De aanbevolen dosering is drie maal daags één capsule.
Cranberrysap en blaasontsteking
Bepaalde stoffen in cranberry's zouden ervoor zorgen dat bacteriën moeilijker aan de blaaswand hechten. In sommige onderzoeken lijken cranberry's de kans op een blaasontsteking te verminderen, vooral bij vrouwen die vaak last hebben van blaasontsteking, maar in andere onderzoeken niet.
Cranberry of vitamine C slikken helpt niet als u een blaasontsteking heeft. Zo voorkomt u dat u weer blaasontsteking krijgt: Blijf veel drinken: 2 tot 3 liter per dag (bijvoorbeeld water, thee of melk). Ga direct plassen als u voelt dat u moet.
Daarnaast raadt het Voedingscentrum aan om fruit en groente liever te eten in plaats van te drinken. Hierdoor krijg je niet alleen de vitamines en mineralen binnen, maar ook de vezels en je raakt sneller verzadigd. Wil je toch liever cranberrysap drinken? Kies dan in ieder geval voor een vers en zo puur mogelijk sapje.
Voor langdurige ondersteuning en/of onderhoudsdosering 1 x daags 1 tablet met water innemen, 2 uur na de avondmaaltijd. Het is belangrijk om voldoende water te drinken (1 1/2-2 liter per dag).
Blaasontstekingen kun je 'wegdrinken'
Door dan veel te gaan drinken kunnen zij voorkomen dat de ontsteking doorzet. Maar heel veel drinken is juist weer niet verstandig bij het gebruik van antibiotica, dan kan het antibioticum door de verdunning zijn werk niet goed doen.
Want uit recent onderzoek van de wetenschap & gezondheidwebsite Vox blijkt dat één of twee glazen cranberry niet voldoende is. Wil cranberrysap echt helpen, dan moet je volgens Vox twee keer per dag zo'n 150 ml drinken voor onbepaalde tijd.
Fruit met een lage zuurgraad
Omdat fruit voor een groot deel uit water bestaat, is het goed voor je blaas. Maar zuur fruit kan je blaas irriteren. Kies liever voor fruit met een lage zuurgraad, zoals (water)meloen, perzik, banaan, kokosnoot of papaja.
Aangezien nog onduidelijk is of cranberry-extract de kans op nierstenen verhoogt of juist verlaagt, is het vooralsnog goed terughoudend te zijn met cranberrysuppletie bij (aanleg voor) nierstenen.
Het resultaat van het innemen van cranberryproducten om urineweginfecties te voorkomen wordt nogal eens betwist. Cranberrysap heeft een bittere smaak en kan maagklachten geven – daarom lukt het oudere patiënten vaak niet om voor langere tijd tweemaal daags een glas – de benodigde hoeveelheid - te drinken.
Don't: drink minder water
Want het droogleggen van je lichaam zorgt er alleen nog maar meer voor dat een infectie zich beter kan settelen. Het is dus van groot belang om voldoende tot veel water te drinken wanneer je een blaasontsteking hebt.
Probeer minstens twee liter per dag te drinken, het liefst water. Als je veel drinkt, moet je ook vaak plassen en zul je de blaas schoonspoelen. Als de klachten niet ernstig zijn of slechts een paar dagen aanhouden, dan kun je het beste een paracetamol nemen tegen de pijn.
Bij een urineweginfectie is het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen ontstoken. Een infectie van de lagere urinewegen heet een blaasontsteking. Een onbehandelde blaasontsteking kan leiden tot een nierbekkenontsteking. Een urineweginfectie ontstaat door bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers.
Drink cranberrysap wordt aanbevolen voor een uur en een half voor de maaltijd. Als u dagelijks ongeveer twee liter cranberrysap drinkt, kunt u na 2 weken de verminderde functie van het maagdarmkanaal herstellen. Ook daarna wordt het metabolisme genormaliseerd en wordt gewichtsreductie opgemerkt.
Op nummer 1 staat Flinndal Cranberry, de beste cranberries in het algemeen, maar ook tegen een blaasontsteking. Dit cranberry supplement bevat 400 mg cranberry extract (cranberry forte) en 40 mg guldenroede-extract. Hierdoor worden de urinewegen van mannen en vrouwen goed ondersteund.
Cranberry's bijvoorbeeld zijn van nature bitter. Wanneer je een cranberrysap drinkt die lekker zoet is, weet je zeker dat er behoorlijk veel suiker aan is toegevoegd. Wil je toch echte cranberrysap drinken? Vermijd dan bijvoorbeeld AH cranberrysap, maar koop het bij een natuurwinkel als Holland & Barrett.
Om de spoeling te kunnen geven wordt een katheter ingebracht. Dit is een hol, buigzaam slangetje dat door de plasbuis naar de blaas gaat. De verpleegkundige zal eerst de huid rond de plasbuis schoonmaken met steriele watten en water. Dit om blaasontstekingen te voorkomen.
Zet een warme kop thee
Guldenroedethee helpt om blaasontsteking te voorkomen; het heeft een sterk reinigende werking. Zet dus lekker een pot – dan moet je vaker plassen – en drink het gedurende de dag.
Vitamine C zorgt ervoor dat de urine zuurder wordt. Dat houdt de bacteriën zoveel mogelijk weg. Bij milde of beginnende klachten zou je (tijdelijk) gebruik van vitamine C (500 tot 1.000 mg per dag) kunnen overwegen.
Vang (liefst 's morgens) verse middenstroomurine op in een proper potje. Haal de teststrip uit de verpakking en dompel hem gedurende twee seconden onder in de urine. Leg de teststrip op de aluminium verpakking en laat deze gedurende exact één minuut liggen zonder aan te raken. Lees onmiddellijk daarna het resultaat af.
Gember is een ontstekingsremmer, het is een ware heelmeester voor je immuunsysteem. Wanneer je last hebt van een pijnlijke keel, blaasontsteking of griep, kan gember veel goeds doen om je immuunsysteem te ondersteunen. Dit komt door de stof capsaïcine.
Eén van de oorzaken van een overactieve blaas is het drinken van prikkelende drankjes. Denk aan cafeïnehoudende substanties zoals koffie, thee of cola. Ook alcohol is niet de beste vriend van uw blaas. Al deze dranken irriteren uw blaas, waardoor deze sneller van de inhoud af wil dan eigenlijk nodig is.
Als u de klachten vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum geven. Artsen kiezen hierbij meestal voor het medicijn nitrofurantoïne. Nitrofurantoïne doodt bacteriën die blaasontsteking veroorzaken.
Wanneer je eenmaal een blaasontsteking te pakken hebt, helpt het vooral om veel te drinken. Drink minstens twee liter water per dag. Ook cranberrysap kan helpen om bacteriën in je blaas te bestrijden. Verder kun je paracetamol gebruiken om de pijn te verzachten.
We spreken al van een “chronische” blaasontsteking bij het optreden van drie blaasontstekingen per jaar. Net zoals een acute blaasontsteking komt ook een chronische blaasontsteking hoofdzakelijk voor bij vrouwen. Vrouwen hebben immers een kortere urinebuis, zodat bacteriën makkelijker de blaas kunnen bereiken.