Deze kruiden beperken tijdens je zwangerschap Dragon: kan in grote hoeveelheden een giftige werking hebben. Basilicum: heeft een baarmoeder stimulerende werking, daarom alleen met mate gebruiken als keukenkruid. Kan wel tijdens de bevalling.
Kruiden tijdens zwangerschap
Niet veilig: Met mate gebruiken: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Veilig: Vervang deze kruiden door andere kruiden als peterselie, bieslook, oregano en tijm.
Dit kun je veilig eten bij normaal gebruik. Normaal gebruik betekent dat je het gebruikt om je eten op smaak te brengen. Gebruik liever niet langere tijd achter elkaar elke dag veel van dezelfde kruiden.
De vele specerijen zoals kaneel, basilicum e.d. mag je prima eten in de zwangerschap, het klopt dat dit giftig kan zijn maar dit gaat alleen op als je dit binnenkrijgt in zeer grote hoeveelheden.
Kruidenpreparaten tijdens zwangerschap
Gebruik geen kruidenpreparaten tijdens je zwangerschap. Bijvoorbeeld valeriaan of sint-janskruid bevatten veel kruiden. Daardoor bestaat de kans dat je te veel plantengifstoffen binnenkrijgt. Mijdt deze daarom als je zwanger bent.
Rauwe vis, schaal- en schelpdieren en gerookte kant-en-klare vis uit de koeling. Ook roofvissen, zoals zwaardvis, haai en koningsmakreel, zijn geen goed idee. Kaas van rauwe melk ('au lait cru'), rauwe eieren en rauwe melk. Melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd.
Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen voor nadelige effecten op de foetus of de zwangerschap. De NHG-Standaard Zwangerschap en Kraamperiode noemt gember als voorkeursmiddel bij matige klachten van misselijkheid tijdens de zwangerschap. De geadviseerde dosering is viermaal daags 250 mg.
Vegetarische pasta met romige spinazie
Natuurlijk is spinazie ontzettend goed voor een zwangere vrouw vanwege het hoge ijzer gehalte.
Rauwe zalm als je zwanger bent
In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Het normaal gebruik van keukenkruiden zoals anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper in gerechten is geen probleem. De inname van allylalkoxybenzenen is dan zeer beperkt.
Als je teveel vitamine A binnenkrijgt, is de kans op aangeboren afwijkingen groter. Met deze tips zorg je ervoor dat je niet teveel vitamine A binnenkrijgt: Eet geen lever zoals varkenslever of kippenlevertjes. Beperk het gebruik van producten waar lever in zit zoals (smeer)leverworst en paté.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Nitraatrijke groenten (andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, spinazie, spitskool en venkel) werden lange tijd beschouwd als mogelijk schadelijk voor de gezondheid.
Een ander vrij heftig kruid waar je tijdens de zwangerschap beter niet mee overdrijft is pepermunt. Ook anijs en venkel bevatten stoffen die de prille spijsvertering van de baby niet goed kan verwerken. Er zijn kruideninfusies die net extra goed voor je zijn tijdens de zwangerschap.
Ja, het eten van wortels is over het algemeen veilig tijdens je zwangerschap. Het kan dan ook een waardevolle toevoeging zijn aan je gezonde voedingspatroon of dieet. Wortels zijn voedzaam en rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam.
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten. Zorg er wel voor dat je het goed wast. Daarnaast zijn broccoli, witlof, bloemkool, spruitjes en witte kool echte aanraders omdat ze boordevol antioxidanten zitten.
Kant-en-klare salades kun je veilig eten. Maak je dit zelf en gebruik je ei, vlees of vis in het recept, zorg dan dat het helemaal gaar is. Dit product staat niet in de Schijf van Vijf, eet het dus niet te veel en niet te vaak.
Thee met cafeïne wordt tijdens de zwangerschap sterk afgeraden, echter verschilt het aantal milligram cafeïne per theesoort. Zwarte en groene thee bevatten de meeste cafeïne en zijn daarom eigenlijk een no go tijdens de zwangerschap.
Honing. Honing eten is niet schadelijk voor je ongeboren baby en mag je dus eten tijdens je zwangerschap. Infantiel Botulisme komt alleen bij kinderen voor als de honing besmet is met botulismebacterie. In de darmen van de zwangere vrouw kunnen de sporen van de bacterie niet overleven.
Kruiden tijdens de zwangerschap
Ook kun je kruiden met een baarmoeder stimulerende werking of een laxerende werking beter vermijden. Estragol: komt van nature voor in dragon, kervel, basilicum, anijs en steranijs, venkel, piment, nootmuskaat en terpentijn. Het is te herkennen aan de anijsachtige geur.
Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest. Kijk bij een pizza naar de ingrediënten. Eet bijvoorbeeld geen pizza met tonijn. Een pizza staat niet in de Schijf van Vijf.
Gelukkig mag je erg veel kaas eten tijdens je zwangerschap. Er is eigenlijk maar 1 regel waar je je aan dient te houden. Zachte kaasjes, als camembert en brie moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk.Harde kazen als Boerenkaas mag je altijd eten.
Er is een ruime keuze aan water die zich aanbiedt, maar de ideale keuze is die van een laag gemineraliseerd water. Evian® natuurlijk mineraalwater heeft bijvoorbeeld bij 180°C een mineraalzoutgehalte van 345mg/l (berekend als droogrest), wat inhoudt. Dat het een laag mineralengehalte heeft.