Bedienend personeel verdiend vaak weinig en een belangrijk deel van hun salaris wordt bepaald door de fooi. Het is daarom ook gebruikelijk om ongeveer 15% fooi te geven. Handig om even een fooi-app op je telefoon te installeren voordat je naar New York gaat ;). Wil je het echt netjes doen, dan geef je 20% fooi.
In restaurants in New York City is het gebruikelijk om twintig procent fooi te geven. De btw bedraagt er 8,875%, dus wanneer u dit bedrag verdubbelt en naar boven toe afrondt zit u wel ongeveer goed.
Ook hier geldt dat men het bedrag afrond naar een logisch bedrag. Geef niet meer dan 10% fooi. In hotels wordt het geven van fooi wel verwacht. Aan de portier geeft u tussen de 1-3 euro per tas en aan het kamermeisje 3-5 euro per nacht.
Hoeveel fooi moet je geven in Amerika en Canada? Voor een uitstekende service geef je 15 tot 20% fooi. Voor een matige service 10 % en bij slechte tot zeer slechte service 5 % of niets. Als je met een groep van 6 mensen of meer aan tafel gaat, wordt de fooi vaak automatisch op de rekening gezet.
Hotels: Als de koffers naar je kamer worden gebracht, geef je een euro fooi; als iemand een taxi voor je bestelt, geef je 50 cent. De schoonmaakster geef je een euro per dag of 5 euro per week.
De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs.
De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% – 10%. Ook wordt het bedrag vaak naar boven afgerond. Een rekening van 42 euro wordt bijvoorbeeld afgerond naar 45 euro.
Tip geven bij eten en drinken
Niemand kan u dwingen om fooi te geven in een restaurant, wel kunnen ze op de menukaart zetten dat fooi bij de uiteindelijke rekening toegevoegd kan worden. Dit komt vooral voor op plekken waar veel toeristen komen. Ook is het normaal om fooi te geven als u met meer dan 6 personen bent.
In Amerika is het heel normaal om fooi te geven. Vaak heb je de keuze om zelf het bedrag te bepalen, maar geen fooi geven is eigenlijk niet toegestaan. Bijna in elke situatie gelden ongeschreven regels omtrent fooi: in de taxi, in een restaurant en zelfs bij de kapper.
In restaurants betalen de meeste mensen ongeveer 10% fooi. In sommige restaurants is de fooi al bijgevoegd, hier hoef je dan natuurlijk niet nog extra fooi te betalen. In Frankrijk is het geven van fooi nooit echt van de grond gekomen. In de meeste gevallen is 5% dan al vaak meer dan genoeg.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Je mag zelf bepalen hoeveel fooi je geeft in tapasbars en kleine restaurants. Maar een bedrag rond 5% – 10% van de rekening wordt zeer gewaardeerd.
Afhankelijk van de behandeling variëren fooien van AED 5 tot 10-15% van het te betalen bedrag. Bij wat eenvoudigere behandelingen zoals een manicure is de fooi lager, en er wordt meestal een grotere fooi gegeven voor een knipbeurt of een massage.
Creditcards en betaalpassen
Creditcards worden overal geaccepteerd. In New York (en in de rest van de USA) zijn creditcards gebruikelijker dan cash. U moet u voorstellen dat het voor een Amerikaan hetzelfde is als een betaalpas in Nederland.
Iedere reiziger, ongeacht leeftijd, die naar New York reist moet in het bezit zijn van een geldig paspoort. Verder moet je in het bezit zijn van een Esta en moet je in het vliegtuig een formulier invullen. Een visum is niet nodig als je korter dan 90 dagen in New York verblijft.
New York is zo'n stad waar je, eens je er geweest bent, zeker eens opnieuw naartoe wil gaan. Daarom kunnen we zeggen dat je altijd tijd te kort zal hebben tijdens je bezoek aan New York, want er is zoveel te doen. We raden je aan om zeker 5 / 6 volle dagen in de stad te spenderen.
De ongeschreven regels van fooi in Amerika geven
Een goed uitgangspunt bij het tippen is 20% van het uitgegeven bedrag. Dit geef je als de service was zoals je die mag verwachten: goed, snel en vriendelijk. Was de service oké, maar was de medewerk(st)er niet zo vriendelijk? Dan geef je 15%.
Waarom is fooi geven in Japan onbeleefd? De reden waarom fooi geven in Japan als onbeleefd kan worden gezien is dat ze veel meer waarde hechten aan waardigheid en respect dan aan fooi geven. De Japanners geloven dat je al betaalt voor een goede service, dus is het niet nodig extra te betalen door fooi te geven.
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.
Het geven van fooien is niet gebruikelijk (zelfs beledigend) in Japan. In de meeste restaurants wordt er 10-20% bij de rekening opgezet als fooi.
In Frankrijk staat er regelmatig al wat extra's op de bon onder de term 'service compris'. Staat er 'service non compris' op de bon? Dan is de fooi niét inbegrepen en is het gebruikelijk om 10 tot 15 procent te geven.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
Een vriendelijke, behulpzame ober, serveerder of kelner die alle mogelijke moeite heeft gedaan om het jou naar de zin te maken, kun je door het geven van een fooi laten weten dat je zijn goede service op prijs stelt.