Een vrouwtjes koi karper heeft ongeveer 100.000 eitjes per kilo aan lichaamsgewicht. Ze laten hun kuit los per 10.000. Natuurlijk betekent dit niet dat je ook zo veel baby koi karpers zal krijgen, maar je zult er wel veel krijgen.
Eitjes die uitkomen en het eerste leven
Jong Koi die uit het eitje komen, zien er uit als een zeer klein streepje met iets verdikte kop. Je kunt ze met moeite zien, niet groter dan een mm of 3 tot 5. Ze zwemmen dan ook nog niet vrij rond, maar laten zich vasthangen tegen de wand of het materiaal aanwezig in de bak.
Daarnaast is in deze periode gemakkelijk te herkennen wanneer de koi geslachtsrijp zijn. Het vrouwtje heeft een opgezwollen buik die overduidelijk laat zien dat ze kuit bij zich draagt.
Daphnia of watervlooien voeren aan baby Koi
Ze zorgen voor groen water en zweefalgen in de mudponds, daar leeft zoöplankton op, waar vervolgens weer fijn organisme op af komt. Watervlooien zijn er daar één van en zijn perfecte voeding voor kleine babykoi. Dit kun je eigenlijk blijven voeren vanaf klein tot groot.
Elke Koi houder die mannetjes en vrouwtjes Koi in de vijver heeft, heeft het meegemaakt: in het begin van de zomer beginnen de Koi te paaien: de mannetjes beginnen de vrouwtjes te rijden, waardoor ze kuit gaan schieten welke de mannentjes vervolgens bevruchten.
De meeste en snelste groei wordt behaald in de eerste drie levensjaren van een Koi. Vanaf het vierde jaar vertraagt de groei snel. In ongeveer 8 tot 10 jaar groeien Koi uit tot de maximale lengte. Daarna kun je weinig tot hooguit een enkele centimeter aan groei per jaar verwachten.
Enkele aanbevolen vissoorten om toe te voegen aan je koivijver: goudwinde, sterlet, zeelt en vooral grondel.
Er zijn een paar stelregels:
Bij watertemperaturen tussen de 6 en 10 graden 1 maal per twee dagen met licht verteerbaar voer. Bij watertemperaturen tussen de 10 en 15 graden 1 maal per dag met licht verteerbaar voer. Bij watertemperaturen tussen de 15 en 20 graden meerdere malen per dag.
De waarde van een Japanse Koi kan liggen tussen enkele euro's tot duizenden euro's per vis. De duurste Japanse Koi die ooit verkocht is, had een prijs van 1,5 miljoen euro. De op een na duurste Japanse Koi werd geveild voor 302.500 euro.
Gewoonlijk gebeurt dit aan de oever van hun waterplas zodat de eitjes door de oeverplanten een beetje bescherming hebben. Een vruchtbaar wijfje wordt gedurig door meerdere mannetjesvissen gevolgd die dan hun zaadcellen of hom uitstrooien over de pas gelegde eitjes.
De bevruchting gebeurt inwendig. Met zijn anaalvin – die transport van zaadcellen mogelijk maakt – bevrucht het mannetje de eitjes in het lichaam van het vrouwtje. De eitjes blijven na bevruchting in het lichaam van de moeder. Tijdens de zwangerschap groeien de eitjes uit tot miniatuur visjes.
Zodra de eieren zijn gelegd groeien ze uit tot kleine visjes die uitkomen met een bijbehorende dooierzak en groeien dan uit tot volledige vissen. Dit proces van ei tot uitkomen duurt meestal een week tot 10 dagen, alhoewel dit zeer uiteenlopend kan zijn.
Een vrouwtjes koi karper heeft ongeveer 100.000 eitjes per kilo aan lichaamsgewicht. Ze laten hun kuit los per 10.000. Natuurlijk betekent dit niet dat je ook zo veel baby koi karpers zal krijgen, maar je zult er wel veel krijgen.
Let wel, je kan enkel kweken met koi's indien ze groot en oud genoeg zijn. Ze moeten minstens 30 cm zijn en een goede twee tot drie kilo zijn. Bovendien moet je een vrouwtje en een mannetje hebben. Je kan dit echter moeilijk zien, maar als je goed kijkt, dan merk je tegen mei een verdikte buik bij de vrouwtjes.
Paaitijd voor Koi
De paaitijd begint over het algemeen zo rond april tot en met midden zomer. Maar belangrijk om te weten is dat dit geheel afhankelijk is van de watertemperatuur.
De prijs van een koi ligt gemiddeld tussen de 50euro en 200euro. Er zijn daarnaast ook meer elite koi karpers dat duizenden euro's kosten. Wij hebben een ruim aanbod van goedkopere karpers naar echte elite vissen.
Volgens de website van Guinness World Records is de duurste vis ooit verhandeld de long ginrin showa koi. De siervis was 76 centimeter lang, had vele prijzen gewonnen en werd in 1982 voor destijds 50.000 pond van de hand gedaan, wat omgerekend nu meer dan 2 ton in euro's zou zijn.
Leeftijd Koi Karper
Japanse Koi of Koi karper worden zo'n 20 tot 30 jaar oud. Onder heel goede omstandigheden kan een Koi een leeftijd van wel 40 jaar oud halen. Koi in kleine vijvers blijven vaak kleiner en worden minder oud.
Conclusie: Wel of niet brood voeren aan Koi? Het is prima om brood te voeren aan Koi. Houdt er rekening mee dat brood voornamelijk bestaat uit koolhydraten, wat niet geschikt is als hoofdvoeding voor Koi. Gebruik brood als tussendoortje of extra als aanvulling op een goed Koivoer.
Koi vinden levend voedsel een lekkernij, zoals garnalen, wormen en kokkels. Deze bevatten veel eiwitten. Ook muggenlarven en kikkervisjes zullen de koi lekker vinden. Geef de koi niet alleen levend voer, maar zo nu en dan als aanvulling.
Koi zijn echte alleseters, ze zijn dol op zowel dierlijke als plantaardige voeding, zoals waterplanten, algen, muggenlarven, watervlooien, kreeftjes en mosselen.
Steuren zijn bijna niet vatbaar voor ziektes
Een groot voordeel is de resistentie van ziektes. Steuren zijn compleet ongevoelig voor parasieten. Als je Koi parasieten hebben, zal je steur er nooit last van hebben. Wel is het wat lastiger om een vijver met steur te behandelen mocht je toch parasieten op je Koi hebben.
Welke planten eten koi niet? Helaas zijn er geen planten te noemen die koikarpers niet opeten. Jonge vissen laten waterplanten nog wel met rust, maar volwassen dieren doen niets liever dan ze oppeuzelen. Ook wroeten ze graag in de bodem, vandaar dat zowel vijverplanten als vijversubstraat geen aanraders zijn.
Hou je aan het maximum aantal
Basisregel: per 1.000 liter (een kubiekek meter) vijverwater kan er 20 cm vis leven. In een vijver van 5000 liter wilt dat zeggen ongeveer 125 cm vis, bijvoorbeeld 30 goudelritsen of 7 tot 12 goudwindes.