Geef fooi De rekening betaal je voor het eten, maar de fooi is voor het personeel dat jou heeft bediend. Zo'n 20% fooi is een goeie maatstaf. Wees ook niet te moeilijk bij de betaling in groep. Als je de rekening toch zou verdelen om apart te betalen, verhoog dan de gezamenlijke fooi.
De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs.
Veel restaurants hebben tijdens de crisis hun prijzen laten zakken. Zo ga je uitstekend, maar ook betaalbaar uit eten. Ook voor de lekkerbek zonder ongelimiteerde portemonnee is het mogelijk om te genieten op niveau, als je het maar slim aanpakt. Een hoofdgerecht in een sterrenrestaurant kost vaak zo'n 25 tot 40 euro.
Black tie staat voor een zwarte of donkerblauwe smoking met een wit overhemd, vlinderdas, manchet en lakschoenen. Voor de dames is een lange avondjurk of een chique cocktailjurk geschikt. White tie is de strengste dresscode die er voor een diner in een restaurant kan gelden.
In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd. In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa.
Fooi een enorme belediging
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
In Nederland is de vuistregel inderdaad om zo'n 5 tot 10 procent te fooien na een etentje. Toch is het belangrijk om te weten dat je niets verplicht bent. Hoewel de horeca niet echt een goed betaalde sector is, zou het personeel in theorie gewoon kunnen rondkomen van hun salaris.
Het salaris van een chef-kok ligt in 2023 tussen de € 2.200 en € 2.700 bruto per maand. Dit salaris is afhankelijk van het aantal jaar werkervaring en het soort restaurant waar je als chef-kok aan de slag gaat.
Wat is betekenen de Michelinsterren en wat is het verschil tussen 1,2 of zelfs 3 sterren? 1 Michelinster: De keuken is van hoge kwaliteit en is zeker een stop waard.2 Michelinsterren: De keuken is van uitstekende kwaliteit en een omweg waard.
Het niet meer toekennen van een Michelinster is een zeldzaam verzoek.
In totaal hebben nu 103 restaurants in Nederland een ster en twintig hebben er twee. De twee restaurants met drie sterren, De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen, behouden hun sterren. Zij blijven tevens de enige twee restaurants in Nederland met de hoogste onderscheiding.
Maar hoe zit het dan met dineren? Dat is over het algemeen duurder dan lunchen, vaak omdat de menu's uit meer gerechten bestaan. Een aantal restaurants biedt 's avonds hetzelfde menu aan als 's middags, zoals 212 en Sinne.
Het Amsterdamse Ciel Bleu, eigenaar van twee Michelin-sterren, is het duurste restaurant van Nederland. Het eveneens Amsterdamse La Rive staat op de derde plaats.
Hoewel het niet verplicht is, is fooi voor horecapersoneel toch een leuk extraatje. In Nederland is de vuistregel vaak 5 tot 10 procent van het bedrag.
Fooi geven is niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd. Zeker wanneer het eten bijzonder lekker was of de service beter dan normaal, is een extraatje geven een mooi compliment. Je kunt dan 5 tot 10 procent van de gehele rekening aanhouden. Overigens geldt dat in de meeste landen alleen voor een avondeten.
De Michelinster is een onderscheiding voor restaurants met een goede tot zeer goede keuken en een correcte bediening in de befaamde Rode Gidsen van de bandenfabrikant Michelin.
Restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen blijven de enige met drie Michelinsterren.
In tegenstelling tot wat de meeste vakantiegangers denken, zegt het aantal sterren van een hotel of resort niets over de kwaliteit. Het aantal sterren hangt namelijk af van de aanwezige faciliteiten en services. Hoe hoger het aantal sterren, hoe meer faciliteiten er dus aanwezig zijn.
Gordon Ramsay
Een verstandige keuze, zo blijkt. Volgens Forbes magazine verdiende hij vorig jaar 38 miljoen dollar, dat is ruim 31 miljoen euro. Het grootste deel van zijn inkomen verdiende hij met de televisieseries Hell's Kitchen en Kitchen Nightmares.
Wat verdien ik na de opleiding Gastronoom/sommelier? Na je opleiding start je op ongeveer 2477 euro bruto*.Na 5 jaar verdien je ongeveer 2798 euro bruto per maand. Per uur is dat omgerekend 16,17 euro bruto.
Volgens Lindner is het goed om de vuistregel aan te houden dat je 10 procent fooi geeft als het goed was. Maar in Nederland zegt Lindner dat je het ook prima kunt maken om geen fooi te geven. "Het is echt een extraatje", zegt hij.
Als er op uw werk dus een fooienpot is waar iedereen zijn fooi in moet doen, waarna de opbrengst onder de werknemers zal worden gedeeld, dan bent u ook verplicht om uw fooi af te staan. Zou u dat niet doen, dan maakt u zich schuldig aan diefstal c.q. verduistering en kan ontslag op staande voet volgen.
Bij een all-inclusive zijn de fooien in principe inbegrepen. Toch kan het geen kwaad het personeel af en toe een extraatje toe te stoppen. Je zal zien, je zal een graag geziene gast zijn en ze zullen ook net dat extraatje doen om het je naar wens te maken.