Een fooi is op Ibiza niet noodzakelijk voor het bedienend personeel, maar wordt zeker gewaardeerd. Rond je restaurantrekening af naar boven als blijk van waardering. Ga hierbij uit van een percentage van vijf tot tien procent.
“Fooi geven is gebruikelijk in Spanje: het bedrag naar boven afronden, een paar eurocenten achterlaten of een fooi van 5-10% geven, alles is mogelijk. Locals geven fooi vooral wanneer ze tevreden zijn met het eten en de service.
Het is gebruikelijk om bedragen naar boven af te ronden. Staat er echter 'service non compris' op de bon? Dan is de fooi dus niét inbegrepen. 10 tot 15 procent is dan normaal.
Spanje. In restaurants zijn de servicekosten altijd bij de rekening inbegrepen. Een extra fooi van 5-10% is gebruikelijk.
Hotels: Als de koffers naar je kamer worden gebracht, geef je een euro fooi; als iemand een taxi voor je bestelt, geef je 50 cent. De schoonmaakster geef je een euro per dag of 5 euro per week.
De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% – 10%. Ook wordt het bedrag vaak naar boven afgerond. Een rekening van 42 euro wordt bijvoorbeeld afgerond naar 45 euro.
De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Restaurants zijn van 13.00 tot 15.30-16.00 uur open voor de lunch en van 20.30 tot 23.00 uur voor het diner. In (massa)toeristische gebieden hanteren restaurants vaak een doorlopende keuken en kun je de hele dag door aanschuiven om te eten, maar vaak zijn dit niet de authentieke adresjes waar de locals graag komen.
In Mallorca is het niet gebruikelijk om het wisselgeld als fooi te geven, zoals in Nederland. Men verwacht 5 tot 15% fooi.
Coperto is geen fooi
Het is een soort van bedieningsgeld dat extra bij de gasten in rekening wordt gebracht. Coperto is ook niet voor de bediener, maar voor het restaurant. Het staat ook gewoon op de rekening die je aan het eind krijgt.
Al zijn de servicekosten bij de prijs inbegrepen, een fooi van 10 procent is gebruikelijk. In eenvoudiger lokanta's word je geacht te betalen aan een persoon achter de toonbank, meestal bij de ingang. Daar staat meestal een pot voor fooien. Eventueel kun je wat geld achterlaten op tafel.
De laagste bruto maandsalarissen zijn te vinden in de thuiszorg- en schoonmaaksector met 997,30 euro gevolgd door de horeca met 1.119,50 euro, landbouw en visserij met 1.373,60 euro, administratieve werkzaamheden met 1.423,00 euro en andere diensten met 1.493,30 gevolgd door artiesten etc.
In Spanje werd later, op 28 december 1992 en op advies van Europa, de Spaanse btw of iva (impuesto sobre el valor añadido) ingevoerd. Op Tenerife betaal je geen belasting op de toegevoegde waarde, hier wordt IGIC (impuesto general indirecto canario) of gewoon een Canarische taks.
Op Tenerife is het niet onbeleefd om geen fooi te geven, maar het wordt wel gezien als een normale vrijwillige beloning voor een goede service. Normaal is om in een bar of restaurant, afhankelijk van de rekening, ergens tussen de vijf en tien procent fooi achter te laten.
Op Gran Canaria is in de meeste restaurants is het bedieningsgeld officieel bij de prijs inbegrepen maar een geste van waardering wordt natuurlijk wel op prijs gesteld. Als je tevreden bent kun je het wisselgeld op tafel laten liggen of 5-10% van het totaalbedrag geven.
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus. Ze hebben een proactief karakter en ze zijn altijd in beweging en werken aan het verbeteren van hun leven en het leven van hun geliefden.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
"Zoals gezegd geef je een fooi in de horeca als je tevreden bent over de service en de kwaliteit. Dus als je ergens goed hebt gegeten, dan geef je wat extra. En een taxichauffeur kun je een fooi geven. Die werkt ook vaak buiten kantooruren.
In restaurants betalen de meeste mensen ongeveer 10% fooi. In sommige restaurants is de fooi al bijgevoegd, hier hoef je dan natuurlijk niet nog extra fooi te betalen. In Frankrijk is het geven van fooi nooit echt van de grond gekomen. In de meeste gevallen is 5% dan al vaak meer dan genoeg.
Hotel. Als je tas in het hotel naar de hotelkamer wordt gebracht, geef je 2 tot 4 Turkse Lira per koffer. De kamermeisjes werken iedere dag hard om je kamer netjes en schoon te maken en krijgen weinig betaald.
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.
In Nederland is de vuistregel inderdaad om zo'n 5 tot 10 procent te fooien na een etentje. Toch is het belangrijk om te weten dat je niets verplicht bent. Hoewel de horeca niet echt een goed betaalde sector is, zou het personeel in theorie gewoon kunnen rondkomen van hun salaris.
Via pinnen of betalen met een creditcard wordt fooi ook vaak digitaal afgerekend. Dan ontvangt niet de werknemer, maar de ondernemer het extra geld. In de wet is vastgelegd dat ook deze fooien buiten de met btw te belasten vergoeding blijft, mits de bedragen door de ondernemer worden doorbetaald aan zijn medewerker(s).