Met een draagtijd van 18 tot 22 maanden is de olifant de absolute nummer 1 bij de zoogdieren. Giraffen komen in de buurt met een zwangerschap van 15 maanden. Walvissen en ezels dragen hun baby 12 maanden.
De goudhamster heeft van de zoogdieren de kortste draagtijd, namelijk 16-18 dagen. Alleen de buideldieren hebben een nog kortere draagtijd, maar daar blijft het jonge diertje nog lang in de buidel van de moeder totdat het volgroeid is.
Beren, gordeldieren, robben en sommige otters, dassen en andere marterachtigen kennen een jaarlijkse diapauze, die een vast onderdeel is van hun reproductieve cyclus. Veel soorten beren bijvoorbeeld, paren op het einde van de lente of het begin van de zomer.
Olifanten zijn sociale zoogdieren en ongeveer even intelligent als mensapen en dolfijnen. Ze zijn langer zwanger dan welk dier ook, tot wel 680 dagen. Hun hersenen zijn bij de geboorte al ver ontwikkeld.
Het duurt maar liefst 15 tot 16 maanden voordat het jong wordt geboren. Dat is meer dan drieënhalve maand langer dan de draagtijd van een zeeleeuw.
De draagtijd is circa 21 dagen, het kan enkele dagen korter of langer zijn. Laat het vrouwtje en haar nest met rust rondom de geboorte en verschoon even niet. Het nest bestaat doorgaans uit twee tot veertien jongen maar meer kan ook. De muizen worden kaal en blind geboren.
Met een draagtijd van 18 tot 22 maanden is de olifant de absolute nummer 1 bij de zoogdieren. Giraffen komen in de buurt met een zwangerschap van 15 maanden. Walvissen en ezels dragen hun baby 12 maanden.
Potvis. Gelukkig is de potvis het al gewoon om wat extra kilootjes mee te zeulen, want ze is maar liefst 14 tot 16 maanden zwanger. Potvissen zijn zoogdieren dus geven ze melk aan hun kleintjes. Ze zogen hun kalf tot wel 13(!)
Lamantijnen (zeekoeien) – 12 maanden
Er zijn best wel veel overeenkomsten met de olifant, hoewel ze natuurlijk niet op het land leven. Door de omvang van het beest, kun je nauwelijks met het blote oog vastleggen of ze zwanger is. Gelukkig luieren zeekoeien veel, waardoor de lange zwangerschap verlicht wordt.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
De dracht van deze haai kan variëren tussen de 6 a 16 maanden. Moeilijk in te schatten dus wanneer de moeder gaat bevallen. Op het moment suprême waren de dierenverzorgers ter plaatse en zij hebben het kunnen filmen (door een ruit).
De Tasmaanse duivel of Sarcophilus harrisii, ook wel buidelduivel genoemd, werpt zo'n 40 jongen per keer. In de buidel is er echter maar plaats voor vier dieren, waardoor de rest sterft. Van de vier overlevende jongen overleeft er bovendien maar één het eerste jaar.
Vogels leggen eieren, en de struisvogel legt de grootste eieren ter wereld. Het vrouwtje, de hen, kan elke twee dagen een ei leggen.
Het langstlevende dier op aarde is nog altijd de Noordkromp, een weekdier dat meer dan 500 jaar oud kan worden. Het langstlevende gewervelde landdier is de Galapagos reuzenschildpad (één van deze schildpadden wist een leeftijd van 177 jaar te bereiken).
Er zijn teven die de eisprong hebben op dag 7 van de loopsheid, sommige pas op dag 21!. Meestal echter vindt deze plaats van dag 9 tot dag 15. Na de eisprong is het eitje ongeveer twee dagen levensvatbaar en vruchtbaar. Het sperma van de reu blijft zeer lang in staat om een eicel te bevruchten, tot wel 10 dagen!
Het mannelijke zeepaardje is het enige dier op aarde, waarbij het mannetje zwanger wordt en bevalt. De vaders dragen hun nakomelingen in een broedbuidel voor 24 dagen. Een mooie video die dit illustreert: Een zeepaardje krijgt 2.000 baby's: Het vrouwtje legt haar eitjes in een broedbuidel op de buik van het mannetje.
De draagtijd duurt twaalf maanden – ze zijn dus wel een jaar zwanger! Na dat jaar wordt de jonge dolfijn geboren, en zo'n jong noemen we een kalf. Net als bij koeien!
Geschatte draagtijd bij sommige zoogdieren. Lijst met oplopende duur: Gemeenschappelijke buidelrat : 2 weken (en 60-70 dagen buidelrat )
De dracht bij ezels duurt 11 tot 13 maanden.
Ongeveer 35 tot 60 dagen na de paring worden de eieren gelegd. Eén tot twee weken voor het leggen van de eieren zal het vrouwtje een keer vervellen. Het legsel bestaat uit 5 tot 30 eieren.
historisch moment. Op 8 november 2020 werd zwarte neushoorn Naima opnieuw moeder, na een draagtijd van 450 dagen.
De penis van het mannetje verschijnt uit deze cloaca, manoeuvreert zich tot onder het schild van het vrouwtje en penetreert daar haar cloaca. Dat gebeurt niet met al te veel privacy. “Mannetjes hebben speciale klauwen aan hun zwemflippers, waardoor ze zich aan een vrouwtje kunnen vastklampen,” zegt Hardt.
Tijdens de bevalling is pijn nuttig. De pijnprikkel gaat in de hersenen naar de hypofyse ( het orgaan dat oxytocine = bevallingshormoon produceert). De pijnprikkel zorgt ervoor dat er meer oxytocine wordt aangemaakt. De endorfine die je lichaam aanmaakt is een natuurlijk pijnstiller.
Het is duidelijk dat een koe ongemak ervaart bij afkalven, zelfs bij een normale geboorte; de dieren zijn onrustiger gaan vaker staan en weer liggen. Dit wordt bevestigd door Marina von Keyserlingk en Daniel Weary, zij doen onderzoek naar gedragsveranderingen, die plaatsvinden in de transitieperiode.
Door het geslacht van de kleurmuis te belijken kan je aan de afstand tussen de anus en het geslachtsdeel zien of het om een mannetje of een vrouwtje gaat. Bij mannetjes is de afstand namelijk beduidend groter dan bij vrouwtjes. Je kunt de muis in je handen vasthouden en voorzichtig de staart omhoog houden.