankomende periode. Beleggers in gouden munten en goudbaren zouden met deze verwachting goed uitkomen.
In tijden van lage rente lijkt goud een goede belegging. Het is crisisbestendig en heeft tal van oorlogen, depressies en valutahervormingen doorstaan. In tegenstelling tot papiergeld kan men het niet naar believen bijdrukken. Daardoor behoudt goud altijd waarde.
Goldman Sachs heeft het koersdoel voor de goudprijs voor 2022 flink verhoogd. De analisten van de bank denken dat door een recessie in 2022 goud zal stijgen in waarde. Goud had in 2021 last van goede economische omstandigheden. In Amerikaanse dollars daalde de goudprijs vorig jaar met 4%.
Denken we maar aan inkomsten, vermogen, het risico dat je wil nemen, en de mate waarin je je vermogen wil of moet beschermen. Een allocatie van zo'n 5% aan goud lijkt in de huidige omstandigheden te weinig. Beter is volgens ons om minstens 20% in edelmetalen te gaan beleggen.
Ongeveer 16.100 dollar of ruim 13.200 euro: zoveel moet je vandaag op tafel leggen om 1 ounce (zowat 30 gram) rodium te kopen, meer dan het dubbele van de prijs begin 2020. Daarmee is het momenteel het duurste edelmetaal ter wereld, veel duurder dan goud, palladium en platina.
Het is overigens niet helemaal duidelijk hoe Álex Pina, bedenker van La Casa de Papel, bij de hoeveelheid van 90 ton goud kwam. De goudreserve van Spanje bestaat officieel namelijk uit 281,6 ton goud. Of die ook allemaal in de kluis van de Banco de España liggen opgeslagen, is niet geweten.
Wie geen goud heeft, kan goud zoeken. In België biedt de Ninglinspo, een zijriviertje van de Amblève in de provincie Luik, de meeste kansen. Eind 19de eeuw werden hier goudschilfers gevonden, waarna een echte goldrush ontstond.
Bezoekers kopen meestal het kostbaarste metaal ter wereld in de stad van het goud. Bedenk bij uw zoektocht dat de juweliers in Dubai gewoonlijk 22-karaat goud gebruiken voor hun colliers, armbanden en eenvoudige ringen. Voor ringen met diamanten en andere sieraden met edelstenen gebruiken ze het hardere 18-karaat goud.
Als je het goud minder dan een jaar bezit, is de daaruit voortvloeiende winst belastbaar en dus deel van je aangifte inkomstenbelasting. Niettemin is er een vrijstellingsgrens (§ 23 lid 3 zin 5 EStG), die alleen voorziet in belastingheffing op verkopen van meer dan 600 euro.