Ondanks dat het in Nederland geen verplichte is om fooi te geven, wordt er in sterrenrestaurants doorgaans minimaal 10% fooi geven.
De rekening betaal je voor het eten, maar de fooi is voor het personeel dat jou heeft bediend. Zo'n 20% fooi is een goeie maatstaf. Wees ook niet te moeilijk bij de betaling in groep. Als je de rekening toch zou verdelen om apart te betalen, verhoog dan de gezamenlijke fooi.
De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs.
De Chef du Rang werkt vijf dagen per week, 7,6 uur per dag. Ook op feestdagen wordt gewerkt, maar die worden wel gecompenseerd in de vorm van extra vakantiedagen. Het salaris is gebaseerd op het cao Horeca. Afhankelijk van werk en ervaring komt dat neer op een salaris tussen de 1773 en 2.077 euro bruto per maand.
Een 5-gangenmenu in een Michelinsterrenrestaurant in Nederland kost gemiddeld €103 per persoon zonder wijnarrangement en €162 per persoon met wijnarrangement. Een diner in een driesterrenrestaurant zoals De Librije kan oplopen tot €750 per persoon, inclusief wijnarrangement en extra's zoals kaviaar en kalfszwezerik.
Het Amsterdamse Ciel Bleu, eigenaar van twee Michelin-sterren, is het duurste restaurant van Nederland. Het eveneens Amsterdamse La Rive staat op de derde plaats. Bij Ciel Bleu moet men gemiddeld 160,05 euro voor een driegangenmenu betalen en bij La Rive 134,10 euro. Dat blijkt uit een onderzoek van Diningcity.nl.
Nederland telt nu 117 sterrenrestaurants.Er zijn 2 restaurants met drie sterren, 21 restaurants met twee sterren en 94 restaurants met één ster. Daarnaast zijn er 11 groene sterren, die Michelin sinds 2020 uitreikt aan restaurants die gastronomie en duurzaamheid op een voortreffelijke manier combineren.
De Spaanse chef-kok Dabiz Muñoz van restaurant Diverxo is uitgeroepen tot de beste chef ter wereld. Hoogst genoteerde Amsterdammer bij The Best Chef 2021 is Joris Bijdendijk van Rijks op plek 46, een stijging van liefst 41 plekken.
Na je studie start je tussen de 2039 euro en 2696 euro bruto.Dit kan na 10 jaar oplopen naar 3123 euro tot 3538 euro bruto. In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Gastronoom/sommelier.
Een Chef Kok in Nederland verdient gemiddeld € 3.095 bruto per maand. Salarissen variëren van € 2.635 (laag) tot € 3.560 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.
In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd. In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa.
Fooi een enorme belediging
In sommige landen kunt u beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kunt u uw geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waardeert het namelijk niet als u wat extra's geeft en kan dit zelfs als beledigend opvatten.
In Nederland is de vuistregel vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Maar hoe werkt het eigenlijk over de grens? Dit is de fooi-etiquette van land tot land. In Nederland krijgen horecamedewerkers voldoende salaris, daarom is fooi geen verplichting en geef je een extraatje als de service of het eten naar wens is geweest.
Vind je plek aan tafel
Staan die er niet, let dan op waar de gastheer en/of gastvrouw plaatsnemen. Dit is meestal aan het hoofd van de tafel. Als je een goede bekende (een intimi) bent van de gastheer of gastvrouw, kan het zijn dat jij een van de eregasten bent. Meestal weet je het wel als dit het geval is.
Onderling afspraken maken voorkomt conflicten. In de horeca is het gebruikelijk dat gasten fooi geven. Een fooi is een extra betaling als beloning voor de kwaliteit van de service.
De Michelinster is een onderscheiding voor restaurants met een goede tot zeer goede keuken en een correcte bediening in de befaamde Rode Gidsen van de bandenfabrikant Michelin.
Is vinoloog hetzelfde als sommelier? Nee, vinoloog is een beschermde titel, een officieel erkend diploma. Sommelier is een functie in een restaurant; iemand die de wijnkaart maakt, de inkoop doet en de gasten adviseert. Een sommelier kan opgeleid zijn tot vinoloog, maar dat hoeft niet perse.
Michelin gaat dus nu geld verdienen met de promotie van restaurants. Objectieve kritieken zullen dus steeds zeldzamer worden. Michelin gaat zijn eigen markt ondersteunen met digitale marketing. In de toekomst zal zoals dit jaar het sterren blijven regenen.
Sommeliers vallen onder functiecategorie 6.
In die categorie verdien je minimum tussen 16,0813 euro en 19,6252 euro bruto per uur. Je kan snel klimmen op de loonladder, want elk jaar ervaring als sommelier levert loonopslag op! Bovendien kan je in de horeca rekenen op verschillende vergoedingen en toeslagen.
In het Palacio de Cibeles in Madrid vond deze week de zesde editie plaats van The Best Chef Awards. De spaanse chefkok Dabiz Muñoz van DiverXO staat net als vorig jaar weer op nummer 1.
Wie is Best Chef 2021? De Spaanse David Muñoz van restaurants DiverXO*** en StreetXO in Madrid heeft dit jaar de titel Beste Chef gekregen. Op de tweede plek eindigde de Zweed Björn Frantzén (o.a. restaurant Frantzén), derde werd de Spanjaard Adonis Luis Aduriz (restaurant Mugaritz).
Michelinster verloren in 2023
Deze zaken verloren hun ster: Pure C, Cadzand. Sabero, Roermond. Lastage, Amsterdam.
Pure C van de bekende chef-kok en horeca-ondernemer Sergio Herman verloor in één klap zijn twee sterren. Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde overzicht van de Michelingids Nederland 2023. Hoe Hermans Pure C na vijf jaar plotseling zijn twee sterren kon verliezen, is niet bekend.
In 2021 werd het Deense restaurant Noma van chef-kok René Redzepi nog uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld, in 2022 ging restaurant Geranium ervandoor met de titel. Toeval of niet, beide restaurants vind je in Kopenhagen. De uitreiking van 2023 vond plaats op dinsdag 20 juni, in de Spaanse stad Valencia.