De gans legt gemiddeld 11 eieren, het nest is klaar als er dons in ligt dat ze zelf uit haar borst plukt. Na ongeveer 4 weken komen de eieren uit. Het broeden is voor de gans zwaar en soms weigert ze van het nest af te komen om te eten en kan ze uitgeput raken.
Broeden. Broedt van april tot in mei/juni. Eén legsel per jaar met vier tot zes eieren (bij uitzondering tot 8 eieren).
Ze legt om de dag een ei, soms al vanaf januari, maar meestal vanaf maart. Als de gans broeds wordt, is het moment aangebroken om te bepalen hoeveel eieren zij mag uitbroeden. De kans op het breken van eieren is groter naarmate er meer eieren in het nest liggen. Ganzen broeden in ongeveer vier weken hun eieren uit.
Verder kun je ganzeneieren uiteraard ook voor ovenschotels gebruiken of door andere (zoete) gerechten. Wanneer je kippeneieren gaat vervangen voor ganzeneieren reken dan ongeveer 1 ganzenei tot 3 kippeneieren.
In het voorjaar zoeken de grauwe ganzen hun broedplaatsen in rietkragen en -velden of zelfs in het weiland. De boeren hebben veel last van de ganzen, die de weilanden stukmaken en onderpoepen, en voor hen zijn de ganzen een plaag.
Koken van een ganzenei (ongeveer 15 minuten voor een ei) is niet zo'n goede optie. Want dan wordt het wit door het lange koken een beetje plasticachtig. Maar je kunt het goed verwerken in gebak, omeletten, fritatta etc. Ga er ongeveer van uit dat je 3 kippeneieren kunt vervangen door 1 ganzenei in de receptuur.
Het prikken van ganzeneieren is, naast jacht en afvangsten, een beheermaatregel die de verdere aangroei van ganzenpopulaties beperkt. Deze brochure geeft een kleine handleiding van hoe je eieren prikt.
Een ganzenei kun je bereiden net zoals een kippenei, de kook- en baktijd is ongeveer dubbel zo lang. Je kunt een ganzenei ook gebruiken in bereidingen zoals het bakken van een cake of het maken van advocaat. Reken hiervoor ongeveer 1 ganzenei voor 3 kippeneieren.
Zorg voor een felle lamp en houd het ei ervoor. Je kijkt dan door de eischaal heen. Onbevrucht: je ziet niets. Bevrucht: je ziet een zwart vlekje in het midden van het ei.
De broedduur van ganzeneieren is ongeveer 31 dagen. De temperatuur is tijdens het gehele broedproces 37,5 graden celsius en de als ze aangepikt zijn 37.3 graden. Vanaf de 3e dag t/m de 29e dag gaan we de eieren minimaal 3x per dag keren. Het vochtgehalte in de broedmachine moet zo rond de 45 % R.V.
Wel rekening mee houden dat het ongeveer 30 dagen duurt voor ze uitkomen. Ook goed uitzoeken wat je moet doen tijdens het broeden. Het is een stuk lastiger dan het uitbroeden van kippeneieren.
Ganzen zijn grazers. Behalve gras eten ze gemengd graan, andijvie, wortel en eventueel een kleine hoeveelheid brood. Voor watervogels zijn speciale korrels op de markt, waarvan de samenstelling is aangepast aan de leeftijd van de dieren. Zo is er voer voor kuikens, voor volwassen dieren en voor broedende ganzen.
Ganzen zijn monogaam: paren blijven hun hele leven bij elkaar. Het nest bevindt zich op de grond. De vrouwtjes bekleden het met dons, dat ze uit hun eigen borst plukken. De jongen zijn nestvlieders en verlaten het nest dus al spoedig na het uitkomen.
Ganzen zijn groepsdieren en mogen daarom nooit alleen worden gehouden. Als u niet meer dan twee dieren wilt houden kunt u kiezen uit een koppel (gans en gent) of twee ganzen (vrouwtjes). Wilt u meer dieren dan is een trio (gent met twee ganzen) een mogelijkheid.
De brandgans bijvoorbeeld broedt in arctisch Rusland, Spitsbergen en Groenland. Na hun lange reis komen ze begin oktober aan in ons land. Het overig deel van de populatie overwintert in Duitsland, Schotland of Ierland. Nederland is bij uitstek een land om ganzen te kijken.
Genten beschermen hun ganzen door een dreigende houding aan te nemen, hun nek te strekken en te blazen. Tegen het eind van het broedseizoen neemt het agressieve gedrag van de genten weer af. Op de leeftijd van een jaar zijn tamme ganzen geslachtsrijp. Sommige mannetjes ganzen zijn in de broedtijd agressief.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed. '
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.
Je kunt het best na veertien dagen nogmaals beoordelen. Eieren schouwen betekent dat je weet wat er gebeurt met je kuikens. Door een goede registratie te maken, houd je precies de vorderingen van de jongen bij. Zo weet je dus ook of het goed groeit en of het de juiste kant opgaat.
Groenvoer zoals sla, andijvie, witlof en gemaaid gras mag je altijd bijgeven. Tijdens de winterperiode kan je een graanmengsel bijgeven zodat de ganzen wat extra vet krijgen. Ganzen die aan de leg zijn, geef je best schelpengrit bij om aan de calciumbehoefte te voldoen. Voor ganzenkuikens is er opfokvoer op de markt.
Uitblazen doe je zo:
Ben je door de schil heen, steek dan wat dieper de dooier stuk. Maak aan de andere kant van het ei ook een gaatje. Maak één gaatje iets groter dan het andere. Blaas door het kleinste gat voorzichtig de struif uit het het ei (vang dit op in een schoon bakje en bak er een lekkere omelet van).
Kookpunt op de berg ligt lager…
Water kookt dus op een lagere temperatuur waardoor het koken van een ei langer duurt dan normaal. Zo zegt men dat het koken van een ei op 3.000 meter ongeveer 20 minuten duurt.
,,Een gans broedt vier weken. Ook in de natuurlijke situatie, dus zonder het behandelen komen vaak genoeg eieren niet uit. Een nest met zo'n 35 eieren zoals bijvoorbeeld bij de Frans van Mierrisstraat is ook heel gewoon. Het is echt niet zo dat de gans extra eieren legt omdat ze niet uitkomen.
U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet.
Eendeneieren zijn groter dan kippeneieren en hebben een meer uitgesproken smaak. Deze eieren kunnen, net als de kippenvariant, worden gekookt, gebakken of gepocheerd.