Echter, pyriet is niet zeer veel waard (alhoewel het wel handelswaarde heeft). Het wordt gevonden samen met andere zwavelhoudende mineralen, maar ook met oxiden, in kwartsaders, in afzettingsgesteenten in koolbedden en als vervangingsmineraal in fossielen.
Op lichamelijk gebied helpt Pyriet goed bij griep en verkoudheidsklachten. Het is een steen die de weerstand verhoogt en het immuunsysteem versterkt. Helpt goed bij zweren en abcessen en bij mensen met darmproblemen. Pyriet daarnaast een pijnstillende en ontkrampende werking en helpt goed bij menstruatieklachten.
Typerend voor pyriet zijn de hoekige kristallen, vaak in de vorm van een kubus. Zijn de kristallen zuiver kubusvormig – met zes gelijke vlakken – dan wordt de steen wel duivelsdobbelsteen of Spaanse dobbelsteen genoemd. Daarnaast komen er ook fijnkorrelige samenklonteringen (aggregaten) van pyriet voor.
Op plaatsen in de grond waar veel ijzer en zwavel maar geen zuurstof aanwezig is wordt vanzelf pyriet gevormd. Het zwavel is afkomstig van organisch materiaal. Vandaar dat er in Nederland veel pyriet te vinden is in steenkool-, klei- en veenpakketten. Ook zie je vaak fossielen die uit pyriet bestaan.
Pyriet. Pyriet is een ongevaarlijk mineraal, alleen als het nat word kan er een reactie ontstaan met zuurstof. Hierdoor ontstaan zwavelverbindingen. Hierbij komt zwavelzuur vrij, rottend pyriet is daarom gevaarlijk.
Hoe reinigt je de steen? Pyriet mag niet blootgesteld worden aan water. Vanwege het hoge ijzergehalte in pyriet kan het gaan roesten of verkleuren door contact met water. Andere reinigende manieren kan je prima gebruiken voor de pyriet, bijvoorbeeld reinigen met rook, aarde of rijst.
Pyriet kan beter niet met water gereinigd worden omdat het ijzer bevat en kan gaan roesten.
En hoewel ook legeringen ervan de eigenschap hebben, is de lijst van van nature magnetische materialen niet bijzonder lang. Dat maakt het magnetisch maken van veel voorkomende, van origine niet magnetische materialen, zoals pyriet, aantrekkelijk.
Pyriet is een bekrachtigende, verstevigende steen die de energie van manifestatie met zich meebrengt. Het werkt versterkend op het derde chakra, vergroot de wilskracht en geeft vertrouwen. Ook helpt het je om angst en zorgen te overwinnen en geeft je een daadkrachtige houding bij alles wat je wilt gaan doen.
Pyriet is matig oplosbaar in salpeterzuur . Het wordt magnetisch bij verhitting; bij versmelting tussen 1177 ° C en 1188 ° C vormt het een magnetische pellet.
Helende werking
Pyrietzonnen legt men niet in de zon, maar laadt men tussen bergkristallen weer op. Gebruik: een getrommelde steen, een ruwe steen, een pyrietzon, sieraden. Door de kubusvorm van het pyrietkristal hoort deze steen bij de moderne wereld. Pyriet maakt sterk en helpt prestaties te verhogen.
Pyriet zon werking. Naast de algemene werking van pyriet zoals hieronder beschreven, zijn de pyriet zonnen uitstekend om als healing steen te gebruiken.
Wolfraam is het enige metaal dat soortgelijke eigenschappen heeft als goud, zodat vervalsing van niet ondenkbaar is. Een belangrijke overeenkomst van goud en wolfraam is dat de soortelijke massa nagenoeg gelijk is. Ter illustratie, een liter goud heeft een gewicht van 19.320 gram en wolfraam een gewicht van 19.300.
Opladen in maanlicht of met behulp van bergkristal. Leg de steen in het laatste geval op of tegen de bergkristal. Laat bergkristal altijd in zon en maanlicht liggen zodat de steen zich kan opladen en deze altijd klaar voor gebruikt is.
Magnetiet ontstaat door de reactie van een kleine hoeveelheid zuurstof met ijzer (oxidatie of roesten). Het is, net als hematiet, een belangrijk ijzererts. Het is het meest magnetische natuurlijk voorkomend mineraal en werd al in de 18e eeuw gebruikt om kompasnaalden te magnetiseren.
Karakterisering en samenstelling. Plaatvormige vuursteen uit Zuid-Limburg. Vuursteen ontstaat als kiezelzuur (silica of siliciumdioxide, chemische formule SiO2) neerslaat in kalkafzettingen. De vorming van vuursteen vindt al plaats sinds het Precambrium 3,6 miljard jaar geleden.
Er zijn verschillende blauwe edelstenen. Blauwe topaas, blauwe saffier, lapis lazuli, aquamarijn, sodaliet, angeliet, azuriet, en ook labradoriet kan een heldere blauwe glas hebben. Allemaal blauwe stenen in verschillende tinten blauw.
Marcasiet wordt doorgaans hydrothermaal gevormd en wordt gevonden in sedimentaire gesteenten (zoals kalksteen, schalie of ligniet) of in aders (met zink- en loodsulfide). De vorming van marcasiet treedt op bij lage temperatuur en onder reducerende omstandigheden.
Voorbeelden van groene edelstenen en mineralen zijn: jade, aventurijn, amazoniet, malachiet, prehniet en smaragd.
Stichtiet vermindert verlegenheid en remmingen en helpt genieten van het leven. Het activeert de Kundalini energie. Fysiek heeft de steen een positieve werking op neurologische aandoeningen zoals bijvoorbeeld dementie, Alzheimer, Parkinson en hernia.
Tijgeroog is een beschermende steen die de aandacht naar binnen richt en naar het grotere geheel. De steen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in onszelf en anderen. De steen helpt om afstand te nemen, het overzicht te bewaren, informatie te integreren en je doelen te bereiken.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend.
Bodhi's, borniet, chalcedoon, calciet, chrysocolla, coelestien/ celestien, fluoriet, hematiet, hemimorfiet, lapis lazuli, magnetiet, moqui marbles, prehniet, pyriet, seleniet en zinkblende mogen niet in water. Deze stenen zijn namelijk poreus of ijzerhoudend en beschadigen daardoor door het water.
*Cinnaber-opaal In het opaal zit kwikzilversulfide en is erg giftig. Niet geschikt om direct in het water te leggen.