Gemiddeld heb je als mens maar liefst 120.000 gedachten per dag. Hiervan zijn er zo'n 90.000 niet effectief of zelfs negatief.
Uit onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Timothy Brown is gebleken dat wij gemiddeld 60.000 (!) gedachten hebben per dag. Ongeveer 90 procent van die gedachtes zijn hetzelfde als de dag ervoor en 80 procent daarvan is negatief.
Een enorm aantal! Als je er vanuit gaat dat we zo'n acht uur per dag slapend doorbrengen, kom je uit op meer dan 3000 gedachten per 'wakker' uur. En als je nog verder rekent kom je uit op 52 gedachten per minuut, en dus bijna een gedachte per seconde.
Bij een groot onderzoek onder studenten bleek maar liefst dat 75% van hun gedachten negatieve gedachten waren. We zijn dus de hele dag door aan het denken en we zijn het normaal gaan vinden om met een denk-machine in ons hoofd te leven die nooit uitgaat en zichzelf voortdurend op een negatieve manier herhaalt.
Begin klein. Wat belangrijk is bij het aanpakken van je gedachte is dat je nieuwe overtuiging of gedachte ook geloofwaardig is. Begin klein, en zorg dat de gedachte passend en haalbaar is. Een passende nieuwe gedachte zou zijn 'Het is heel moeilijk om mijn gedrag te veranderen, maar het gaat al vaker goed dan niet goed ...
hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid, beven. benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst. tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten. droge mond, misselijkheid, maagpijn, braken of diarree.
Als iemand een vol hoofd heeft, kan dat diverse oorzaken hebben. Vaak is het niet alleen maar stress, een hoge werkdruk of afhankelijk van de intelligentie van iemand. Een hoofd kan ook vol zitten met emotionele blokkades en belemmeringen. Het één heeft vaak invloed op het ander.
Volgens de geleerden hebben we per dag wel veertig- tot zestigduizend gedachten. Een enorm aantal. Als je ervan uitgaat dat we ongeveer acht uur slapen, denk je per 'wakker' uur aan zo”n drieduizend dingen. Dat zijn ruim 50 gedachten per minuut.
Negatieve gedachten
Negatief denken komt voort uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verlies aan controle, angst dat het niet goed komt. Niet voor niets is er de uitspraak: 'de mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest'.
Gebruik alleen optimistische en positieve woorden voor jezelf en wanneer je met anderen praat. Begin iedere dag met een positieve gedachte over jezelf. Wees bewust van negatieve gedachten en vervang deze door een positieve. Geef niet op, ga door met het vervangen van negatieve gedachten door positieve.
Je hebt moeite met het organiseren van taken of activiteiten. Je bent vaak (belangrijke) spullen kwijt. Je bent afgeleid door dingen die om zich heen gebeuren. Je stoort vaak andere mensen wanneer ze in gesprek zijn of met iets bezig zijn.
Jouw lichaam én gedachten bestaan uit trillingen. Die trillingen hebben invloed op elkaar. Kortom, jouw gedachten vormen trillingen, die invloed hebben op jouw lichaam, maar ook op je omgeving. Dat betekent dus ook dat wat jij denkt invloed heeft op wat er in jouw leven gebeurt.
Ze hebben een negatief beeld van zichzelf (bijvoorbeeld 'ik kan niets; ik ben waardeloos'), van de wereld (bijvoorbeeld 'het leven heeft geen zin') en van de toekomst (bijvoorbeeld 'ik word nooit meer gelukkig'). Negatieve gedachten zoals deze, hebben verschillende kenmerken.
Zoek leuke dingen op en maak er tijd voor vrij. Skip desnoods één van je mobiele avonden. Ga mediteren, lezen, stappen, sporten, minimaliseren, creëer een positieve mindset in 1 minuut of pak iets op wat je al veel eerder had willen doen. Verhoog het aantal leuke dingen en je verhoogt je positieve energie.
Ons denken gaat veel sneller dan praten, ons denken gaat wel tien keer sneller dan ons spreken. We denken soms wel twaalfhonderd tot vijftienhonderd woorden per minuut. We denken supersnel. In ons hoofd ontstaan gedachten.
We worden niet gestuurd door vrije wil, maar grotendeels door onbewuste processen.
Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat, bij benadering, slechts tien tot twintig procent van ons gedrag op bewuste wijze tot stand komt. Het bewust beïnvloeden of veranderen van gedrag is dus lastig met alleen argumenten.
Er zijn wetenschappers (zoals Dick Swaab, emeritus hoogleraar in de neurobiologie) die van mening zijn dat je gedachten een biologisch fenomeen zijn. Ze worden gecreëerd door je hersenen op basis van bijvoorbeeld je ervaringen, je DNA, wat je geleerd hebt op school en je karaktereigenschappen.
Vergeet je snel dingen, word je regelmatig moe wakker, heb je soms moeite om je te concentreren en voel je je vaak slap en futloos? Al dit soort symptomen wordt gezamenlijk ook wel beschreven als 'hersenmist' of 'brain fog'.
Ga sporten. Sporten verlaagt de mentale stress en geeft weer rust in je hoofd. Ben je niet zo'n sporttype. Dan is misschien mindfulness of yoga iets voor jou.