Al zijn de servicekosten bij de prijs inbegrepen, een fooi van 10 procent is gebruikelijk. In eenvoudiger lokanta's word je geacht te betalen aan een persoon achter de toonbank, meestal bij de ingang. Daar staat meestal een pot voor fooien. Eventueel kun je wat geld achterlaten op tafel.
Bedieningsgeld is vaak inbegrepen bij de hotel- en restaurantrekening. Geef voor een goede dienstverlening een fooi door het wisselgeld te laten liggen of het bedrag af te ronden. Een fooi van 5-10% is gebruikelijk.
Betaalgewoonten in Turkije
In goedkope restaurants, cafés en bars wordt een fooi van 5-10% gewaardeerd, maar het is niet verplicht. In luxe restaurants is het gebruikelijk om 10-15% fooi te geven. Het is daarnaast gebruikelijk om hotelpersoneel, portiers, kappers en muzikanten fooi te geven.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Hotels: Als de koffers naar je kamer worden gebracht, geef je een euro fooi; als iemand een taxi voor je bestelt, geef je 50 cent. De schoonmaakster geef je een euro per dag of 5 euro per week.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Fooi is een extraatje voor horecapersoneel. Als een gast de service waardeert in een horecazaak kan hij een extra geldbedrag geven bij het afrekenen. Fooien zijn vaak bedoeld voor het bedienend personeel, maar kunnen ook gegeven worden als een compliment voor de koks in de keuken.
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
Gebruikelijk is iets tussen de 5 en 10 procent. Meer mag uiteraard wel. ➺ Geef de fooi liefst in contant geld, zo weet u zeker dat het niet bij de restauranteigenaar terechtkomt. ➺ Geef duidelijk aan hoeveel fooi u geeft ('Maak er maar 45 euro van').
De kosten van medicijnen zijn 30-40% lager dan in de meeste Europese landen en effectiever. Vitaminen en supplementen worden meegenomen uit Turkije. In apotheken vindt u veel goedkopere en vaak effectievere Turkse tegenhangers van veel bekende merken, maar onder een andere naam.
Tips vakantie Turkije
1 euro is ongeveer 6,53 Turkse lira (januari 2020). 1 Turkse lira is ongeveer 15 cent (april 2020). In de toeristische gebieden kun je gewoon met euro's betalen. Daarnaast kun je vrijwel overal geld pinnen bij een geldautomaat (behalve in kleine dorpen).
Contant geld is de beste manier om de meeste dingen te betalen. Alleen grote hotels en restaurants accepteren creditcards. In Istanbul betaal je hotels vaak net zo makkelijk met euro's. In de grote steden vind je overal pinautomaten.
In Turkije is onderhandelen een nationale sport. Je doet jezelf tekort als je er niet aan meedoet. Meestal kun je wel 40 procent van de prijs af praten. Maar in restaurants en grotere winkels is afdingen niet gebruikelijk.
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
Je mag zelf bepalen hoeveel fooi je geeft in tapasbars en kleine restaurants. Maar een bedrag rond 5% – 10% van de rekening wordt zeer gewaardeerd.
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen.
Bijvoorbeeld, in Turkije moet u betalen voor: Fles of karton van melk (1 liter): 0.63 EUR (12 TRY) Populaire gele kaas (1 kg): 4.70 EUR (85 TRY) Een fles bier van een bekend merk: 1.80 EUR (32 TRY)
Fles wijn in de supermarkt: 100-150 lira (€7-9 euro) Avondmaal met drinken voor 1 persoon: 80-200 lira (€5-12 euro)
Moet men in obligaties in Turkse lira beleggen die een erg hoog rendement bieden? Vandaag kunt u obligaties in Turkse lira kopen die een rendement bieden tot bijna 30%. Toch raden we u voorlopig af om ze te kopen. De kans is immers groot dat u er uw broek aan scheurt.
200 sigaretten en 50 sigaren. 200 gram tabak en 200 stuks vloeitjes of 200 gram pruimtabak of 50 gram snuiftabak of 200 gram pijptabak. fiets, kinderwagen, speelgoed (10 stuks) 1,5 kilogram koffie, 1,5 kilogram instantkoffie, 500 gram thee.
U kunt geld wisselen voordat u naar Istanbul reist of bij aankomst. We raden u aan om Turkse lira's in Turkije te kopen, aangezien de wisselkoersen meestal beter zijn in Turkije en u op alle luchthavens van Istanbul wisselkantoren kunt vinden. U kunt zoals gewoonlijk elke valuta in Turkse lira in Istanbul omwisselen.