Uitgaande van 6,4 miljoen huishoudens, beschikt elk huishouden dus over gemiddeld ruim drie fietsen. De gemiddelde levensduur van een fiets bedraagt ca. 13 jaar. Dit betekent dat Nederland alleen al voor de vervangingsmarkt goed is voor meer dan 1 miljoen fietsen per jaar.
Volgens de laatste schatting van brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er 22,8 miljoen fietsen in Nederland. Daarmee bezit iedere Nederlander dus ruim 1,3 fiets, en dat is uniek in de wereld.
Gemiddeld per persoon verplaatste een inwoner van Nederland van 6 jaar of ouder zich dat jaar 267 keer met de fiets. Over het hele jaar fietste een persoon gemiddeld 1 098 kilometer en deed daar bijna 99 uur over.
Utrecht is de fietsprovincie van Nederland
De provincie Utrecht blijft de grootste fietsprovincie met 60 procent dat het meest de fiets gebruikt om op het werk te komen. Opvallend is dat Gelderland nu op een tweede plek staat met 55 procent die meestal fietst naar het werk.
De gemiddelde fietssnelheid ligt rond 12 km per uur. Mannen tussen 25 jaar en 55 jaar fietsen sneller dan hun vrouwelijke leeftijdgenoten. Zij halen een gemiddelde snelheid van 14 km per uur, vrouwen zijn ongeveer 2 km per uur langzamer.
Houd een gestaag tempo
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
Hoe lang fiets je over 25 km? Om 25 km af te leggen op je fiets heb je onder normale omstandigheden 1 uur en 29 minuten nodig. Met wind tegen doe je over 25 km ongeveer 1 uur en 40 minuten, en met wind mee ongeveer 1 uur en 20 minuten. Op een elektrische fiets doe je 1 uur over 25 km.
Nee, de echte kilometervreter moet in Zuid-Holland zijn. Die provincie is met 5500 kilometer fietspad dé fietsprovincie van Nederland.
De gemiddelde vakantiefietser fietst zo'n 70 kilometer per dag. Er zijn mensen die 30 kilometer fietsen maar ook die dagelijks 150 kilometer fietsen. Hieronder vind je een tabel om je een indicatie te geven van het aantal kilometers dat je maximaal zou kunnen fietsen.
Er kunnen 12.500 fietsers hun fiets parkeren in de grootste fietsenstalling ter wereld.
Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Dat komt niet doordat het hier plat is, maar omdat er hier keihard voor fietsen geknokt is. En daardoor rijden automobilisten ook beter door.
Op de landenlijst staat China met 450 miljoen fietsen veruit aan kop.... In Nederland zijn 16 miljoen fietsen. Dat levert op de landenlijst een tiende plaats op.
Aantal dodelijke fietsongelukken in 25 jaar nog nooit zo hoog geweest. Het aantal omgekomen fietsers is in 25 jaar nog nooit zo hoog geweest. In 2020 kwamen er 229 fietsers om het leven. Dit waren er 26 meer dan in 2019 en één meer dan in 2018.
Voor mensen die niet uit Nederland komen is het soms een vreemde gewaarwording: Nederland telt aanzienlijk meer fietsen dan inwoners. Volgens cijfers van RAI Vereniging en BOVAG waren er vorig jaar naar schatting 22,7 miljoen tweewielers in het land. Dat is omgerekend 1,3 fiets per persoon.
Fietsen is gezond, fietsen is goedkoop en binnen de grote steden ben je op de fiets vaak sneller dan met de auto. We fietsen vooral zoveel in Nederland omdat fietsen in Nederland zo makkelijk is. Nederland is hartstikke plat dus je hoeft niet keihard tegen een berg op te fietsen.
Zit er teveel tijd tussen je trainingen, dan wordt het effect van supercompensatie minder of verdwijnt. Als je te snel weer gaat trainen, duurt het herstel langer. Dit kan uiteindelijk leiden tot overtraining.
Het is slim om twee tot drie keer per week te fietsen om zo goed mogelijk aan het fietsen te wennen. Met één keer fietsen per week zal het heel lang duren voordat je conditie opbouwt.
Als je al fietsend je conditie wilt verbeteren, is het aan te raden te beginnen met drie korte ritten in de week, van ongeveer 40 minuten. Dit kun je langzaam uitbouwen, tot je maar liefst vijf tot zeven keer per week in het zadel zit.
Twente ontdek je het beste op de fiets! In het typerende coulisselandschap wisselen landgoederen, weilanden en bossen elkaar af. Deze regio is een unieke plek om te fietsen en biedt veel mogelijkheden, want er ligt maar liefst 1500 kilometer aan fietsroutes op je te wachten.
Drenthe is uit onderzoek van de ANWB verkozen als beste fietsprovincie en beoordeeld met een 8,4. Maar ook in de minst beoordeelde fietsprovincies zijn voldoende, mooie fietsroutes.
Koninklijke route. Iets ten noorden van Apeldoorn loopt een van de meest bijzondere fietsroutes van Nederland. Deze 37km lange Koninklijke route loopt dwars door de Koninklijke bossen bij Apeldoorn.
Fietsen is een uitstekende methode om gewicht te verliezen, je conditie en weerstand te verbeteren, diverse ziekten te voorkomen en ook nog eens beter te slapen. Met fietsen kun je gemiddeld tussen de 350 en 1100 calorieën per uur verbranden.
Fietsen is goed om vele ziektes te voorkomen
Met fietsen verklein je de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft fietsen een positief effect op je bloed. De samenstelling van je bloed verandert en door de beweging van het fietsen en je verhoogde hartslag gaat het sneller stromen.
Je verbrandt tussen de 400 en 1000 calorieën per uur als je wielrent, afhankelijk van je gewicht en hoe hard je fiets. Iemand van ongeveer 70 kg, verbruikt rond de 650 kcal per uur. Hiermee is wielrennen dus zeer voordelig voor gewichtsverlies.