Jaarlijks zijn er tien wettelijke feestdagen. Deze niet-gepresteerde dagen worden betaald door de werkgever. In principe is het verboden om op een wettelijke feestdag te werken.
Wettelijke feestdagen België 2022
België kent tien officiële wettelijke feestdagen.
Per jaar liggen er tien wettelijke feestdagen vast. Op deze dagen mogen werknemers in principe niet werken. Wanneer deze feestdagen op een zondag of een andere inactiviteitsdag vallen, moet je als werkgever vervangingsdagen kiezen en deze uiterlijk op 15 december aan je werknemers meedelen.
De feestdagen in 2021
Iedereen heeft recht op 10 feestdagen per jaar. De wettelijke feestdagen in 2021 zijn: Nieuwjaar: vrijdag 1 januari 2021. Paasmaandag: maandag 5 april 2021.
Aantal vrije feestdagen per jaar
Voor iemand die van maandag tot en met vrijdag werkt, kunnen de jaarlijkse, gangbare feestdagen maximaal acht vrije dagen opleveren: Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Koninginnedag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag.
De Finnen hebben de meeste feestdagen (15), op de voet gevolgd door Spanje (12), Griekenland (12) en vier landen met elf feestdagen (Denemarken, Frankrijk, Zweden en Italië).
Finland heeft de meeste feestdagen van Europa; daar is het jaarlijks vijftien keer feest. Dat onderzocht adviesbureau Mercer in 2014. Op een feestdag ben je in Nederland niet automatisch een dag vrij. Er bestaat namelijk geen wet waarin is vastgelegd dat werknemers vrij zijn op bepaalde feestdagen.
Acht officiële en twee nationale feestdagen in 2021
Van deze 8 officiële dagen zijn er in Nederland 2 nationale feestdagen: Koningsdag op 27 april en Bevrijdingsdag op 5 mei.
Tweede kerstdag is een officiële feestdag in in ieder geval de volgende landen: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland (traditioneel niet Noordrijn-Westfalen en Saarland maar steeds vaker wel), Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, ...
De schoolvakanties in 2022
Krokusvakantie: maandag 28 februari tot en met zondag 6 maart 2022. Paasvakantie: maandag 4 april tot en met zondag 17 april 2022. Zomervakantie: vrijdag 1 juli tot en met woensdag 31 augustus 2022. Herfstvakantie: maandag 31 oktober tot en met zondag 6 november 2022.
Ze zijn vastgelegd op de volgende data: Nieuwjaarsdag (1 januari) Paasmaandag. Dag van de Arbeid (1 mei)
Zondag 1 mei 2022, Dag van de Arbeid
Donderdag 26 mei 2022, O.L.H. Hemelvaart. Maandag 6 juni 2022, Pinkstermaandag. Donderdag 21 juli 2022, Nationale Feestdag.
Zaterdag 1 mei 2021, Dag van de Arbeid
Donderdag 13 mei 2021, O.L.H. Hemelvaart. Maandag 24 mei 2021, Pinkstermaandag. Woensdag 21 juli 2021, Nationale Feestdag.
In 2022 zijn de officiële feestdagen in Nederland: Nieuwjaarsdag (zaterdag 1 januari) Goede vrijdag (vrijdag 15 april) Eerste en tweede paasdag (zondag 17 en maandag 18 april)
In Amerika wordt alleen Eerste Kerstdag gevierd. Maar ook Kerstavond is belangrijk. Dan wordt er gegeten met de hele familie en in sommige gezinnen worden dan ook al de cadeaus uitgepakt. Maar gebruikelijker is het dat de kinderen op Kerstochtend de cadeaus onder de kerstboom vinden.
De twee dagen na 'Heiligabend', 25 en 26 december, zijn officiële feestdagen. Veel Duitsers nemen de week tussen kerst en Oud en Nieuw vrij.
Sint-Maarten (enkele streken, 11 november) Sinterklaas, 6 december.
Een werknemer krijgt minstens 4 keer het aantal werkdagen (werkdag van 8 uur) per week als wettelijke vakantiedagen. Bij een 4-daagse werkweek heeft hij dus recht op 16 vakantiedagen per jaar. Bij een volledige werkweek op 20 dagen per jaar.
Helaas is niet elke feestdag een officiële feestdag in Nederland. Zo zijn bijvoorbeeld oudjaarsdag, Sinterklaas en het Suikerfeest geen officiële feestdagen. Op deze dagen krijg je dus sowieso niet extra betaald.
Nederland heeft het minste feestdagen en wettelijk bepaalde vakantiedagen van West-Europa. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mercer. Met 20 vrije dagen per jaar staat Nederland onderaan op de lijst. Finland staat bovenaan met een totaal van 39 vrije dagen.
In Amerika kennen ze de tweede kerstdag helemaal niet. In Engeland wordt het Boxing Day genoemd. Vroeger werd op tweede kerstdag namelijk de kerstkist (Box) geopend. Tegenwoordig staat Boxing Day vooral in het teken van voetbal en paardenraces.