Om HD-televisie te kunnen ontvangen, heb je een decoder nodig die geschikt is voor HD. Canal Digitaal, KPN Interactieve TV, XS4ALL, Ziggo en Tele2 geven de decoder in bruikleen. De meeste recente televisies hebben een ingebouwde digitale kabeltuner. Deze zijn ook geschikt om HD-beelden te ontvangen.
Een TV met HD Ready voldoet slechts aan de minimale eisen van HD. Dat betekent dat de beeldresolutie minstens 1280 bij 720 pixels is. Full HD TV's hebben een beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels en geven dus een scherper beeld. Alle HD Ready en Full HD televisies hebben een HDMI-aansluiting.
Je neemt daarvoor een extra decoder (tv-ontvanger) of CI+ module (CAM module of insteekkaart) af bij je aanbieder. Soms is dit tegen hogere abonnementskosten. Hoe je digitale televisie kijkt op meerdere tv's, varieert per aanbieder. Bij de meeste aanbieders kun je ook tv-kijken via tablet, smartphone of pc.
Wanneer je met een decoder, of 'kastje', kabeltelevisie kijkt, verbind je deze ontvanger via een coax kabel met je hoofdaansluiting voor tv ontvangst. Het kastje ontsleutelt het signaal en verzendt het via een hdmi kabel naar je tv. De meeste providers van kabel tv bieden verschillende pakketten met zenders.
Het compacte tv-signaal kan je ontvangen zonder digibox, digicorder of tv-kaartje. Elke Telenet-klant met een televisieabonnement kan de zenders van het compacte tv-signaal rechtstreeks ontvangen op zijn flatscreen-tv. Deze flatscreen-tv moet wel beschikken over een DVB-C-tuner die het MPEG4-videosignaal ondersteunt.
Digitale tv is geschikt voor iedere televisie. Alle tv's vanaf 1988 zijn uitgerust met een scart-aansluiting. Deze heb je nodig om de digitale ontvanger op aan te sluiten.
Is je televisie ouder dan 11 jaar, dan zul je een Digicorder of Digibox nodig hebben om nog televisie te kunnen kijken. Een andere optie is een nieuwe televisie kopen. Je kan eventueel ook kiezen om televisie te kijken met een kaartje, de zogenaamde CI+ module.
Ja, voor elk toestel waarmee je digitaal tv wilt kijken heb je een decoder nodig. De decoder maakt de noodzakelijke vertaalslag van het digitale signaal naar je beeldscherm. Als je twee toestellen aansluit op één digitale ontvanger, zal op beide toestellen tegelijkertijd hetzelfde programma te zien zijn.
Nog een manier om tv te kijken zonder kabel? Dat is door een Chromecast of Apple TV te gebruiken. Dit zijn kleine apparaten die je met een HDMI-kabel op je televisie aansluit. Hierna kun je via internet een beeld vanaf je smartphone, laptop of tablet naar de televisie streamen.
Providers verzenden de zenders in extra pakketten (zoals ESPN, voorheen Fox Sports) vaak versleuteld. Om deze zenders te ontsleutelen heb je een zogenaamde CI+ module met smartcard nodig. De smartcard bevat informatie over je abonnement. Hij ontsleutelt alleen de zenders die bij jouw (extra) pakketten horen.
U kunt zien of u het analoge signaal gebruikt door in uw meterkast te kijken of er een zogenaamde analoge (coax-)kabel op uw (Genexis) glasvezelmodem aangesloten is. Vaak wordt dit analoge televisiesignaal nog gebruikt voor een extra televisie boven.
Zoek op welke "tuners" of "Ontvangstsystemen" er geïntegreerd zijn in het toestel. Vind je een vermelding "DVB-C", soms gevolg door "MPEG4-AVC [H. 264]", dan zit je goed. Maar opgelet: verwar die DVB-C-tuner niet met DVB-T- of DVB-T2-tuners die mogelijk ook in je tv-toestel zitten.
Wil je naar digitale tv kijken, maar heeft je tv geen (geschikte) ingebouwde decoder? Dan heb je een losse digitale decoder nodig. Hiermee zet je de signalen van je tv provider om naar beelden die je vervolgens bekijkt op je tv. Dit apparaat wordt ook een set-top box, digitale receiver of digitale ontvanger genoemd.
Van de grootste Nederlandse zenders is een hd-versie beschikbaar: NPO 1, 2 en 3, RTL 4, 5, 7 en 8, SBS 6, Net 5 en Veronica. Maar ook themazenders als 24Kitchen, Eurosport, Animal Planet en Discovery zijn er in hd, net als de Belgische, Duitse en Engelse zenders.
Zonder module met smartcard in de tv ontvang je alleen de ongecodeerde zenders. Om alles wat in HD beschikbaar is te zien moet je dus een module met smartcard in het ci-slot van je tv plaatsen, of een mediabox aansluiten op je tv.
SD staat voor Standard Definition en HD staat voor High Definition. HD films hebben een hogere resolutie dan SD films. De bit-rate (aantal bits/s) is bij HD films dan ook hoger dan bij SD films. De gemiddelde bitrate is 50 Mbits.
Kies dan niet voor Videoland, Netflix of Pathé Thuis, maar voor Canal Digitaal of NLZiet. Kijk je alleen Nederland 1, 2 of 3? Kies dan voor NPO Start (gratis) of NPO Plus, waarmee je ook programma's kunt terugkijken. Hiermee kan je goedkoop tv kijken wanneer jou het uitkomt.
Via de ether gratis naar NPO 1, 2 en 3 en een regionale zender kijken kan met DVB-T2. Dat is een signaal dat via zendmasten wordt verstuurd. Je moet hiervoor wel een antenne (vanaf zo'n 10 euro te koop) en een ontvanger hebben. Moderne tv's hebben zo'n ontvanger ingebouwd en kunnen het signaal oppikken.
Ethertelevisie. In Nederland zijn de drie landelijke kanalen van publieke omroep NPO – NPO 1, NPO 2 en NPO 3 – ongecodeerd en dus gratis digitaal via de ether te bekijken. Dit geldt ook voor de regionale tv-zender van de provincie waar men kijkt alsmede de regionale tv-zender van een aangrenzende provincie.
Met de tv-ontvanger kun je in overal huis draadloos tv-kijken, vanuit elke ruimte waar je maar wilt. Er is namelijk ook geen internet vereist en je kijkt dus tv zonder internet. Het enige dat je nodig hebt, is een stopcontact voor je tv.
Bij welke internetproviders kan ik nog tv kijken via de kabel? Er zijn weinig providers die televisie via de kabel aanbieden in Nederland. Sterker nog, het zijn er twee, namelijk Ziggo en Delta. Delta levert bovendien alleen kabelinternet in Zeeland, in andere provincies verloopt dit via het glasvezelnetwerk.
Je CI+ module koop je aan voor 69€ maar kan je eventueel doorverkopen.
Bij sommige tv-providers kun je tv-kijken zonder kastje met een CI-module. Deze smartcard is een insteekkaart die je in je smart-tv plaatst. De CI-module vervangt dan de tv-ontvanger. Wel moet de coaxkabel nog altijd zijn aangesloten op de televisie.
De digitale coax kabel is gemaakt om te garanderen dat het digitale S/PDIF signaal altijd perfect overkomt. De analoge RCA kabels zijn gemaakt voor een analoog line of phono signaal.
Gratis tv kijken kan dus nog steeds!
Ondanks de uitsterving van analoge televisie is het dus nog steeds mogelijk om op andere manieren NPO 1, 2 en 3 live te bekijken. Ook kan je vrijwel alle reguliere uitzendingen terug te kijken.