Alle ons omringende landen hebben hun legers uitgerust met onderzeeërs. België niet, en daar blijkt een steekhoudende verklaring voor. 'Onze marine dateert van net na de Tweede Wereldoorlog', legt Francois Winkelmans uit, woordvoerder van de Belgische marine.
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Defensie Ludivine Dedonder een voorontwerp van wet goed tot vaststelling van het legercontingent voor het jaar 2022. Het legercontingent wordt beperkt tot 27.100 militairen.
Aanvankelijk kocht België 334 Leopards aan. Daarvan zijn momenteel nog 83 gevechtstanks bij Defensie. Van die tanks zullen 48 te koop worden aangeboden, 24 tanks zullen tentoongesteld worden en elf tanks zullen als oefendoelwitten gebruikt worden. Het is nog niet beslist aan welke landen die 48 verkocht zullen worden.
De 4 onderzeeboten van de Walrusklasse zijn moderne conventionele, niet-nucleaire onderzeeboten. Ze onderscheiden zich door hun relatief beperkte afmetingen. Hierdoor kunnen ze ook vanuit 'ondiep' water inlichtingen verzamelen of (kust)verkenningen uitvoeren.
De zes Type 212A onderzeeboten (of in het Duits: Klasse 212A) vormen de Duitse onderzeebootvloot. De middelgrote onderzeeboten zijn conventioneel voortgestuwd en voorzien van Air Independent Propulsion (AIP).
Ze zijn nucleair aangedreven, 170 meter lang, halen tot dertig knopen (60 km/u), kunnen ballistische kernraketten afvuren en kosten maar liefst 4,5 tot 6 miljard euro. De Amerikaanse marine heeft achttien zulke onderzeeërs in dienst.
Het Belgisch leger telt 31.027 soldaten en 1.932 burgers. Dat cijfer ligt redelijk dicht tegen het aantal militairen bij onze buren in Nederland: 45.000. De landmacht beschikt ook over heel wat voertuigen: 138 AIV Piranha's, 57 M113's die worden vervangen door 220 Dingo II's, 391 LMV, 59 Pandurs en 7.800 trucks.
De Belgische F-16-vloot telt 60 toestellen, met een basis in Kleine-Brogel en Florennes. Momenteel nemen de F-16-piloten deel aan operatie 'Desert Falcon' in Irak en Syrië tegen de Islamitische Staat.
Nederland tot aan Brussel
Nederland heeft veel meer soldaten, een kleine tankunit en veel krachtigere artillerie. Daarnaast heeft Nederland ook een licht voordeel in de lucht; Nederland heeft wat meer gevechtsvliegtuigen, en veel beter afweergeschut – met dank aan de Patriots, dat een bereik heeft van 160 kilometer.
België In de Belgische krijgsmacht kent het wapen der artillerie één veldartillerie eenheid: het Nederlandstalige Bataljon Artillerie in Brasschaat/Lombardsijde (Nieuwpoort).
Het Russische leger
Rusland besteedde het laatste jaar 44,6 miljard dollar aan zijn leger. De strijdkrachten hebben zo'n 798.000 actieve militairen in dienst en kunnen een beroep doen op 2.572.500 reservisten.
De Nederlandse scheepsbouwer Damen gaat de fregatten bouwen, Thales Nederland levert het radar- en vuurleidingssysteem. Alles bij elkaar kost het project tussen de 1 en 2,5 miljard euro. Nederland trekt op met België, dat ook twee M-fregatten heeft besteld.
De US Navy heeft op dit moment ongeveer 329.000 personeelsleden in actieve dienst en nog eens 103.000 personeelsleden in het reservistenprogramma. Voor het uitvoeren van haar taken maakt het gebruik van 286 schepen in actieve dienst en meer dan 3700 vliegtuigen. Zegel van de Amerikaanse marine.
België heeft geen Korps Mariniers. De Belgische marine doet wel beroep op paracommando's (wijnrode en groene baretten ) die de schepen kunnen beschermen, enteringen kunnen uitvoeren, en kunnen overgaan tot amfibische landingen.
Met Finland en Zweden verwelkomt de Navo relatief kleine legermachten. De landen beschikken over respectievelijk 21.500 en 24 duizend soldaten. Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht.
Suriname
De volgende: Dit is het zwakste leger ter wereld.
België stond in 2018 nog niet in de lijst van 80 meest machtige landen, maar komt in 2019 binnen op de 25ste plaats, nét boven Nederland. Het kleine land was één van de zes oprichters van de EU en herbergt verschillende belangrijke internationale organisaties zoals de NAVO en de Europese Commissie.
Oefeningen en missies
De krijgsmachten van de 29 landen oefenen vaak. Tijdens deze internationale trainingen stemmen de landen werkwijzen en communicatiemiddelen op elkaar af. Nederland neemt geregeld deel aan een aantal grote NAVO-oefeningen.
Met 773.000 actieve militairen heeft Turkije een van de grootste permanente legers in de wereld en het op een na grootste leger van de NAVO.
De vloot heeft 11 ballistische onderzeeërs, waarvan 4 in reserve. Verder 22 tactische onderzeeërs: 16 kernaangedreven kruisraketonderzeeërs en 6 aanvalsonderzeeërs.
De Russische marine heeft 79 schepen van de omvang van een fregat en groter, waaronder een vliegkampschip, vijf kruisers, dertien jagers en 52 onderzeeërs.
Zo beschikte de Chinese marine in 1990 niet over moderne jagers, fregatten of onderzeeboten. In 2018 telde de Chinese vloot onder meer al ongeveer 25 moderne jagers, meer dan 40 moderne fregatten en iets minder dan 50 moderne onderzeeboten.