Volgens de door mij geposte link is de maximale afschuifkracht van een M10 bout van klasse 8.8 26248N wat gelijk staat aan 2624kg.
10 Newton komt overeen met 1kg. Dus wanneer iets met 20 Nm (Newtonmeter) aangedraaid moet worden wil dat dus zeggen dat je met 2kg aan een sleutel van een meter moet trekken om de bout vast te zetten.
Dit is de aanduiding van de mechanische eigenschappen voor bouten. In dit geval is het 8.8, maar het kan ook 4.6, 4.8, 10.9 of 12.9 zijn. Het eerste getal komt overeen 1/100 van de nominale treksterkte (Rm) in N/mm². Bij een 8.8 bout is de treksterke dus 8 x 100 = 800 N/mm².
12.9 is de sterkste kwaliteit staal in bout verbindingen die in de reguliere handel leverbaar is, door zijn hoge trek en afschuifsterkte bij uitstek geschikt voor zware verbindingen en verbindingen die aan hogere temperatuur onderhevig zijn, o.a. zware dynamische belastingen, hydraulische cilinders, Turbines en ...
Voorbeeld: Bout M12 klasse 4.6 maximale schuifkracht op de bout = (0,6 * 400 * 84,3) / 1,25 16,19 kN. Voorbeeld: Bout M16 klasse 8.8 6 maximale schuifkracht op de bout = (0,6 * 800 * 157) / 1,25 60,28 kN.
Het oppervlak onder de boutkop wordt niet goed aangedrukt en onder belasting kan de boutkop schuiven of scheef gaan staan. Hierdoor zal de boutkop niet gelijkmatig (schuin) belast worden. Het ontbreken van een goede voorspanning maakt de bout gevoelig voor het optreden van vermoeiing bij dynamische belastingen.
De treksterkte is de maximale mechanische trekspanning tot waar een sample belast kan worden. Wanneer de treksterkte overschreden wordt, breekt het materiaal: de absorptie van krachten neemt af tot het materiaal uiteindelijk scheurt.
De reden dat een bout een aandraaimoment nodig heeft is: Om wrijving op de schroefdraad te overwinnen. Om wrijving onder de boutkop te overwinnen. Om de spoedhoek van de schroefdraad te overwinnen.
een 8 mm 8.8 bout neerkomt op een afschuifwaarde van 21.778 N.
Moment word uitgedrukt in NewtonMeter. 10 Newton komt overeen met 1kg. Dus wanneer iets met 20 Nm (Newtonmeter) aangedraaid moet worden wil dat dus zeggen dat je met 2kg aan een sleutel van een meter moet trekken om de bout vast te zetten.
Sterkteklasse 10.9
10.9 is een sterkere kwaliteit staal in bout verbindingen voor als er extra treksterkte vereist is, o.a. trekhaken, machine onderdelen.
Bij moeren wordt meestal enkel verwezen naar de diameter. Omdat het draad op bouten en moeren metrisch is, staat er voor de afmeting van de diameter een hoofdletter M. De lengte van een bout (en schroef) wordt aangegeven met de 'werkende lengte': het gedeelte dat in het materiaal verdwijnt.
De diameter van elke schroef of bout wordt gemeten over de draad. Bij metrische schroeven en bouten zal de gemeten waarde net iets onder de M-maat liggen, b.v. een M 6 bout heeft een diameter van 5,8 mm. Dan de lengte: Er zijn twee schroeven te onderscheiden; verzonken of niet verzonken.
De spoed is de verplaatsing per omwenteling. Bij metrische draden is de spoed in mm en bij Engelse schroefdraden is de aanduiding 'gangen per inch'. Een schroefdraadmeter is hierbij een prima hulpmiddel.
Een ½ inch bout heeft een kop van 12,7 mm breed. Je kunt hiervoor een 13 mm sleutel gebruiken, maar als je beschadigingen wilt uitsluiten, heb je voor inchbouten en -moeren toch echt inchsleutels nodig.
4.6 is de de zwakste kwaliteit staal in bout verbindingen, deze kwaliteit word het meest gebruikt in toepassingen voor houtbouw of op plekken waar weinig trek en afschuifsterkte vereist is.