De correcte vorm is: het lieve kind . Bij een het -woord krijgt het bijvoeglijk naamwoord een buigings-e als het wordt voorafgegaan door het , dit , dat , een bezittelijk voornaamwoord of een genitief.
Een bijvoeglijk naamwoord zegt iets over een zelfstandig naamwoord (dat kan ook indirect via een voornaamwoord: Hij is lief). Het kan voor of achter dat zelfstandige naamwoord staan.
vriendelijk, zachtaardig.mooi, fijngebouwd. Het woord lief heeft een positieve lading, maar kan niet eenduidig worden gedefinieerd. Zo kan het woord dierbaar, aardig, gewenst, geliefd of sympathiek betekenen.
Als bijwoord heeft lief vooral de jongere betekenis 'vriendelijk, bevallig': lief doen, er lief uitzien. De vormen liever 'bij voorkeur' en liefst 'met het meeste genoegen' worden vooral gebruikt als vergrotende resp. overtreffende trap bij graag/gaarne.
Werkwoord. «'d Verdraag woort geleve.»
Lieve een korte variant van Godelieve. Deze naam werd vanaf 2000 vaker gebruikt. Er zijn bijna 3.000 vrouwen en meisjes die Lieve heten.
Werkwoorden zijn de belangrijkste onderdelen van een zin. Er bestaan drie werkwoordsvormen: de persoonsvorm (pv), het infinitief (inf) en het voltooid deelwoord (vdw).
De vergrotende en overtreffende trap van dit graag zijn liever en (het) liefst: Ik ga graag naar Frankrijk op vakantie, maar nog liever naar Duitsland. Ze wilden de opdracht graag uitbesteden en het liefst ook snel.
lief (bn) : aanhalig, aardig, beelderig, behulpzaam, beminnelijk, bevallig, charmant, doddig, goed, hartelijk, honnig, schattig, snoeperig, snoepig, snoezig, vriendelijk, zoet, zorgzaam. lief (bn) : bekoorlijk, bevallig, lieflijk, prettig.
Vandaar dat 'lief' een bijvoeglijk naamwoord is. Toch is dit niet het enige woord in de zin dat iets over een ander woord zegt. 'Erg' zegt namelijk iets over 'lief'. Omdat 'lief' een bijvoeglijk naamwoord is en 'erg' hier iets over zegt, is 'erg' in dit geval een bijwoord.
Van personen gezegd, wordt lief meestal gebruikt van iemand met een zacht, vriendelijk karakter, terwijl men bij aardig meer denkt aan vroolijkheid en opgeruimdheid.
Lief is in Vlaamsch-België wel een volkswoord doch het heeft geen pejoratieve beteekenis. In het Mnl. Wdk. vermeldt Verdam eveneens het substantief lief met de beteekenis van geliefde, beminde en hij schrijft o.m.: 'Het woord is nog heden in dezen zin niet geheel onbekend: het bet.
bevallig (bn) : aangenaam, bekoorlijk, elegant, goedgevormd, gracieus, knap, lief, liefelijk, lieftallig, mooi, sierlijk.
De lieveling is een slank gebouwde nachtvlinder met vrij egaal gekleurde vleugels. Deze zijn doorgaans licht beige van kleur. Opvallend is een dwarslijn die van vleugelpunt naar vleugelpunt loopt. De achtervleugels zijn opmerkelijk hoekig.
je schrijf het als: lievelings.
naamw. 1) Aanminnig 2) Aanvallig 3) Aardig 4) Adorabel 5) Amabile 6) Bevallig 7) Bekoorlijk 8) Beminnelijk 9) Bevallig 10) Charmant 11) Dolce 12) Engelachtig 13) Gracieus 14) Ha...
Liëf definities
Uitspraak: [ lif ] Verbuigingen: lieven (meerv.) persoon van wie je het meeste houdt Voorbeelden: 'Mijn lief moet volgende week naar Italië. ' , 'Het is een lieve man. ' Synoniemen: : beminde, geliefde II lief bijv.
bijv. naamw. 1) Aangenaam 2) Aanminnig 3) Aardig 4) Adorabel 5) Amoroso 6) Bekoorlijk 7) Beminnelijk 8) Bevallig 9) Dolce 10) Heerlijk 11) Innemend 12) Schoontjes 13) Welluidend 14) Z...
''van lieverlede'': geleidelijk, zoetjesaan
Voorbeeld: `Dat woord is van lieverlede in onbruik geraakt. `
Zowel de vormen grager en graagst als de vormen liever en liefst zijn correct, maar in de meeste contexten moet liever of liefst worden gebruikt. Als bijwoord heeft graag de betekenis 'met plezier' of 'zonder tegenzin', 'gewillig'.
Er zijn drie trappen van vergelijking: de stellende trap (positief), de vergrotende trap (comparatief) en de overtreffende trap (superlatief).
Om te bepalen of het voltooid deelwoord of de persoonsvorm verleden tijd een d of t krijgt, neemt je kind eerst de stam (= hele werkwoord -en) van het werkwoord. Als deze op een medeklinker uit 't kofschip eindigt, krijgt het woord een -t. Wanneer de laatste letter van de stam er niet in zit, schrijft je kind een -d.
[onderwerp] [werkwoord] graag [rest]. We lezen graag boeken over reizen.