Op Curacao is het geven van fooien erg gebruikelijk. In restaurants geef je gemiddeld een fooi van 10%. Ook is het gebruikelijk om fooi te geven als blijk van waardering aan iedereen die een goede service heeft verleend (een gids of kamermeisje bijvoorbeeld).
Het bedieningsgeld bedraagt normaal gesproken ongeveer 10% in restaurants en 12% in hotels. Het bedieningsgeld is in de rekening inbegrepen.
De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs.
Fooi een enorme belediging
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
Eten en drinken: De kosten van eten en drinken op Curaçao kunnen variëren van relatief goedkoop tot behoorlijk duur, afhankelijk van waar je eet. Een maaltijd in een lokaal restaurant kost tussen de $ 10 en $ 30, terwijl een drankje aan een bar ongeveer $ 5 tot $ 10 kost.
Het invoeren van onder andere drugs en wapens is verboden. Indien je meer dan 10.000 $ aan contact geld of waardepapieren bij hebt (of een gelijke waarde in andere valuta) dan dien je dat aan de douane op te geven.
Wanneer goedkoop naar Curacao? (
Voor een goedkope vakantie naar Curacao kun je het beste kijken naar een periode buiten het hoogseizoen. Zo kun je in mei, juni, oktober en november een goedkope Curacao vakantie vinden. Daarnaast zijn er vaak voordelige vroegboek- en last minute aanbiedingen te vinden naar Curacao.
Hoewel het niet verplicht is, is fooi voor horecapersoneel toch een leuk extraatje. In Nederland is de vuistregel vaak 5 tot 10 procent van het bedrag.
In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.
Je doet een bestelling en daar hoort bij dat je die gepresenteerd krijgt. Het serveren is dus bij de prijs inbegrepen. Je mag hierop reageren zoals je zelf wilt, bijvoorbeeld door in zo'n situatie juist geen fooi te geven. Een restaurant mag je niet verplichten tot het geven van een fooi.
Fooi geven is niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd. Zeker wanneer het eten bijzonder lekker was of de service beter dan normaal, is een extraatje geven een mooi compliment. Je kunt dan 5 tot 10 procent van de gehele rekening aanhouden. Overigens geldt dat in de meeste landen alleen voor een avondeten.
Bij twijfel: 10 procent
Doorgaans is 10% de veiligste keuze. En in o.m. Duitsland, België, Scandinavië en Spanje ben je al met 5% even goede vrienden. Maar omdat fooien ook ter plaatse nogal kunnen verschillen, blijft de beste tip: vraag het een local!
Je kunt op Curaçao overal met Amerikaanse dollars betalen. Euro's kunnen echter alleen worden gebruikt om bij de bank te wisselen. De wisselkoers van de Antilliaanse gulden is aan de Amerikaanse dollar gekoppeld, waarbij 1 USD = 1,80 ANG.
Het water op Curaçao is niet alleen veilig om te drinken, het is ook nog eens van de beste kwaliteit. Rond 1890 zijn er op Curaçao windturbines ingevoerd, ten behoeve van de irrigatie. In 1928 is er een zeewaterdistilleerderij in werking gesteld om drinkwater te produceren.
Vrijwel alle Nederlandse bankpasjes werken goed op Curaçao. Ook bij de grotere bedrijven, restaurants, bars, supermarkten en de meeste winkels kunt u aan de kassa met uw pinpas betalen. Wilt u uw creditcard gebruiken dan heeft u ook de pincode van de kaart en een legitimatiebewijs nodig.
Als er op uw werk dus een fooienpot is waar iedereen zijn fooi in moet doen, waarna de opbrengst onder de werknemers zal worden gedeeld, dan bent u ook verplicht om uw fooi af te staan. Zou u dat niet doen, dan maakt u zich schuldig aan diefstal c.q. verduistering en kan ontslag op staande voet volgen.
Volgens Lindner is het goed om de vuistregel aan te houden dat je 10 procent fooi geeft als het goed was. Maar in Nederland zegt Lindner dat je het ook prima kunt maken om geen fooi te geven. "Het is echt een extraatje", zegt hij.
Als je tevreden bent met je verhuizers is het gebruikelijk fooi te geven. Hoeveel is afhankelijk van de grootte van je verhuizing en wat je wilt/kunt missen. Richtlijn is € 15-20 pp voor een hele dag.
Fooi boeken van een lunch of diner
Deze fooi hoort bij de zakelijke kosten. Je boekt bij een lunch of diner dus altijd het bedrag wat op de pinbon staat, dus inclusief de fooi.
Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je werknemers de fooi verdelen op basis van het aantal gewerkte uren. Het bedrag in de fooienpot wordt dan gedeeld door het totaal aantal gewerkte uren.Iedereen vermenigvuldigt zijn eigen gewerkte uren vervolgens met dit bedrag.
Een fooi is een extra geldbetaling als beloning voor extra kwaliteit voor verkregen diensten boven de verwachte 'normale' kwaliteit. Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft.
De natste maanden zijn oktober, november en december. Meestal regent het 's morgens vroeg of in de vroege of late avond. De buien zijn doorgaans kort, hevig en heel plaatselijk. Zij bieden gewoonlijk slechts wat verkoeling tegen de hitte van de zon en zorgen maar zelden voor ernstige problemen.
Begin doordeweeks je dag als een echte local met een stevige maaltijd bij Marshe Bieu of ga op zondag naar de markt in Barber. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter de voorraden nog zijn. Marshe Bieu sluit om 15.00 en Marshe Barber om 12.00.Gouden tip: ga echt op tijd, zo rond 10u.
De beste reistijd voor Curaçao is januari t/m juni. Op Curaçao heb je met zon, een frisse wind en nauwelijks regen het hele jaar door niets te klagen. Oktober t/m december zijn meer bewolkt, met af en toe een hevige bui.