Het Pieterpad, Lange-Afstands-Wandelpad Nr. 9 (LAW 9) loopt van Pieterburen in het bovenste Groningen naar de Sint Pietersberg in Maastricht. De Pieterpad route is onderverdeeld in Deel 1 en Deel 2 en kent in totaal maarliefst 26 etappes.
De route heeft een lengte van bijna 500 kilometer en is onderverdeeld in 26 etappes. Natuurlijk kunt u het Pieterpad in 26 dagen achter elkaar lopen, maar ook kunt u in 13 weekenden de etappes wandelen, of in 8 midweken.
Iedere etappe is tussen de 10 en 25 kilometer lang en het pad is goed bewegwijzerd.
De eerste etappe van het Pieterpad loopt van Pieterburen naar Winsum en heeft een lengte van 12 kilometer.
Etappes hebben meestal een lengte tussen 150 en 250 kilometer.
Dat hangt onder meer af van je ambitie en conditie. Gemiddeld lopen wandelaars tussen de 10 en 25 kilometer per dag. Sommigen vinden 8 kilometer genoeg, anderen stoppen pas na 30 kilometer. Kies het tempo en de afstand die bij je passen.
De Pieterpad route is onderverdeeld in Deel 1 en Deel 2 en kent in totaal maarliefst 26 etappes. De route kan ook omgekeerd gelopen worden, van de Sint Pietersberg naar de Pieterberg, maar het hoge Noorden is het favoriete startpunt.
Deel 1 van de gids beschrijft de noordelijke helft van de route van Pieterburen naar Vorden, deel 2 de zuidelijke helft van Vorden naar de Sint Pietersberg. Om het hele Pieterpad te lopen heb je dus beide delen nodig.
Nederland is behoorlijk druk en in sommige natuurgebieden is het hartstikke druk met wandelaars en fietsers. Maar de meeste etappes van het Pieterpad zijn verrassend rustig. Tijdens sommige etappes kon ik het aantal mensen die ik tegenkwam zelfs op 2 handen tellen.
Het Pieterpad: de mooiste etappes. Een van de oudste langeafstandspaden is het ruim 490 kilometer lange Pieterpad. Het is onbetwist de bekendste en voert door de mooiste natuurgebieden van oostelijk Nederland. En of je nu het hele pad loopt of een enkele etappe, je leert Nederland op een nieuwe manier kennen.
Het Fietserpad, zoals de fietsroute van het Pieterpad genoemd wordt, volgt waar het kan de beroemde wandelroute en neemt je in zo'n 600 kilometer mee langs de mooiste landschappen van Nederland. Een absolute aanrader voor een fietsvakantie in Nederland en een leuke uitdaging voor als je eens wat anders wilt.
Loop je een vlakke etappe van het Pieterpad, bijvoorbeeld etappe 4 door het prachtige Nationaal Park Drentsche Aa, dan draag je 't beste A-schoenen. Voor een etappe met wat heuvels, bijvoorbeeld etappe 10 van Ommen naar Hellendoorn, kunnen A/B-schoenen ook fijn zijn. Ga in ieder geval voor lichte, soepele schoenen.
Het Pieterpad in Nederland
Een officiële pelgrimsroute is het niet. Het Pieterpad is tussen 1975 en 1981 gelopen en beschreven door 2 Nederlandse vrouwen, en daarmee dus vrij nieuw. Overnachten doe je in hotels, B&B's of bij mensen thuis. De route is verdeeld in 26 etappes en je doet er ongeveer 4 weken over.
Het Trekvogelpad is misschien wel het mooiste lange-afstand-wandelpad van Nederland. De route loopt van west naar oost, dwars door Nederland en doet de meeste natuurgebieden aan van alle LAW's. Ben je een vogelaar, dan is het Trekvogelpad helemaal iets voor jou. Het pad loopt namelijk door vele vogelgebieden.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Met een wandeling verbrand je al flink wat calorieën, maar dat worden er meer zodra je een helling op loopt. Daarnaast train je hierdoor meer spieren, zoals je bilspieren, maar ook je buikspieren!
Als je elke dag 5 km stapt verbrand je ongeveer 300 calorieën per dag.” Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën.
De totale loopafstand bedraagt ruim 175 kilometer en is onderverdeeld in 25 etappes (16 heren- en 9 damesetappes). Er nemen ieder jaar ongeveer 8.500 atleten aan deel, allen studenten; aan dit enorme deelnemersaantal dankt de Batavierenrace sinds jaar en dag haar vermelding in het Guinness Book of Records.
De gele trui (Frans: maillot jaune) is het shirt waarin de leider van het algemeen klassement van de Tour de France rijdt en als zodanig herkenbaar is.
Gemiddelde wielrenner: 22-25 kilometer per uur. Tour-renner: 35-38 kilometer per uur.
Als je alleen gaat wandelen, hoef je met niemand rekening te houden. Je kunt je eigen tempo bepalen, training doen of aan je techniek werken. Maar je kunt ook zelf je route bepalen. Plan eens geen route maar luister naar je gevoel en laat de benen leiden.
Via Roosteren en Born gaat de route naar Sittard, en van daar naar Spaubeek, Nuth en Voerendaal. Hierna loopt de route door heuvelachtig gebied langs Ubachsberg, Gulpen, Schin op Geul, Cadier en Keer en Gronsveld, om achter Mesch weer in België te geraken. Het pad eindigt bij het station van Wezet (Visé).
Openbaar vervoer
Vanaf het NS-Station in Groningen neem je de Arriva stoptrein (richting Roodeschool) naar station Winsum. Vanaf de bushalte in Winsum neem je bus 68 (richting Leens via Pieterburen) naar Pieterburen en stap je uit bij bushalte Pieterplein.