In de gemiddelde vaste kaas zit ongeveer 25 gram eiwitten. Dat is even veel als in vlees, vis of peulvruchten. Kaas is dus een prima bron van eiwitten. Daarnaast bevat kaas ook nog gemiddeld 33 gram vet en 1,5 gram koolhydraten.
De meeste kazen zijn rijk aan eiwitten en bevatten tussen de 10 en de 35 gram proteïne per 100 gram. Maar Parmezaanse kaas schiet er met kop en schouders bovenuit en bevat tussen de 37 en 40 gram proteïne per 100 gram. Dat is ongeveer twee keer zoveel als Gouda.
Plattekaas is rijk aan eiwitten en een bron van calcium en vitamine B12. Het bevat minder vet en zout dan de meeste harde kazen. Geef de voorkeur aan plattekaas zonder toegevoegde suiker. Breng het liever zelf verder op smaak met bijvoorbeeld vers fruit.
Cottage cheese
Het is laag in vet en calorieën, maar rijk aan eiwitten. Perfect als je werkt aan gewichtsbeheersing of spieropbouw!
Eet een beetje kwark
Eet daarom een beetje kwark voor het slapengaan. Het is niet alleen rijk aan proteïne, maar het bevat ook aminozuur tryptofaan. Dat helpt je om je vol te voelen en het weerhoudt je ervan hongerig wakker te worden – dus het houdt je ook tegen groots te ontbijten.
Griekse yoghurt is dikker dan gewone yoghurt en bevat minder lactose en meer eiwitten. Dat heeft dus te maken met het productieproces, waarbij het vocht uit de yoghurt wordt gezeefd. Daardoor lijkt Griekse yoghurt een beetje op hangop.
De kazen met het hoogste eiwitgehalte zijn Parmezaanse kaas, Romano, Gruyère, Zwitserse kaas en Provolone kaas , maar alle kazen zijn gezond en kunnen worden opgenomen in een uitgebalanceerd dieet. De aanbevolen portiegrootte voor kaas is ongeveer de grootte van uw duim, terwijl de aanbevolen portiegrootte voor cottage cheese ongeveer de grootte van uw handpalm is.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Is kwark gezond? Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine.
Plattekaas is geen yoghurt
Men krijgt plattekaas door aan gepasteuriseerde melk stremsel (enzymen) en zuursel (melkzuurbacteriën) toe te voegen. Caseïne-eiwitten gaan hierdoor samenklonteren of stremmen tot een dikke(re) massa (de wrongel), die wordt afgescheiden van de kaasvloeistof (de wei).
Als u op zoek bent naar gewichtsbeheersing, dan zijn hüttenkäse, ricotta, edammer of mozzarella wellicht de beste keuzes. Geitenkaas en parmezaanse kaas hebben een lager lactosegehalte en zijn daarom wellicht geschikter voor mensen die gevoelig zijn voor lactose.
Kaas is een geweldige bron van eiwitten en calcium, maar bevat vaak veel verzadigd vet en zout. Dit betekent dat te veel eten kan leiden tot een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk, waardoor het risico op hart- en vaatziekten (CVD) toeneemt.
Vlees is de meest bekende eiwitbron. Je kan kiezen voor mager vlees of vlees met meer vet.
Wanneer je voortaan elke dag begint met twee of zelfs drie eieren, krijg je volgens het onderzoek een beter zicht, zal je huid er fris en jong uitzien en je geheugen verbeteren. Daarnaast zouden minstens twee eieren per dag zelfs het risico op hartziekten en borstkanker verminderen.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Ricotta (vetarm) - 10,1 g
Ricotta is heerlijk op toast en is ook een perfecte toevoeging aan pannenkoeken! Per 100g bevat Ricotta 10,1g proteïne, 2,0g koolhydraten en 8,7g vet.
Frans meel, ook bekend als “farine de blé tendre”, staat bekend om zijn hoge eiwitgehalte in vergelijking met andere meelsoorten. Het eiwitgehalte in bloem wordt gemeten als percentage van het totale gewicht van de bloem, en Franse bloem heeft doorgaans een eiwitgehalte van ongeveer 12-13%.
Mozzarella is een populaire kaas die rijk is aan eiwitten en een smakelijke smaak biedt. De milde smaak en romige textuur maken het een hoofdbestanddeel in veel keukens en voor veel recepten. Wanneer het met magere melk wordt gemaakt, is het een redelijk magere kaas, met slechts 4,5 g vet per ounce.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Gerookte zalm bevat namelijk 25 gram eiwit per 100 gram*.