Als je feta vergelijkt met buffelmozzarella is het verschil in zout nog groter. Mozzarella (zonder te veel zout en verzadigd vet) past dagelijks in een gezond voedingspatroon.Feta kan af en toe worden gegeten, waardoor feta een minder gezonde keuze is.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Het oordeel van onze hoofddiëtist: “Het gaat hier om twee vol vette kazen die qua kilocalorieën niet al te veel van elkaar verschillen. Feta telt er een beetje meer omdat er minder vocht in de kaas zit waardoor het vetpercentage hoger is.
Het bevat diverse nuttige voedingsstoffen zoals calcium, vitamine B12, vitamine D en aminozuren. Feta is daarom goed voor je botten en darmen. Het bevat van nature ook een heel stuk minder vet dan andere kazen zoals oude Goudse of Cheddar.
Hoewel mozzarella misschien niet dezelfde pittige smaak heeft, kan het in bepaalde gerechten als vervanger worden gebruikt, bijvoorbeeld in salades of pizza's . Hierbij kunt u nog steeds genieten van de romige textuur en milde smaak.
Mozzarella wordt beschouwd als een gezondere kaas vanwege het lagere vet- en caloriegehalte vergeleken met andere kazen. Het is ook een goede bron van eiwitten, calcium en andere essentiële voedingsstoffen, waardoor het een voedzame aanvulling is op een evenwichtig dieet.
Voor voeding is mozzarella een gezondere en betere optie dan feta . Mozzarella bevat minder natrium, minder vet en cholesterol. Mozzarella is rijker aan eiwitten, zink, fosfor, calcium en vitamine A. Feta is rijker aan vitamine B-complex.
Je kunt zeker afvallen met feta kaas. Feta kaas heeft helaas geen magisch effect waardoor je buikvet verbrandt. Wel bevat het diverse voedingsstoffen, die bijdragen aan het afvallen. Het bevat bijvoorbeeld veel eiwitten, waardoor je langer een voller gevoel hebt en minder spiermassa verliest tijdens het afvallen.
De stinkende, maar smaakvolle blauwe kaas waar we gewoon niet vanaf kunnen blijven, heeft iets meer calorieën — ongeveer 100 calorieën per ounce — dan feta en geitenkaas. Het heeft ook meer vet, ongeveer 8,2 gram per ounce, en meer proteïne, ongeveer 6,1 gram.
Feta, rijk aan calcium en probiotica, kan goed zijn voor de botgezondheid en spijsvertering. Geitenkaas bevat minder lactose dan veel andere kazen en kan dus een betere optie zijn voor mensen met lactose-intolerantie. Het is ook rijk aan eiwitten en essentiële voedingsstoffen.
Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella.Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Fetakaas bevat minder vet dan veel andere kazen (ongeveer 20 procent, 14 procent verzadigd), maar bevat veel zout. Voeg dus geen extra zout toe als u met feta kookt. Feta met minder vet is een gezondere keuze (hoewel het nog steeds veel zout bevat) en is vrij algemeen verkrijgbaar.
Als je op zoek bent naar budgetvriendelijke alternatieven, kun je de feta vervangen door goedkopere kaassoorten zoals mozzarella, cheddar of geraspte kaas.
Eet u graag harde Hollandse kazen, dan doet u er goed aan om een 20+ of 30+ kaas te kiezen. Deze soorten bevatten namelijk de minste calorieën en verzadigd vet. Naast Hollandse kazen bestaan er nog vele andere soorten kaas.
Kwark is een uitstekende keuze voor mensen die willen afvallen of spieren willen behouden. Het bevat weinig calorieën en veel eiwitten.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Feta is heerlijk in salades en heeft een unieke smaak. Het bevat minder vet en calorieën dan harde kazen, en is rijk aan B-vitamines en calcium.
Halfvolle Mozzarella : Volle melk, halfvolle melk, wat is het verschil? Halfvolle melk bevat minder vet en is de gezondere keuze.
Feta. De textuur van feta is droger en kruimeliger dan de meeste gorgonzola . De smaak is zouter en niet zo complex, maar ik gebruik feta vaak als ik geen gorgonzola in de koelkast heb. Wees je wel bewust van het zout en wees bereid om minder kruiden in je gerecht te gebruiken.
Is fetakaas rijk aan cholesterol? Fetakaas bevat 25 milligram cholesterol per ounce en minder dan 4 gram verzadigd vet.
De voordelen van het Griekse dieet voor de gezondheid zijn goed gedocumenteerd. Onderzoek heeft aangetoond dat het volgen van een mediterraan dieet, zoals het Griekse dieet, kan leiden tot een lager risico op hartaandoeningen, beroertes en bepaalde vormen van kanker.
Er zit 4,9 gram vet in 1 plak (25 gram) mozzarella, waarvan 3,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Bovendien bevat feta minder vet en calorieën dan oude kazen zoals cheddar of parmezaan . Een ounce (28 gram) cheddar of parmezaan bevat meer dan 110 calorieën en 7 gram vet, terwijl 1 ounce feta slechts 74 calorieën en 6 gram vet bevat (2, 3, 4).
Een van de meest gewaardeerde producenten van fetakaas in Griekenland is het bedrijf Epiros van de familie Panteliadis, dat zijn productie heeft in het schilderachtige gebied van Epirus. Een andere populaire en zeer smakelijke fetakaas is Avramoulis uit de regio Larissa in Midden-Griekenland.
Sommige sceptici zullen misschien besluiten dat alleen Amerikaanse kaas of chedderkaas geschikt zijn voor een gegrilde kaassandwich, maar ik zal zeggen dat mozzarella en feta ook het overwegen waard zijn ! Sterker nog, samen zorgen gesmolten mozzarella en romige, zoute feta voor de perfecte smaakbalans en textuur in deze kaaspita's!