Bedieningsgeld is meestal bij de restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Indien dat niet het geval is dan is een fooi van 10-15% gebruikelijk. Voor een goede dienstverlening kun je het bedrag afronden of het kleine wisselgeld laten liggen. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden of een fooi geven van 10%.
Of je een fooi wilt geven, beslis je altijd zelf. Met een fooi druk je uit dat je tevreden bent over de bediening en dienstverlening. Taxichauffeurs krijgen gewoonlijk een fooi gelijk aan 10% van de prijs van de rit, kruiers ANG 1 per koffer en obers kunnen 5% tot 10% van je rekening als fooi ontvangen.
De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% – 10%. Ook wordt het bedrag vaak naar boven afgerond. Een rekening van 42 euro wordt bijvoorbeeld afgerond naar 45 euro.
Hotels: Als de koffers naar je kamer worden gebracht, geef je een euro fooi; als iemand een taxi voor je bestelt, geef je 50 cent. De schoonmaakster geef je een euro per dag of 5 euro per week.
Je mag zelf bepalen hoeveel fooi je geeft in tapasbars en kleine restaurants. Maar een bedrag rond 5% – 10% van de rekening wordt zeer gewaardeerd.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
In Nederland is de vuistregel inderdaad om zo'n 5 tot 10 procent te fooien na een etentje. Toch is het belangrijk om te weten dat je niets verplicht bent. Hoewel de horeca niet echt een goed betaalde sector is, zou het personeel in theorie gewoon kunnen rondkomen van hun salaris.
Fooi is een extraatje voor horecapersoneel. Als een gast de service waardeert in een horecazaak kan hij een extra geldbedrag geven bij het afrekenen. Fooien zijn vaak bedoeld voor het bedienend personeel, maar kunnen ook gegeven worden als een compliment voor de koks in de keuken.
Is de klant niet tevreden, dan is het normaal om geen fooi te geven. Een fooi geeft men uitsluitend aan het personeel. Een werkgever ontvangt geen fooi, hoewel deze in sommige gevallen wel aanspraak maakt op de fooien en soms werknemers verplicht deze af te dragen.
Afhankelijk van de behandeling variëren fooien van AED 5 tot 10-15% van het te betalen bedrag. Bij wat eenvoudigere behandelingen zoals een manicure is de fooi lager, en er wordt meestal een grotere fooi gegeven voor een knipbeurt of een massage.
De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs.
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen.
Geld. Indien u het land wilt binnen reizen met meer dan $10.000 in contanten, dient u dit bij de douane aan te geven. Het aangifteformulier is verkrijgbaar bij de Douaneautoriteiten op de Luchthaven.
Kosten per dag
Wat je per dag kwijt bent aan eten en drinken is lastig in te schatten. Wij spendeerden ongeveer €350 p.p. in 10 dagen. Dat is €35 p.p. per dag.
Een creditcard is op Curacao een algemeen geaccepteerd betaalmiddel. Met een creditcard kun je prima betalen op Curacao; met b.v. een Mastercard of Visa kun je zeker vrijwel overal terecht. Uiteraard in de toeristische winkels en de horeca, maar ook bij een supermarkt.
Hoeveel fooi moet ik geven? ,,Veel mensen houden vast aan de 10 procent-regel'', volgens Sok. ,,Zelf vind ik dat meer bij lagere rekeningen passen. Een lunch van 15 euro, daar maak je 16,50 euro van.
Sommige restaurants brengen 10% servicekosten in rekening, in dit geval is het geven van fooi niet verplicht. In geval van uitzonderlijke service geeft men soms 20% fooi. Het is het beste om fooi cash te geven aan de ober of serveerster. In bars is het gebruikelijk om 10-20 peso's per drankje fooi te geven.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
De prijzen van zesgangenmenu's variëren van €69 bij Sinne, tot €138 bij 212. De gemiddelde prijs is €97. Het duurste diner wordt geserveerd bij tweesterrenrestaurant Ciel Bleu. Voor twee personen betaal je 660 euro.
De term coperto is een verzamelnaam voor alles wat bij het nuttigen van een maaltijd in een restaurant komt kijken: het tafellinnen, de servetten, het bestek, de glazen etc. Het gebruik om een bescheiden bedrag aan te rekenen voor dit alles gaat terug tot de middeleeuwen.
Al zijn de servicekosten bij de prijs inbegrepen, een fooi van 10 procent is gebruikelijk. In eenvoudiger lokanta's word je geacht te betalen aan een persoon achter de toonbank, meestal bij de ingang. Daar staat meestal een pot voor fooien. Eventueel kun je wat geld achterlaten op tafel.
Hoeveel fooi moet je geven in Amerika en Canada? Voor een uitstekende service geef je 15 tot 20% fooi. Voor een matige service 10 % en bij slechte tot zeer slechte service 5 % of niets. Als je met een groep van 6 mensen of meer aan tafel gaat, wordt de fooi vaak automatisch op de rekening gezet.
De rekening wenkt of roept u niet in een sterrenrestaurant. In plaats daarvan maakt u een klein gebaar naar de ober toe. Licht bijvoorbeeld uw wenkbrauw op tijdens oogcontact en zeg dat u wilt afrekenen. Tenslotte de fooi, die bestaat uit minimaal 10 procent van de rekening.