Voeg aan elke fles likeur (of per liter) een paar theelepels voedings-glycerine toe om deze wat dikker en traagvloeiender te maken (viskeuser). Bij de meeste likeuren worden minstens 2 tot 5 koffielepels glycerine toegevoegd per fles van 0,5 tot 1 liter drank.
Hoe gebruik je glycerine? Het is belangrijk om glycerine altijd met genoeg water te mengen. Wanneer je te weinig water toevoegt aan glycerine kan het averechts werken en de huid juist uitdrogen. Meng het minimaal in een verhouding van 1:4 (1 deel glycerine met 4 delen water).
Voeg per liter 5 ML glycerine toe aan uw likeur. Dit zorgt voor een ronder mondgevoel. Je kunt likeuren dikker maken door meer suikerstroop toe te voegen. Maar niet iedereen wil een likeur waar extreem veel suiker aan is toegevoegd.
Houdbaarheid: 24 maanden na productie, onder bovenstaande voorwaarden. Richtlijnen met betrekking tot gebruik, opslag en transport zijn te vinden op het veiligheidsinformatieblad.
Aangezien suiker moeilijk oplost in water, en water onze likeur verdunt, maken we dikwijls gebruik van suikersiroop. Wanneer men een deel van de suiker (max 15%) vervangt door glucosesiroop bekomt men bovendien een typisch licht stroperig effekt.
We adviseren de likeuren op basis van room echt niet langer dan 1 jaar na opening te bewaren. Likeuren tot een alcoholpercentage van 25% kunnen iets langer bewaard blijven, maar leveren op den duur een hoop in op smaak. Fruitlikeuren zullen bijvoorbeeld verzuren.
Het laten trekken van de smaken (ook wel macereren genoemd) in de alcohol duurt een aantal weken, en liever zelfs 2 of 3 maanden. Als dat klaar is zeef ik alles en pas dan voeg ik suiker toe (en “verdun” zo dus ook nog de likeur). De suiker lost met af en toe wat kantelen van de fles wel binnen een dag of 2 tot 3 op.
50 ml INCI: Glycerin
Laat zich mengen met water en alcohol maar niet met etherische olie en vette olie. Makkelijk door crèmes te roeren. Wateraantrekkend (hygroscopisch) en kan water binden. Heeft een vochtvastoudende werking en heeft een zachtmakend effect op de huid.
Het innemen van te veel glycerol kan hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid veroorzaken. Dit komt doordat er door de hoge dosis te veel water uit het lichaam wordt verwijderd. Vooral mensen met maag- en darmproblemen, diabetes, hart- en vaatziekten of nierproblemen wordt sterk afgeraden glycerine te drinken.
Net als hyaluronzuur heeft glycerine de eigenschap om vocht aan te trekken en vast te houden. Dit maakt het een zogenaamde humectant. Glycerine zorgt dat je huidcellen optimaal gehydrateerd worden, waardoor jouw huid er jong en gezond uitziet. Het heeft zelfs de bijnaam 'bron van de jeugd' gekregen!
Zo maak je 'm: Schenk 40 ml Licor 43 en 15 ml citroensap in een met ijs gevuld groot glas. Vul de rest van het glas met 150ml (Thomas Henry Soda Water) soda water. Roer kort en garneer met een citroenschijfje en een sinaasappelpartje.
Alcohol, suiker, water, fruit en een beetje geduld. Meer heb je niet nodig om je eigen likeur of likorette maken. "Hoe meer fruit en hoe langer je het laat staan, hoe meer smaak." Amaretto, Grand Marnier, Malibu en Cointreau zijn slechts een paar voorbeelden uit het enorme assortiment aan likeuren in de slijterij.
Voor alle likeuren geldt een minimum alcoholgehalte van 15 procent en een minimale hoeveelheid suiker van 100 gram per liter. Crèmelikeuren zijn nog zoeter en dienen minimaal 250 gram suiker per liter te bevatten. Echte limieten aan het gebruik van suiker zijn er overigens niet.
Een wezenlijk verschil tussen de twee enigszins vergelijkbare stoffen is de afkomst. Vaseline is alleen afkomstig van aardolie maar glycerine kan zowel van aardolie als van plantaardige of dierlijke vetten en oliën worden gemaakt.
Glycerol wordt voornamelijk gebruikt in de verf- en cosmetica-industrie. Maar ook in voedsel, parfum en explosieven. In voeding kan de stof gebruikt worden als zachtmaker of als zoetstof.
Glycerol, ofwel glycerine, is een zogeheten humectant. Het is een lichaamseigen stof die zich in de bovenste laag van onze huid (de hoornlaag) bevindt. Vandaar dat glycerine vaak wordt gebruikt als ingrediënt in huidproducten. Het is vochtinbrengend en heeft het vermogen om water aan te trekken en vocht vast te houden.
Hoewel vooral de droge huid baat heeft bij glycerine, heeft eigenlijk ieder huidtype profijt van dit ingrediënt! Want door het vasthouden van vocht en het tegengaan van verdamping van vocht uit de huid, blijft de huid beter gehydrateerd. En zo kunnen fijne lijntjes en rimpeltjes verminderen!
Maar glycerine is niet alleen goed voor je huid, het doet ook wonderen voor je haar. Het ingrediënt helpt je haar om het vocht vast te houden en maakt het zo minder droog. Glycerine herstelt je gespleten haarpunten, voorkomt pluis en stimuleert de haargroei.
40 gram zeep in hele kleine stukjes snijden of raspen. Breng 1 liter water in een pan al roerend aan de kook. Voeg de zeep aan het kokende water toe en laat dit onder goed roeren oplossen. Als de zeep opgelost is voeg je nog de eetlepel glycerine toe, doorroeren en dan haal je pan van het vuur.
Glycerol wordt veel gebruikt in cosmetica en toiletartikelen, omdat het vochtinbrengend is. Het wordt ook gebruikt als emulgator, om oliën en water te mengen.
Je mag wel je eigen bier brouwen en wijn maken, maar zelf sterke drank maken is verboden. Het gaat dan over drank waar meer dan 15 procent alcohol in zit. Om sterke drank te maken heb je een distilleerketel nodig en daar is een vergunning voor nodig.
Handig om te weten. Likeur bevat minimaal 15 procent alcohol en 100 gram suiker per liter. Cremelikeur bevat minimaal 15 procent alcohol en 250 gram suiker per liter. Likorette bevat minder dan 15% alcohol en mag geen likeur worden genoemd.
1. BAILEYS. Baileys, iedereen kent het wel. De Ierse likeur op basis van whisky en room.