Als uw personeel fooien ontvangt, hoeft u daarover geen btw te betalen. Bent u een ondernemer/natuurlijk persoon en werkt u in een branche waarin het gebruikelijk is om fooien te geven, bijvoorbeeld in de horeca- en de taxibranche? Dan hoeft u ook geen btw te betalen over fooien die u zelf ontvangt.
In de wet is het zo geregeld dat je geen btw over fooien hoeft te betalen wanneer het gangbaar is dat je in jouw branche fooien ontvangt. Dit geldt ook wanneer de fooi niet aan het personeel is gericht, maar aan jou als ondernemer.
Belastingdienst. Fooien zijn niet belast in de loonbelasting omdat ze geen loon vormen, maar worden wel als belastbaar inkomen gezien voor de inkomstenbelasting. Je moet je ontvangen fooi dus wel als inkomen opgeven als je belastingaangifte doet.
De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt, ligt tussen de 5% - 10%. Ook wordt het bedrag vaak naar boven afgerond. Een rekening van 42 euro wordt bijvoorbeeld afgerond naar 45 euro.
Bij twijfel: 10 procent
Doorgaans is 10% de veiligste keuze. En in o.m. Duitsland, België, Scandinavië en Spanje ben je al met 5% even goede vrienden. Maar omdat fooien ook ter plaatse nogal kunnen verschillen, blijft de beste tip: vraag het een local!
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
Over het algemeen is het geven van fooien in Japan niet verplicht, omdat de servicekosten al bij de rekening zijn inbegrepen. Ze kunnen zelfs schrikken als ze de fooi zien, dus het is beter om ze niet in een ongemakkelijke situatie te brengen door erop aan te dringen toch een fooi aan te nemen.
Het geven van fooi in de horeca is een mooie manier om je dankbaarheid te tonen voor goede service. Een bedrag tussen de 5% en 10% van de totale rekening wordt meestal als gepast gezien, maar het is aan jou om te bepalen welk bedrag je wilt geven. Onthoud dat fooi een extraatje is en geen verplichting.
Omdat fooi geen loon zijn, ze worden immers niet door de werkgever aan de werknemer betaald, hoeft daarover geen loonbelasting en/of sociale premies te worden afgedragen. De werknemers zelf moeten fooien wel als belastbaar inkomen voor de inkomstenbelasting opgeven in hun belastingaangifte.
Een fooi geef je aan het horecapersoneel als je tevreden bent over de service. Het is dus absoluut niet verplicht. In Nederland zullen ze dan ook niet boos op je worden als je geen fooi geeft. In andere landen kan dat wel zo zijn.
Als je dus als zelfstandig ondernemer fooi ontvangt moet je deze in de boekhouding meenemen en als fooien gangbaar zijn in jouw branche kun je deze exclusief omzetbelasting boeken. Is in jouw branche fooi niet gangbaar dan moet je over dit extraatje wel btw afdragen aan de belastingdienst.
In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd. In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa.
Het komt er dus op neer dat je 10% van het totaalbedrag aan fooi betaalt. Dus is jouw rekening € 35, dan betaal je € 3,50 aan fooi. Je maakt dan van het totaalbedrag € 38,50. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om het naar boven af te ronden.
Grondslag sparen & beleggen: € 200.000,- -/- € 50.000,- = € 150.000,- Rendementspercentage: € 5.700,- / € 200.000,- = 2,85% Voordeel uit sparen en beleggen: 2,85% * € 150.000,- = € 4.275,- Te betalen belasting in box 3: € 4.275,- x 31% = € 1.325,-
In hotels, restaurants en lunchgelegenheden gegeven fooien mag men in beginsel declareren. Hierbij geldt een maximum van 5% van het notabedrag, waarbij afronding naar boven mag plaatsvinden op hele munteenheden.
In de meeste landen in het Midden-Oosten is het gebruikelijk om tussen de 10% en 15% fooi te geven. In sommige restaurants verrekenen ze het er al bij als servicekosten. Wanneer dit gebeurd, is het nog wel gebruikelijk om 5% à 6% erbij te geven. Taxichauffeurs krijgen meestal geen fooi.
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen. Waarom andere beroepsgroepen het zonder fooi moeten doen? Fooi geven heeft ook iets neerbuigends.
In Nederland krijgen horecamedewerkers voldoende salaris, daarom is fooi geen verplichting en geef je een extraatje als de service of het eten naar wens is geweest. ,,Je hoort het dus in principe te verdienen”, zegt etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo.
Regels over fooi
Er bestaan ook geen wettelijke regels voor. Wel zijn er eerdere uitspraken vanuit de Hoge Raad die vaststellen dat de fooien die ontvangen worden door medewerkers ook van die medewerkers zijn. Als werkgever mag je dus nooit fooi inhouden. Geef je werknemers in ieder geval waar ze recht op hebben.
Het serveren is dus bij de prijs inbegrepen. Je mag hierop reageren zoals je zelf wilt, bijvoorbeeld door in zo'n situatie juist geen fooi te geven. Een restaurant mag je niet verplichten tot het geven van een fooi.
De rekening betaal je voor het eten, maar de fooi is voor het personeel dat jou heeft bediend. Zo'n 20% fooi is een goeie maatstaf. Wees ook niet te moeilijk bij de betaling in groep. Als je de rekening toch zou verdelen om apart te betalen, verhoog dan de gezamenlijke fooi.
In Amerika is het heel normaal om fooi te geven. Vaak heb je de keuze om zelf het bedrag te bepalen, maar geen fooi geven is eigenlijk niet toegestaan. Bijna in elke situatie gelden ongeschreven regels omtrent fooi: in de taxi, in een restaurant en zelfs bij de kapper.
Werknemers die fooien voor zichzelf houden, kunnen worden ontslagen onder de noemer diefstal op het werk.
In Amerika is het gebruikelijk dat u in restaurants een fooi geeft. De obers ontvangen een zeer bescheiden salaris, deze medewerkers zijn mede afhankelijk van fooien die de klanten geven. De gemiddelde fooi ligt rond de 15% van de rekening, 10% als u een slechte service heeft gehad en 20% als u bijzonder tevreden bent.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.