Samenvatting afvallen met vastenBij 1 dag niet eten verlies je ongeveer 0,5 tot 1 kilogram. Maar dit is vooral water en glycogeen. Het gewicht dat je verliest, krijg je er daarna weer snel bij.
Stoppen met rood vlees heeft een bewezen, positief effect op je lichaam. Uit talloze onderzoeken blijkt dat het eten van rood vlees de kans op diabetes type 2 verkleint, je cholesterolwaarde omlaag brengt en spijsvertering en stoelgang verbetert.
En mensen die geen vlees eten, vegetariërs genoemd, eten over het algemeen minder calorieën en minder vet . Ze wegen ook minder. En ze hebben een lager risico op hartziekten dan niet-vegetariërs. Onderzoek toont aan dat mensen die rood vlees eten een hoger risico lopen op overlijden door hartziekten, beroertes of diabetes.
En wat bleek? Mensen die overstappen op vegetarisch eten, verliezen gemiddeld 3,4 kilo. Het Voedingscentrum kan dit wel verklaren. “Plantaardige producten zoals brood, aardappelen, pasta, peulvruchten, noten, vleesvervangers, groente en fruit bevatten meer vezel dan dierlijke producten, zoals zuivel en vlees.
Energieverlies . U kunt zich moe en zwak voelen als u vlees uit uw dieet schrapt. Dat komt omdat u een belangrijke bron van eiwitten en ijzer mist, die u beide energie geven. Het lichaam neemt meer ijzer op uit vlees dan uit andere voedingsmiddelen, maar het is niet uw enige keuze.
Uit het onderzoek, dat eerdere onderzoeken analyseerde en werd gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, bleek dat deelnemers die geen vlees meer aten, gemiddeld 4,5 kilo afvielen, zonder dat ze op hun calorie-inname letten of meer gingen bewegen.
Het verteringsstelsel van een carnivoor is net geen 2 meter lang terwijl ons verteringsstelsel ruim 6 meter is. Dat betekent dat zodra wij vlees eten het ongeveer 72 uur duurt voordat dit door ons verteringsstelsel heen is.
Iemand die geen of weinig vlees eet, kan een tekort krijgen aan bepaalde B-vitamines, met name B12, dat nagenoeg alleen in dierlijke producten zit. Dit kan leiden tot bloedarmoede, een slap gevoel, vermoeidheid en weinig uithoudingsvermogen. Een vleesloos dieet kan ook leiden tot een tekort aan ijzer en zink.
Een gezond uitgebalanceerd dieet kan eiwitten uit vlees bevatten, maar ook uit vis en eieren of niet-dierlijke bronnen zoals bonen en peulvruchten . Vlees zoals kip, varkensvlees, lam en rundvlees zijn allemaal rijk aan eiwitten. Rood vlees voorziet ons van ijzer, zink en vitamine B. Vlees is een van de belangrijkste bronnen van vitamine B12 in het dieet.
Ga dan voor magere verse vleessoorten zoals een biefstuk of een varkenshaasje. Wit vlees is in de regel altijd mager vlees. In bewerkt vlees op basis van vers rood vlees zoals worst, hamburger en gehakt zit meestal meer vet: probeer deze soorten dus vaker te vermijden.
Veel onderzoeken hebben aangetoond dat als je vlees uit je dieet schrapt voor slechts 30 dagen, je cholesterolgehalte drastisch kan dalen . Een onderzoek dat werd uitgevoerd tijdens de Netflix-film Game Changers, toonde de voordelen van een veganistisch dieet aan voor het verlagen van je cholesterolgehalte.
De snelste manier van gezond afvallen is door koolhydraatarm te eten. Dat wil zeggen: veel groenten en voldoende eiwitten en gezonde vetten. Laat ultrabewerkte producten, suiker, brood, pasta, rijst, overmatig zout en alcohol staan.
Een hoge consumptie (meer dan 50 gram per dag) van bewerkt vlees hangt samen met een 10% hoger risico op beroerte. Verzadigd vet en zout spelen hierbij mogelijk een rol. Vlees levert een belangrijke bijdrage aan de inname van verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
In plaats van vlees kun je kiezen voor peulvruchten, noten of eieren. Peulvruchten, noten, eieren en producten die hiervan zijn gemaakt worden daarom ook wel vleesvervangers genoemd. Vleesvervangers zijn onderdeel van een gezond eetpatroon met minder of geen vlees.
Je hebt misschien meer energie
"We hebben een gezond hart, een gezond spijsverteringsstelsel en een gezonde geest en lichaam nodig voor goede energie", legt Warren uit. Rood vlees inruilen voor gezondere voeding, zoals bonen, plantaardige vetten, volkoren granen, fruit en groenten, kan resulteren in hogere energieniveaus.
Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
Wanneer je geen vlees meer eet, kun je makkelijk een tekort aan ijzer krijgen. Vervang je vlees niet met ander ijzerrijk eten, dan kun je last krijgen van vermoeidheid, spierzwakte en duizeligheid.
Vlees en gevogelte zijn geweldige bronnen van eiwitten . Ze leveren ook veel andere voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft, zoals jodium, ijzer, zink, vitaminen (vooral B12) en essentiële vetzuren. Het is dus een goed idee om elke week vlees en gevogelte te eten als onderdeel van uw uitgebalanceerde dieet.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
"Vegetariërs hebben minder kans op hart- en vaatziekten, minder kans op diabetes en het risico op een aantal kankers daalt." Nadelen zijn er weinig. "Je moet enkel zorgen dat je genoeg ijzer en eiwitten opneemt." "En - als we even buiten het menselijke lichaam stappen - is het ook veel beter voor onze planeet.
Een vegetarisch dieet zou vroegtijdige sterfgevallen verminderen . “We zouden een wereldwijde sterftereductie van 6-10% zien, dankzij een afname van coronaire hartziekten, diabetes, beroertes en sommige vormen van kanker.”
Je kan 2 eieren gebruiken als vervanging voor 100 gram vlees.
Nadat de voedingsstoffen uit je eten zijn gehaald, wordt wat je niet gebruikt in je darmen tot poep gekneed. En dat poep je binnen 24 tot 48 uur uit. De hele reis van eten door je spijsvertering duurt dus 24 tot 48 uur. Dit hangt af van wat je precies eet en hoe makkelijk dat af te breken is door je lichaam.
Dit kost extra water en als je niet meer drinkt om dit te compenseren, kan het dehydraterende effect leiden tot constipatie. Maar bij een normaal, omnivoor dieet, zal het vlees zijn reis door je spijsverteringsstelsel voltooien in 12 tot 48 uur , samen met al het andere.
Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 300 gram rood vlees per week te eten [8]. Voor bewerkt vlees is geen bovengrens gesteld, al raadt de Gezondheidsraad aan om de consumptie hiervan te beperken [7]. Jongvolwassen eten gemiddeld 70 gram rood vlees en 47 gram bewerkt vlees per dag.